Microsoft’un son yıllarda pek cok yenilikle desteklediği işletim sistemi Windows 10’da, coğu kişinin keşfedemediği bir ozellik var. Bilgisayarınızdaki gereksiz dosyaların kokunu kazıyan bu ozellik, diğer hafıza temizleme uygulamalarından farklı olarak sisteme zarar vermeden calışıyor.


Windows 10, bir Microsoft geleneği olan karmaşık arayuz tasarımlarıyla kullanıcıları zorladığı icin pek cok ozelliğin keşfedilmesi zor bir işletim sistemi. Eski Windows surumlerinde yer alan Disk Birleştirici ya da Disk Temizleyici aracların yanı sıra, yeni bir hafıza temizleme seceneği sınan Microsoft, bu ozelliği alıp derinlerde saklamaya karar vermiş. Bize de sizin icin ne işe yaradığını acıklama gorevi duşuyor.


Silinen uygulamaların bıraktıkları cop dosyalar, eski Windows surumunden arda kalan parcalar ve internet sayesinde hafızayı şişiren gereksiz binlerce dosya, aslında bilgisayarınızı yavaşlatıyor. Aynı zamanda yeni nesil hafıza birimi SSD’ler icin tasarlanan Windows 10, HDD kullanan bilgisayarın Disk Kullanım yuzdesini yersiz bir şekilde %90’ların uzerinde de cıkartabiliyor. İşte tum bu sorunları aşmak Windows 10’un Storage Sense ozelliği ile cok kolay.

Windows 10 gereksiz dosyaları silme nasıl yapılır?
  • Adım #1: Sol alt koşeden "Tum Ayarlar seceneğine tıklayın,
  • Adım #2: Ayarlar menusunden "Sistem" seceneğine tıklayın,
  • Adım #3: Depolama menusunden "Bu bilgisayar" yazan birime tıklayın,
  • Adım #4: Windows'un hafızımızdaki dosyaları taramasını bekliyoruz,
  • Adım #5: Listedeki "Gecici dosyalar" seceneğine tıklıyoruz,
  • Adım #6: Silmek istediğimiz gecici dosyaları secip "Dosyaları kaldırın" seceneğine tıklayın,
  • Adım #7: Dosya boyutuna gore değişen surelerle silinme işlemini bekliyoruz, işlem tamam.
Adım #1: Sol alt koşeden "Tum Ayarlar seceneğine tıklayın

Adım #2: Ayarlar menusunden "Sistem" seceneğine tıklayın

Adım #3: Depolama menusunden "Bu bilgisayar" yazan birime tıklayın

Adım #4: Windows'un hafızımızdaki dosyaları taramasını bekliyoruz

Adım #5: Listedeki "Gecici dosyalar" seceneğine tıklıyoruz


Not: Uzun sure boyunca sıfırlanmamış sistemlerin bekleme sureleri birkac dakikayı bulabilir, sabredin. Ne kadar uzun suredir sıfırlamadıysanız, ne kadar uygulama ya da oyun yuklediyseniz, bilgisayarınızdaki cop dosya miktarı o kadar artacaktır. Ozellikle internet deneyiminden kaynaklanan dosyalar "Gecici dosyalar" adıyla anılırlar ve boyutu, yukarıdaki orneğin aksine birkac GB'a kadar cıkabilir.

Adım #6: Silmek istediğimiz gecici dosyaları seciyoruz

Eğer Windows, eski bir Windows surumune ya da guncelleştirmelerle eskiyen surumlere dair izlerle karşılaşırsa bu liste uzayabilir. Bu secenekler arasında İndirilenler klasoru sizin icin onemliyse, klasor icindeki dosyaların yedeğini alın. Diğer butun secenekleri işaretleyebilir ve "Dosyaları kaldırın" seceneğine tıklayabilirsiniz.

Adım #7: Dosya boyutuna gore değişen surelerle silinme işlemini bekliyoruz, işlem tamam.