Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarında oyun oynamayı sevenler ya da grafik işlemcisini yoran programları kullananlar video RAM ya da kısaca VRAM değerlerini en yuksek seviyede kullanmak isterler. Sizin icin video RAM nedir, nasıl yukseltilir sorularını yanıtladık ve bilmeniz gereken detayları anlattık.

Standart bir Windows 10 kullanıcısı bilgisayarında bulunan video RAM ya da kısaca VRAM değerini bilmeyebilir. Ta ki bir oyun oynamak ya da grafik işlemcisini yoran bir program kullanmak istediğinde karşısına grafik belleği yetersiz hatası cıkana kadar. Boyle bir durumda VRAM değerini olabildiği kadar yukseltmek gerekiyor.

Peki, VRAM nasıl yukseltilir? Yeni bir VRAM almak pahalı bir yol olabilir, bu nedenle oncelikle elinizdeki VRAM değerini en yuksek oranda kullanıma ayarlamanız gerekiyor. Bunun icin de uygulayabileceğiniz bazı yontemler var. Sizin icin VRAM nedir, nasıl kullanılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve yukseltme işlemi icin kullanabileceğiniz bazı yontemleri anlattık.

VRAM nedir?
Video Random Access Memory, video RAM ya da kısaca VRAM; bilgisayarınızdaki sistem RAM’i, ekran kartı ve GPU ile birlikte calışarak kullanıcıya yuksek bir grafik gucu sunar. Ekranda gorunecek bir goruntu once işlemci tarafından okunur ve ardından VRAM uzerine yazılır. Son olarak da RAMDAC tarafından ekrana gonderilir.
Elbette, bu surec o kadar hızlı gercekleşir ki kullanıcı farkında bile olmaz. Sistem RAM’lerinden farklı olarak VRAM, cift bağlantılı yongalara sahiptir. Bunun anlamı; ekranda bir goruntu gosterilirken, sıradaki goruntunun VRAM uzerine yazılıyor olmasıdır. Grafik gucunu buna borcludur. Piyasada birkac farklı video RAM turu bulunur.

SGRAM:
Synchronous Graphics RAM ya da kısaca SGRAM, en populer video RAM turlerinden bir tanesidir. Ucuz ve basit bir sisteme sahiptir. Tek bir komut ile pek cok işlemi hızla yerine getirir. Bu sayede arka plan ve on plan goruntuleri cok daha verimli bir şekilde işlenir.

RDRAM:
Rambus Dynamic RAM ya da kısaca RDRAM, Rambus Incorporated şirketi tarafından uretilmiş bir video RAM turudur. Hızlı veri aktarımı sunması ile dikkat ceker. Grafik işlemciyi yoran video duzenleme programı kullanıcıları icin başarılı sonuclar veren bir video RAM turudur.

WRAM:
Window RAM ya da kısaca WRAM, yuksek performanslı ve cift bağlantılıdır. Standart video RAM turlerine gore %25 daha yuksek bir bant genişliğine sahiptir ve maliyeti de son derece duşuktur. WRAM, yuksek performans sunmasını yuksek bant genişliğine borcludur.

MDRAM:
Multibank Dynamic RAM ya da kısaca MDRAM, MoSys tarafından geliştirilmiş olan bir video RAM turudur. Toplam belleği, ayrı ayrı erişim imkanı sunulan 32 KB boyutunda bolumlere ayırır. Boylece bellek aktarımı cok daha verimli sonuclar verir. Cozunurluğe en uygun oranda bellek uretilebilen MDRAM, son derece duşuk maliyetlidir.

VRAM ne işe yarar?

Video RAM; işlemci ile GPU arasında bulunan bir yongadır. İşlemci tarafından okunan ham goruntu video RAM uzerine yazılır ve oradan işlenerek ekrana yansır. Monitorunuzun goruntu kalitesi ne kadar yuksekse, o kadar yuksek bir VRAM değerine ihtiyacınız vardır.
Son yıllarda giderek populer hale gelen 4K oyunları guclu bir video RAM olmadan goruntulemeniz mumkun değildir. Aynı şekilde, yuksek kaliteli goruntuleri işleyebileceğiniz bir programın da guclu bir VRAM olmadan verimli bir şekilde calışması mumkun değildir. Yuksek ya da ultra bir goruntu kalitesi icin guclu bir VRAM en onemli ihtiyactır.


Ne kadar VRAM’e ihtiyacınız var?

