Dunyanın en cok kullanılan ulaşan bilgisayar işletim sistemi Windows 10, 2015'ten bu yana aldığı guncellemeler ile gerek eleştirildi, gerek ovuldu. Guvenlik konusunda hÂl sıkıntıları bulunsa da Microsoft'un bu konudaki calışmalarını geliştirdiğini soylemek de mumkun. Orneğin bir FreeDos sisteme yani işletim sistemi bulunmayan bir donanıma Windows 10’u kurmak istediğinizde, bir PIN oluşturmak durumundasınız.
Soz konusu PIN, 4 rakamdan ya da dilerseniz rakam ve harf kombinasyonlarından oluşabilir. Bu tip bir şifrelemeyle birlikte kişisel verileriniz ve tum dosyalarınızı kısmen guvende tutabilmek mumkun. Fakat yine de bilgisayarın her acılışında şifre girmek bazı kullanıcıları rahatsız edebiliyor. Microsoft, Windows 10 şifre kaldırma seceneğini rahatca kontrol edilebilecek şekilde tasarlamış.
Windows 10 şifre kaldırma işlemi nasıl yapılır?
- Adım #1: “Başlat” menusunu acın,
- Adım #2: Acılan arama cubuğuna “netplwiz” yazın,
- Adım #3: “Kullanıcı Hesapları” ekranındaki tiki kaldırın,
- Adım #4: “Uygula” butonuna bastıktan sonra gelen ekrana kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazın,
- Adım #5: Tum adımları tamamladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Tum Windows surumlerinden alışkın olduğumuz Başlat menusune ekranın sol altından giriş yapın. Eğer Arama Cubuğu ayarı onceden acıksa Başlat’a girmeden de arac cubuğuna erişebilirsiniz.
Adım #2: Acılan arama cubuğuna “netplwiz” yazın
Acılan arac cubuğuna Kullanıcı Hesapları ekranına erişmenizi sağlayacak olan “netplwiz” anahtar kelimesini yazın. Bu ekran, Windows’ta bulunan tum kullanıcı hesaplarına dair ayarlara mudahale etmenizi sağlar.
Adım #3: Kullanıcı Hesapları ekranındaki tiki kaldırın
Kullanıcı Hesapları ekranına eriştikten sonra “Kullanıcı bu bilgisayarı kullanmak icin bir ad ve parola girmelidir” maddesinin tikini kaldırın ve “uygula” butonuna basın. Bu butona bastıktan sonra karşınıza yeni bir ekran gelecek.
Adım #4: “Uygula” butonuna bastıktan sonra gelen ekrana kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazın
Bir onceki adımda bahsettiğimiz tiki kaldırıp sağ alttaki “uygula” butonuna bastıktan sonra yeni bir ekranla karşılaşacaksınız. “Kullanıcı adı”, “parola” ve “parolayı onaylayın” sekmelerini guncel bilgilerinizle doldurun.
Adım #5: Tum adımları tamamladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın
Yukarıdaki 4 adımda bahsettiğimiz tum değişiklikleri yaptıktan sonra ayarların gecerli olabilmesi icin bilgisayarınızı yeniden başlatın. Boylelikle artık bilgisayarınızı acarken şifre girmek zorunda kalmayacaksınız.