Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınıza bağladığınız bir harici depolama aygıtını acmak istediğiniz zaman karşınıza cıkabilen “Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” hatası cozumu icin uygulyabileceğiniz bazı programlı ve programsız yontemler var, adım adım anlattık.

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınıza harici sabit disk, USB flash bellek ve SD kart gibi harici bir depolama aygıtı bağlayıp acmak istediğiniz zaman karşınıza “Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” hatası cıkabilir. Boyle bir hata son derece can sıkıcı olmakla birlikte genel olarak hatadan kurtulmak icin verilerinizi de feda etmeniz gerekebilir.

Peki, verilerinizi kaybetmeden “Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” hatası nasıl cozulur? Hatanın cozumu icin uygulayabileceğiniz programlı ve programsız yontemler var. Ancak veri kaybı olmadan cozum icin harici depolama aygıtının cok fazla hasar almamış olması onemli.

“Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” cozum yontemleri:
  • Yontem #1: Komut İstemi ekranı uzerinden hata cozumu
  • Yontem #2: EaseUS Partition Master programı ile cozum
  • Yontem #3: EaseUS Data Recovery Wizard programı ile dosyaları kurtarma
  • Yontem #4: Bicimlendirme işlemi ile aygıtı kurtarma
Komut İstemi ekranı uzerinden “Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” hatası cozumu Windows aracları ile uygulanabilen bir yontemdir. Diğer iki yontem icin ise EaseUS programlarını kullanmak gerekiyor. Programların ucretsiz, deneme versiyonları ile hatanın cozumune ulaşabilirsiniz. Bicimlendirme yontemi ise aygıtı kurtarma icin gereklidir.

Yontem #1: Komut İstemi ekranı uzerinden hata cozumu:
  • Adım #1: Windows arama cubuğunu acın.
  • Adım #2: Komut İstemi yazın ve aratın.
  • Adım #3: Komut İstemi uzerinde sağa tıklayarak yonetici olarak calıştırın.
  • Adım #4: Cıkan ekranı onaylayın.
  • Adım #5: Komut İstemi ekranına system32>chkdsk / f h: yazın ve Enter’a basın.
    • Komutta bulunan “h” yerine hata uyarısı veren aygıtın adını yazın.
  • Adım #6: Komut ile beraber sistem aygıtı kontrol etmeye başlayacak.
  • Adım #7: İşlem bitince aygıtı guvenli olarak bilgisayarınızdan kaldırın.
  • Adım #8: Bilgisayarı yeniden başlatın.
  • Adım #9: Hata veren aygıtı bilgisayara yeniden bağlayın.
  • Adım #10: Hatanın devam edip etmediğini kontrol edin.
Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda pek cok hatanın cozumunde olduğu gibi “Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” hatası cozumu icin de Komut İstemi ekranını kullanabilirsiniz. Yukarıdaki komutu yazdığınız zaman sistem aygıtı tarayacak ve hataya sebep olan ufak sorunları ortadan kaldıracaktır.
Elbette, Komut İstemi ekranı uzerinden bu komutu yazarak başlatacağınız sistem aracı diskte var olan buyuk hataların cozumu icin yeterli gelmeyebilir. Bu yontem daha once bahsettiğimiz ufak sorunları ortadan kaldırır ancak yine de “Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” hatası icin ilk uygulanması gereken cozum yontemidir.
Yontem #2: EaseUS Partition Master programı ile cozum:
  • Adım #1: Buradan EaseUS Partition Master programını indirin ve kurulumu tamamlayın.
  • Adım #2: Programı başlatın ve hata veren aygıtı bulun.
  • Adım #3: Uzerinde sağa tıklayın ve Check File System seceneğine tıklayın.
  • Adım #4: Acılan ekranda Try to fix errors if found seceneğini onaylayın.
  • Adım #5: Start butonuna tıklayın.
  • Adım #6: Aygıt boyutuna gore değişen bir sure sonunda tarama tamamlanacak.
  • Adım #7: Aygıtı guvenli olarak bilgisayarınızdan kaldırın.
  • Adım #8: Bilgisayarı yeniden başlatın.
  • Adım #9: Aygıtı bilgisayara yeniden bağlayın.
  • Adım #10: Hatanın devam edip etmediğini kontrol edin.
EaseUS Partition Master, “Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” ve benzeri disk hataları icin geliştirilmiş bir programdır ve kullanımı ucretlidir. Ancak profesyonel ve uzun sureli kullanım duşunmuyorsanız ucretsiz deneme surumunu kullanarak hatanın cozumune kolayca ulaşabilirsiniz.
Programın ucretsiz deneme surumu adı uzerinde yalnızca temel bazı hizmetleri kullanmanıza izin verir. Daha profesyonel hizmetler istiyorsanız ucretli abonelikleri tercih edebilirsiniz ancak “Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” gibi hataların cok sık başına gelmeyeceğini umarak, yalnızca ucretsiz deneme surumunun sizin icin yeterli olacağını soyleyebiliriz.

