Windows’un eski surumlerinde anakartlar hÂl BIOS ekranı kullanırken karşımıza cıkan mavi ekran hatası, Windows 10'da da yaşıyor. Farklı nedenlerle meydana gelen bu hatayı cozmenin de birkac farklı yolu var. Her ne kadar yenilenen BIOS ekranı UEFI ve Windows 10’un yazılımsal guncellemeleri ile mavi ekranların onune bir nebze gecilse de bazı yazılımsal ve donanımsal aksaklıklar, mavi ekran hatasını karşımıza cıkarabiliyor.
Windows 10’da mavi ekran hatası gormemize neden olan bazı yazılımsal ve donanımsal hataları derleyip, cozumlerine yakından bir goz atıyoruz.
Windows 10’da mavi ekran hatasının nedenleri:
- Yazılımsal nedenler
- Yeni yuklenen programlar ve suruculer
- Eski programlar ve suruculer
- Bozulmuş sistem dosyaları
- Virusler ve kotu amaclı yazılımlar
- Uyumsuz BIOS surumu
- Donanımsal nedenler
- Yetersiz hava dolaşımı
- Yetersiz depolama alanı
- Bilgisayara bağlı fazlalık donanımlar
- Gevşek anakart kabloları ve donanımlar
- Bozulmuş bir donanımsal birim
Mevcut Windows surumunuzle duzgun calışmayan bazı program ve suruculer mavi ekran hatasına sebep olabilir. Bu yuzden, yeni bir program yukledikten veya bir surucuyu guncelledikten sonra mavi ekran hatası alıyorsanız ilk yapmanız gereken yuklediğiniz programı guvenli bir şekilde kaldırmak olacaktır. Bunun yerine bilgisayarınızda bulunan bir surucu guncelledikten sonra mavi ekran hatası alıyorsanız, surucunun bir onceki surumunu geri yuklemeniz gerekmektedir. Yuklediğiniz bir programı guvenli bir şekilde kaldırmak icin aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Windows 10’da programlar nasıl kaldırılır?
- Adım #1: Başlat menusunden “Denetim Masası” menusune girin.
- Adım #2: Denetim Masası’nda Programlar bolumune girin.
- Adım #3: Programlar ve Ozellikler bolumunden “Program Kaldır” seceneğine tıklayın.
- Adım #4: Cıkan program listesinden istediğiniz programı secip kaldır seceneğine tıklayın.
Bir onceki maddede belirttiğimizin tam aksine Windows surumunuzde eski kalmış programlar ve suruculer, bazen mavi ekran hatası almanıza neden olabilir. Bilgisayarınızda bulunan programların ve suruculerin yukleyeceğiniz yeni versiyonları, mavi ekran hatasını durdurmanıza yardımcı olabilir.
Bozulmuş sistem dosyaları
Bazen Windows bile kucuk hatalar iceren sistem guncellemeleri yayınlayabiliyor. Eğer bir Windows guncellemesi yaptıktan sonra mavi ekran hatası alıyorsanız, ilk olarak Windows’un Ayarlar uygulamasında “Guncelleştirme ve guvenlik” menusunde sorun duzeltmeleri iceren yeni bir guncelleme varsa bu guncellemeyi yuklemenizi oneriyoruz. Eğer boyle bir secenek bulunmuyorsa en son yuklediğiniz Windows guncellemesini kaldırabilirsiniz veya direkt olarak “Sistem Geri Yukleme” yapabilirsiniz.
Windows guncellemeleri nasıl kaldırılır?
- Adım #1: Başlat menusunden “Ayarlar” uygulamasını acın.
- Adım #2: “Guncelleştirme ve Guvenlik” menusune girin.
- Adım #3: Guncelleştirme gecmişini goruntule seceneğine tıklayın.
- Adım #4: “Guncelleştirmeleri kaldır” seceneğine tıklayın.
- Adım #5: Acılan listede en son yuklenen guncellemeyi secip kaldırabilirsiniz.
- Adım #1: Başlat menusunden Denetim Masası’na giriş yapın.
- Adım #2: Arama cubuğuna Kurtarma yazın ve aratın.
- Adım #3: Sistem listesi altında “Geri yukleme noktası oluştur” seceneğine tıklayın.
- Adım #4: “Sistem geri yukleme…” butonuna tıklayın.
- Adım #5: İstediğiniz geri yukleme noktasını secerek işleminizi tamamlayın.
