Her bilgisayarda belirli kapasiteye sahip bir RAM bulunur ve kullandığınız programların RAM uzerine işlediği veri miktarına gore kullanım performansınız etkilenir. Bu nedenle Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarınızda duzenli aralıklarla RAM temizleme işlemi yapmalısınız. Bu işlem icin uygulayabileceğiniz farklı RAM temizleme yontemleri bulunuyor.
Peki, Windows 10 RAM temizleme nasıl yapılır? RAM temizleme işlemi icin kullanabileceğiniz farklı yazılımlar var ancak zaten yorgun olan bilgisayarınızı bir de bu yazılımlarla yormamanız icin herhangi bir yazılım kullanmadan bu işlemi gercekleştirmek en iyisidir. Sizin icin Windows 10’da RAM temizleme nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve uygulayabileceğiniz farklı yontemleri anlattık.
Windows 10 RAM temizleme nasıl yapılır?
- Adım #1: Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Adım #2: RAM kullanımını denetleyin.
- Adım #3: Gereksiz yazılımları kaldırın.
- Adım #4: Alternatif yazılımlara yonelin.
- Adım #5: Virus taraması yapın.
- Adım #6: Sanal belleğinizi duzenleyin.
Pek cok cihazda olduğu gibi Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızda da yeniden başlatma işlemi var olan sorunları cozecek bir yontemdir. Basit olduğu kadar etkili olan bu yontem, karşınıza cıkacak pek cok sorunun cozumu icin uygulayacağınız ilk yontem olmalıdır.
Bilgisayarınızı yeniden başlattığınız zaman RAM tamamen temizlenecek, arka planda surmekte olan işlemler sona erecek ve bilgisayarın calışma yuku sıfırlanacaktır. Yeniden başlatma yontemi kullanıcılara fazladan RAM kazandırmaz ancak var olan alanı en iyi şekilde kullanmanıza yardımcı olur.
Adım #2: RAM kullanımını denetleyin:
Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarınızda pek cok farklı yazılım yuklu olabilir ve siz hangi yazılımın ne kadar RAM kullandığından emin olamayabilirsiniz. Bilgisayarınızda yuklu olan yazılımların ne kadar RAM kullandığını gormek icin Gorev Yoneticisi’ni acabilir ya da Ctrl + Shift + Esc tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.
Acılan bellek kullanım ekranında bilgisayarınızda yuklu olan yazılımların ne kadar CPU, GPU, bellek, disk ve ağ kullandığını goruntuleyebilirsiniz. Ust menudeki seceneklere tıklayarak kullanım detaylarını goruntuleyebilir ve bilgisayarınızın RAM tuketimini olumsuz etkileyen yazılımları bulabilirsiniz.
Adım #3: Gereksiz yazılımları kaldırın:
Bilgisayarınızda ne kadar cok yazılım yuklu olursa RAM uzerine binen yuk de bir o kadar artacaktır. Bu nedenle aktif olarak kullanmadığınız ya da RAM tuketimini olumsuz etkileyen yazılımları bilgisayarınızdan kaldırmalısınız.
Bellek kullanım ekranında gorduğunuz RAM uzerinde olumsuz etki yapan ya da kullanmadığınız yazılımları Denetim Masası’nda bulunan Program Ekle / Kaldır ekranı uzerinden ya da Başlat menusunde uzerine sağa tıkladığınız zaman acılan menudeki Kaldır seceneği ile bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz.
Adım #4: Alternatif yazılımlara yonelin:
Elbette, bilgisayarınızda uzun suredir kullandığınız ve alıştığınız yazılımları bir anda kaldırmak zor olabilir. Bu nedenle RAM tuketimini artıran yazılımların alternatif versiyonlarını deneyebilirsiniz. Alternatif yazılımlar, diğer yazılımlar ile benzer işlemleri yapan ama aynı duzeyde profesyonel kullanım sunmayan yazılımlardır.
Ornek vermek gerekirse; Adobe Photoshop RAM’i cok yoran bir yazılımdır. Adobe Photoshop yerine Paint.NET ya da GIMP gibi alternatif yazılımları kullanabilirsiniz. Elbette, tam olarak istediğiniz her işlemi birebir şekilde alternatif yazılımda gercekleştiremeyebilirsiniz ama en azından can sıkıcı sorunlarla uğraşmadan, daha yuksek bir performans elde edersiniz.
Adım #5: Virus taraması yapın:
Guvenli bir kullanım icin mutlaka her bilgisayarda bir antivirus yazılımı bulunmalıdır. Cunku bilgisayarda oluşan pek cok soruna gizlice sızmış bir virus ya da kotu amaclı bir yazılım neden olmuş olabilir. Bilgisayarınızda herhangi bir sorunla karşılaştığınız zaman mutlaka virus taraması gercekleştirin.
Microsoft’un Windows işletim sistemi ile birlikte gelen antivirus yazılımı Windows Defender, temel duzeyde koruma icin yeterli olsa da daha detaylı bir guvenlik duvarı sağlayamıyor. Bu nedenle bilgisayarınıza guvenilir bir antivirus programı indirmeli ve herhangi bir sorunla karşılaştığınıza mutlaka tarama yapmalısınız.
Adım #6: Sanal belleğinizi duzenleyin:
Sanal bellek; Windows tarafından RAM gibi kullanılan ama fiziksel RAM ile bağlantısı olmayan bir sabit disk alanıdır. Bu alan ne kadar geniş olursa, RAM performansınız da bir o kadar artar. Otomatik olarak ayarlanan sanal bellek alanınızı, eğer yeterli boşluk varsa, genişletebilir ve performansınızı artırabilirsiniz.
Bunun icin Denetim Masası’ndan Sistem ve Guvenlik sayfasını, buradan Sistem sayfasını, ardından Gelişmiş Sistem Ayarları’nı acın. Buradan Performans Ayarları’nı acın ve Gelişmiş sekmesindeki Sanal Bellek Değiştir butonuna tıklayın. Buradan sanal bellek alanınızı olabilecek en yuksek seviyeye ayarlayabilirsiniz.
Eğer yeterli değilse bilgisayarınıza RAM eklemenizin vakti gelmiş demektir:
Maalesef son yontemimiz hicbir kullanıcının sevmediği, en masraflı yontem; bilgisayarınıza yeni bir RAM eklemek. Yukarıdaki yontemlerden her birini denediyseniz ve yine de bilgisayarınızın RAM performansından memnun değilseniz, muhtemelen var olan RAM gucu size yetmiyor demektir.
Burada tercih edebileceğiniz iki yol var; bilgisayarınıza yeni bir RAM eklemek ya da daha guclu RAM’e sahip bir bilgisayar satın almak. Eğer mevcut bilgisayarınızda bulunan tek sorun yetersiz RAM ise ek bir RAM alarak sorunu cozebilirsiniz. Fakat farklı sorunlar da varsa yeni ve daha guclu bilgisayarlara bakmanız gerekiyor.