Modem Nedir? Ne İşe Yarar?

Modemler bilgisayardaki verileri yani dijital sinyali, analog sinyale cevirerek kablo uzerinden iletilmesini sağlayan cihazlardır. Modem terimi, Modulation-demodulation kelimelerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. Modemin gorevi, bilgisayardan aldığı dijital (sayısal) veriyi analog veriye cevirerek gondermek ve aynı şekilde karşı taraftan gelen analog veriyi tekrar dijital veriye cevirerek bilgisayara iletmektir. Bu dijital-analog ceviri işleminin sebebi, bilgisayarları birbirine bağlamak icin kullanılan hatların dijital veriyi taşıyamamalarıdır.

Modem Nasıl Calışır?

ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line–Asimetrik Sayısal Abone Hattı)


ADSL teknolojisi aslında xDSL diye adlandırılan iletişim teknoloji ailesinin bir uyesidir.
xDSL ailesi uzak mesafeler arasında sıradan bakır kablolar (telefon hatları) uzerinden yuksek miktarda veri aktarımı yapmayı mumkun kılan teknolojiye verilen genel bir isimdir. Farklı turleri vardır ve baştaki ―x‖ harfi bunu ifade eder (ADSL, VDSL vb.). ADSL, kullanıcılar bakır telefon hattı uzerinden konuşma yaparken aynı zamanda yuksek hızlarda asimetrik veri alışverişi yapmayı sağlayan teknolojidir. Bir ADSL bağlantı uzerinde 3 temel iletim kanalı vardır. Birincisi alış kanalı (downstream) ikincisi gonderiş kanalı (upstream), ucuncusu de POST kanalı (Plane Old Telephone Service) olarak adlandırılır. ADSL cihazların gercek hızları ureticilere veya cihaz modellerine gore değişir. ADSL hizmeti alabilmek icin hizmeti sunan şirketin belirlediği hızları destekleyen bir ADSL modem alınmalıdır. POST kanalı, ADSL iletim ortamı uzerinden telefon konuşmasını aktarmak icin kullanılır. ADSL modemler dijital kodlama tekniği ile telefon hatlarını % 99 verimle kullanır. Ayırıcı (splitter) adlı cihaz sayesinde internet bağlantısı sağlandığında bile telefon hattı meşgul edilmez.

Modem Ceşitleri Nelerdir? (Bağlantı Şekillerine Gore)

Ethernet Modemler: Bilgisayarla olan bağlantılarını, uzerinde bulunan ethernet portları ile sağlar. Bu sebeple bilgisayarda ethernet kartı bulunması gerekir.


USB Modemler: Bilgisayarla olan bağlantısını USB portu uzerinden gercekleştirir. Gucunu USB uzerinden aldığı icin bilgisayarın kapanması durumunda modem de kapanır.


PCI Modemler: Kart halinde PCI yuvalarına takılan dahili modemlerdir.


Kablosuz Modemler: Gunumuzde evlerde ya da işyerlerinde daha cok kablosuz (wireless) modemler kullanılmaya başlanmıştır. Kablosuz modemler, aynı anda hem ağ oluşturulabilir hem de aynı ortamdaki kablosuz ağ kartına sahip bilgisayarları da bu ağa dahil ederek internete bağlar. Yapılması gereken; modemi uygun bir yere koyup adaptorunun ve telefon hattının bağlantısının yapılmasıdır. Bundan sonra bir kablosuz ağ kartı ile internete girmek oldukca kolaydır.