Bilgisayarınızda bulunana virusler ve kotu amaclı yazılımlar, sistem dosyalarınızı veya surucu dosyalarınızı bozarak mavi ekran hatası almanıza neden olabilirler. Bu durumdan kurtulmak icin, antivirus programlarınızı guncel tutmanız, eğer bir antivirus programınız yoksa edinip bilgisayarınızda kapsamlı bir tarama yapmanız gerekmektedir.
Uyumsuz BIOS surumu
Bilgisayarımıza dair bircok ozelliği yonetebildiğimiz BIOS ve UEFI ekranları uzun yıllar boyunca sınırsız calışabilmektedir. Her ne kadar BIOS ve UEFI’nin sıklıkla guncellenmesi onerilmese de Windows surumunuze gore eski kalmış BIOS surumu mavi ekran hatası almanıza neden olabilir. Bu durumu cozmek icin anakart markanızın resmi sitesine gidip anakart modelinizin en son cıkan BIOS guncellemelerini indirip kurabilirsiniz.
Yetersiz hava dolaşımı
Dizustu veya masaustu bilgisayarınızda sizin fark etmediğiniz bozulmuş bir fan ya da fanlar olabilir. Bu yuzden işlemciniz aşırı ısınabilir ve mavi ekran hatası almanıza neden olabilir. Eğer aldığınız mavi ekran hatası ile ilgili yazılımsal bir sorun bulamadıysanız işlemcinizin sıcaklığını ve calışan fanlarınızı UEFI BIOS ekranından kontrol edebilirsiniz.
Yetersiz depolama alanı
Yeni bir işletim sistemi kurarken veya mevcut işletim sisteminizi guncellerken, yeterli depolama alanının bulunmaması nedeniyle mavi ekran hatası alabilirsiniz. Bu hataların onune gecmek icin her zaman yeni guncelleme ve kurulum oncesi depolama alanınızı kontrol etmenizi oneriyoruz.
Bilgisayara bağlı fazlalık donanımlar
Klavye ve mouse dışında bilgisayarınıza; USB bellek, SD kart, harici disk, ikincil monitor, yazıcı, HDMI kabloları ve akıllı telefon gibi ekstra bir donanım bağladıktan sonra mavi ekran hatası alıyorsanız bu donanımlar, bilgisayarınızın işletim sistemiyle sorunlu bir şekilde etkileşime gecmiş olabilir. Mavi ekrandan kurtulmak icin bu donanımları aşama aşama cıkararak bilgisayarınızın durumunu takip edebilirsiniz.
Gevşek anakart kabloları ve donanımlar
Bilgisayarınızı topladıktan sonra veya kasa icerisinde değişiklikler yaptıktan sonra anakarta duzgun takılmamış kablolar, sokete oturmamış RAM ve HDD/SSD girişleri mavi ekran hatası almanıza sebep olabilir. Bu sorunu cozmek icin anakart uzerinde bulunan tum donanım ve kabloları kontrol edip baştan kurmanız veya kurulum icin yetkili bir servise başvurmanız gerekmektedir.
Bozulmuş bir donanımsal birim
Bazı zamanlarda omrunu tamamlamakta olan bir donanım, mavi ekran hatası gondererek kullanıcıyı uyarabilir. Bu sorunu cozmek icin donanım arızaları testleri yapmanız gerekmektedir. Dizustu modellerin bircoğunda bilgisayar icerisinde ya da markanın resmi sitesinde bu testler icin gerekli araclar bulunmaktadır. Donanım arızaları testlerini yaptıktan sonra bozuk olan RAM, anakart veya diğer birimleri değiştirmeniz ya da yetkili bir servise başvurmanız gerekmektedir. Tum bu işlemlerden once verilerinizi ve belgelerinizi yedeklemeyi de ihmal etmeyin.
Windows 10’da mavi ekran hatası almanıza sebep olacak bazı yaygın hataları ve cozumlerini sizler icin derlediğimiz listemizin sonuna geldik. Windows işletim sisteminde şu an 500’un uzerinde mavi ekran hata kodu bulunuyor ve herhangi bir zamanda daha once duymadığımız bir hatayla karşılaşabiliriz. Eğer bu listede bulamadığınız bir hatayla karşılaşıyorsanız, Microsoft’un resmi destek ekibinden yardım isteyebilirsiniz.