Ekran Kartı Nedir?



Bilgisayarlarda herhangi bir işlem yapılırken, yapılan işlemi bilgisayarın ekranında gormek mumkundur. Elde edilen işlemlerin sonuclarının alındığı ortam veya cihazlara cıkış unitesine ekran kartı denilmektedir. Ekran kartı, diğer bir adıyla grafik kartları, bilgisayar monitorundeki her turlu yazı, grafik, resim, film gibi şekillerin oluşturulmasında işlemci ile monitor arasında gorev yapan adaptorlerdir. Monitorlerde gorulen her turlu cıkışlar ekran kartından gelen bilgilerdir.


Daha farklı olarak, ekranda oluşacak goruntu; işlemci ile monitor arasında bir ara birim olan ekran kartı tarafından toplanıp, bilgisayarın oluşturduğu bilgiler, ekran kartı tarafından monitore video sinyali olarak gonderilmektedir. Ekran kartları farklı ceşitlerde ve kalitelerde uretildiklerinden, bu kartlarla ilgili standartlar geliştirilmiştir. Bunlar; MDA (monochrome display adapter); Bilgisayar ekranında sadece harfleri, sayıları, ozel karakterleri ve ASCII karakter ozel grafik simgelerini gorebilir. CGA (colar graphics adapter); İlk renkli ekran kartıdır. 16 renk gosterir, yazı, grafik ve renk olmak uzere uc ayrı modda calışır. Şu anda kullanılmamaktadır. Hercules mono graphics; Tek renkli olmasına rağmen renkleri grinin tonlarıyla gosterilmekte ve grafikleri de desteklemektedir.


720x348 piksellik cozunurluğu ile CGA'dan daha iyi bir goruntu sunmaktadır. Bu ekran kartı da şuanda kullanılmamaktadır. Gunumuzde kullanılan ekran kartları grafik standardı VGA kartıdır. VGA butun goruntu modlarıyla uyumlu olarak calışmaktadır. Sayısal sinyalleri analog sinyallere donuşturme yoluyla diğer kartlardan ayrılır. 64 bit veri yolu uzerinde 8 byte ve daha uzeri VRAM kullanan cok hızlı ekran kartıdır. VGA ekran kartıyla birlikte renkli monitorlerle kullanılmaya başlanmıştır.

Ekran Kartı Nasıl Calışır?



Ekran kartlarının hepsinin farklı ozellikleri bulunur. Fakat buna karşın 3 temel ozelliğe sahiptirler. Bunlar; Video Chip; ekranın yansıtması gereken goruntuleri oluşturacak olan sinyalleri uretir. RAM; Ekrana gonderilen goruntu bilgilerinin saklandığı bolumdur. Erişimin mumkun olduğunca hızlı olması gerekir. RAMDAC; Grafik işlemcisinde işlenen ve video belleğine aktarılan bilgiler monitore gonderilemez. Bunun nedeni bu sinyallerin dijital olmasıdır. Bu sinyallerin monitorlerin kabul edebileceği analog RGB sinyallere donuşturulmesi gerekir.


Bu gorevi de grafik kartındaki RAMDAC unitesi yapmaktadır. Bu uc bileşenin teknolojilerine gore performans gosterirler ve bilgisayar işlemcisine buyuk oranda yardımcı olurlar. Ekran kartları PCI ya da AGP veri yolunu kullanmaktadırlar. CPU'dan aldıkları verileri cok hızlı bir şekilde ekrana yansıtırlar. Bu da CPU'nun rahatlamasına yol acmaktadır. Ekran kartının gucu ve hafızası ekrana yansıtılan goruntunun hızını ve kalitesini belirler. Yukarıda bahsedilen 3 unsur grafik kalitesinde buyuk onem taşımaktadır.