En yaygın olan VRAM’ler 2 GB değere sahiptir. Bu değerdeki VRAM’ler cok daha uygun fiyatlıdır ve standart kullanım icin uygundur. Fakat yuksek kalitede video duzenleme ya da uc boyutlu calışmalar bu VRAM ile mumkun değildir.
6 GB değere sahip VRAM, orta duzey oyunlar ve temel video duzenleme işlemleri icin son derece uygundur. 1080p goruntu kalitesini goruntulerken hicbir sorun yaşamazsınız. Fakat konu 4K goruntu kalitesi olunca yetersiz gelecektir.
4K gibi oldukca yuksek goruntu kalitelerine ulaşmak istiyorsanız sizin icin en iyisi 8GB ve uzeri değere sahip video RAM’lerdir. Elbette, bu değerdeki VRAM fiyatları bir hayli yuksek olacaktır ama 8 GB ve uzeri bir VRAM ile goruntuleyemeyeceğiniz bir oyun ya da bir video kolay kolay karşınıza cıkmaz.

VRAM nasıl oğrenilir?
  • Adım #1: Windows + I tuş kombinasyonu ile Ayarlar ekranını acın.
  • Adım #2: Sistem bolumunu acın.
  • Adım #3: Monitor sayfasını acın.
  • Adım #4: En altta goreceğiniz Gelişmiş Goruntu Ayarları butonuna tıklayın.
  • Adım #5: Ekranınızı secin ve Goruntu Bağdaştırıcı Ozellikleri’ni acın.
  • Adım #6: Ayrılmış Video Belleği satırını bulun.
  • Adım #7: Ayrılmış Video Belleği satırı VRAM değerinizi gosterir.
Video RAM yukseltme işlemi oncesi bilgisayarınızdaki VRAM değerini oğrenmelisiniz. Yukseltme işlemi yapmak istemiyor ya da yeni bir VRAM almak istemiyorsanız buradaki değere uygun oyun ve programlar ile bilgisayarınızı yormadan kullanabilirsiniz.

VRAM nasıl yukseltilir?
  • Adım #1: Bilgisayarınızın BIOS’una girin.
    • Bu aşamadan sonra menulerde ureticiden ureticiye farklılık gorulebilir.
  • Adım #2: Advanced Features seceneğine tıklayın.
  • Adım #3: Grafik ya da Video Ayarları kategorisini acın.
  • Adım #4: GPU bellek ayırma seceneğini bulun.
  • Adım #5: Buradaki oranı 256 MB ya da 512 MB olarak ayarlayın.
    • Secimi VRAM gucunuze uygun olarak yapabilirsiniz.
  • Adım #6: Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  • Adım #7: İşlem tamam.
BIOS uzerinden video RAM yukseltme yontemi en sık kullanılan ve kolay yontemlerden bir tanesidir. Burada VRAM değeri, standart olarak ayarlanan seviyede bulunur.. Bu değeri, video RAM’inizin gucune gore en yuksek değerde ayarlayabilirsiniz.
Not: Bu işlem bilgisayarınızda teknik sorunlara neden olabilir, donanımızın fazla zorlanmasına neden olabilirsiniz.

Kayıt Defteri Duzenleyicisi ile VRAM nasıl yukseltilir?
  • Adım #1: Bilgisayarınızdaki Kayıt Defteri Duzenleyicisi’ni acın.
  • Adım #2: HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareIntel klasorune ulaşın.
  • Adım #3: Intel klasoru uzerinde sağa tıklayıp GMM isimli yeni bir anahtar oluşturun.
  • Adım #4: GMM klasoru uzerinde sağa tıklayıp DedicatedSegmentSize isimli bir DWORD (32-bit) değeri oluşturun.
  • Adım #5: Değer verisi olarak VRAM miktarınıza gore bir değer girin.
  • Adım #6: Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  • Adım #7: İşlem tamam.
Kayıt Defteri Duzenleyicisi uzerinden video RAM yukseltme işlemi her bilgisayarda doğru sonuc vermeyen bir yontemdir fakat yine de denemeyVRAM Nedir, Windows 10’da Video RAM Nasıl Yukseltilir?e değer. Ozellikle yeterli video RAM gucunuz yoksa bu yontem oyun ya da program acılırken bir destek gorevi gorecektir.
Sizin icin VRAM nedir, Windows 10 işletim sisteminde VRAM nasıl yukseltilir gibi merak edilen soruları yanıtladık ve yukseltme işlemi icin uygulayabileceğiniz yontemleri anlattık. Her VRAM’in bir kapasitesi olduğunu ve daha yuksek bir değer istiyorsanız yeni bir VRAM edinmeniz gerektiğini unutmayın.