Yontem #3: EaseUS Data Recovery Wizard programı ile dosyaları kurtarma:
  • Adım #1: Buradan EaseUS Data Recovery Wizard programını indirin ve kurulumunu tamamlayın.
  • Adım #2: Programı başlatın ve hata veren aygıtı bulun.
  • Adım #3: Aygıtı secin ve Scan seceneğine tıklayın.
  • Adım #4: Tarama ilerledikce aygıtta bulunan veriler karşınıza cıkmaya başlayacak.
  • Adım #5: Aygıt boyutuna gore değişen bir sure sonunda tarama tamamlanacak.
  • Adım #6: Kurtarmak istediğiniz dosyaları secin.
  • Adım #7: Recover seceneğine tıklayın.
  • Adım #8: Dosyaları kaydetmek istediğiniz hedef klasoru secin.
  • Adım #9: Kaydet butonuna tıklayın.
  • Adım #10: Kurtarmak istediğiniz tum dosyalar icin aynı işlemi gercekleştirin.
EaseUS Data Recovery Wizard programı, “Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” gibi hatalar veren ve icindeki verilere ulaşılamayan harici depolama aygıtlarında bulunan verilerin kurtarılması icin geliştirilmiş bir programdır. Program ile 2 GB boyuta kadar dosyayı ucretsiz olarak kurtarabilirsiniz.
Eğer hicbir yontem işe yaramadıysa ve aygıtı bicimlendirmekten başka careniz kalmadıysa bicimlendirme işlemi ile veri kaybetmeden once EaseUS Data Recovery Wizard programını kullanın ve en azından kurtarabildiğiniz kadar veriyi kurtarın.

Yontem #4: Bicimlendirme işlemi ile aygıtı kurtarma:
  • Adım #1: Hata veren aygıtı bilgisayara bağlayın.
  • Adım #2: Bu Bilgisayar klasorunu acın.
  • Adım #3: Aygıt uzerinde sağa tıklayın.
  • Adım #4: Bicimlendir seceneğine tıklayın.
  • Adım #5: Bicimlendirme seceneklerini duzenleyebilir ya da varsayılan olarak bırakabilirsiniz.
  • Adım #6: Başlat butonuna tıklayın.
  • Adım #7: Aygıt boyutuna gore değişen bir sure sonunda bicimlendirme işlemi tamamlanacak.
  • Adım #8: Aygıtı guvenli olarak bilgisayarınızdan kaldırın.
  • Adım #9: Bilgisayarı yeniden başlatın.
  • Adım #10: Bicimlendirdiğiniz aygıtı bilgisayara yeniden bağlayın.
  • Adım #11: Hatanın devam edip etmediğini kontrol edin.
Bicimlendirme işlemi ile hata veren aygıtta bulunan tum verilerin silineceğini ve bu nedenle oncesinde EaseUS Data Recovery Wizard programı ile verilerinizi yedeklemeyi unutmayın. Bicimlendirme yontemi verileri silse bile hata veren aygıtı daha sonra guvenle kullanabilmeniz icin gerekli bir işlemdir.
Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınıza bağlamış olduğunuz bir harici depolama aygıtını acmak istediğiniz zaman karşınıza cıkabilen “Dosya veya dizin bozuk ve okunamaz durumda” hatası cozumu icin uygulayabileceğiniz programlı ve programsız yontemleri deneyerek veri kaybına uğramadan bu hatanın cozumune ulaşabilirsiniz.