Bilgisayarınızda sonradan yuklediğiniz ya da yuklu olarak gelen pek cok farklı yazılım vardır. Bu yazılımlardan bazıları bilgisayar acıldığı zaman komut dosyasının talimatı ile otomatik olarak calışır ya da sizin tarafınızdan aynı prosedurlerle calıştırılır. Fakat bazen bu yazılım Windows Script Host hatası alır ve calışmaz.
Peki, Windows Script Host hatası nedir? Coğu bilgisayar kullanıcısı Windows Script Host hata uyarısı aldığı zaman buna bir virusun ya da truva atı yazılımın neden olduğunu duşunur ama sorun daha basittir. Sizin icin calıştırmak istediğiniz yazılım Windows Script Host hatası aldığı zaman ne yapmanız gerektiğini ve cozumu icin uygulayabileceğiniz yontemleri anlattık.
Windows Script Host hatası nedir?
Windows Script Host yani Windows komut dosyası, Microsoft tarafından Windows işletim sistemlerinde kullanılması icin geliştirilen bir otomasyon teknolojisidir. İlk kez Windows 95 versiyonunda ortaya cıkan komut dosyası Internet Explorer icin geliştirilmişti.
Windows işletim sistemi icin Microsoft tarafından ya da diğer yazılımcılar tarafından yeni yazılımlar geliştirdikce script host yani komut dosyası sistemi de gelişti. Bu sistem temel olarak yazılımın ve işletim sisteminin sahip olduğu yazılım dillerini eşleştirerek yazılımın sistemde calışmasını sağlıyor.
Windows Script Host hata uyarısı ise bu sistemin calışmıyor, bir tur sorun yaşıyor olduğunu gosterir. Komut dosyası yazılımı calıştıramıyor, bir tur onyuklemeyi gercekleştiremiyor demektir. Bu hataya genellikle .vbs dosyaları neden olmaktadır. Windows Script Host hatasının cozumu icin uygulayabileceğiniz farklı yontemler var.
Komut İstemi ile Windows Script Host hatası nasıl cozulur?
- Adım #1: Windows arama cubuğuna "cmd" yazın.
- Adım #2: Cıkan arama sonucu uzerinde sağa tıklayın.
- Adım #3: Yonetici olarak calıştır seceneğine tıklayın.
- Adım #4: Komut İstemi ekranına "sfc /scannow" yazın ve Enter’a basın.
- Adım #5: Sistem taraması ve duzeltilmesi yapılacak.
- Adım #6: Sorun cozuldu.
Kayıt Defteri Duzenleyicisi ile Windows Script Host hatası cozumu:
- Adım #1: Windows tuşu + R kombinasyonunu tuşlayarak Calıştır ekranını acın.
- Adım #2: "regedit" yazın ve aratın.
- Adım #3: Kayıt Defteri Duzenleyicisi acılacak.
- Adım #4: Ekranın solundaki menuden HKEY_CLASSES_ROOT klasorunu acın.
- Adım #5: Klasor icinden .vbs klasorunu acın.
- Adım #6: Sağdaki ekranda cıkan dosyayı acın.
- Adım #7: Değer verisini VBSFile olarak kaydedin.
- Adım #8: Sorun cozuldu.
Girişleri silme yontemi ile Windows Script Host hatası cozumu:
- Adım #1: Kayıt Defteri Duzenleyicisi’ni acın.
- Adım #2: HKEY_LOCAL_MACHINE klasorunu acın.
- Adım #3: Ardından SOFTWARE klasorunu acın.
- Adım #4: Buradan Microsoft klasorunu acın.
- Adım #5: Windows NT klasorunu acın.
- Adım #6: CurrentVersion klasorunu acın.
- Adım #7: Buradan Winlogon klasorunu tıklayın ama acmayın.
- Adım #8: Acılan dosyalar arasından Userinit dosyasının altında bulunan tum dosyaları silin.
- Adım #9: Sorun cozuldu.
Guvenli mod ile Windows Script Host hatası cozumu:
- Adım #1: Bilgisayarınızı guvenli modda acın.
- Adım #2: Kayıt Defteri Duzenleyicisi’ni acın.
- Adım #3: Ctrl + F kombinasyonu ile nameofthe.vbs dosyasını bulun.
- Adım #4: Buradaki VBS dosyasını silin.
- Adım #5: Dosya Gezgini’ni acın.
- Adım #6: Varsa diğer VBS dosyalarını da silin.
- Adım #7: Sorun cozuldu.
Sizin icin Windows Script Host hatasının cozumu icin uygulayabileceğiniz farklı yontemleri anlattık. Hataya neden olan sorun neyse, bu yontemlerden biri mutlaka işe yarayacaktır. Hata veren yazılımı kaldırmak da farklı bir cozum olabilir.