Bircoğumuzun cocukluğunda veya yetişkinliğinde Windows ile ilk tanıştığı işletim sistemi olan Windows XP, tarihin raflarına kaldırılalı epeyce bir zaman oluyor. Fakat bu nostaljik işletim sistemini hÂl gunumuzdeki sistemlerimizde calıştırmanın yolları bulunuyor, ve bu yontemler aslında oldukca basit.
Sanal makine oluşturma yontemi ile bircok eski veya guncel işletim sistemi, Windows veya Linux bilgisayarlarda yeniden yaratılabiliyor. İlk başta bu işlem goze karışık ve korkutucu gelse de aslında oldukca basit adımlardan oluşuyor. Gelin Windows 10’da Windows XP sanal makine nasıl oluşturulur? Yakından bir goz atalım ve hep beraber oluşturduğumuz Windows XP sanal makine ile nostaljik bir yolculuğa cıkalım.
Adım adım Windows XP sanal makine kurulumu:
- Adım #1: Microsoft’un resmi sitesinden Windows XP “exe” dosyasını indirin.
- Adım #2: 7-Zip uygulamasını indirin ve kurun.
- Adım #3: İstediğiniz bir yerde Windows XP isimli boş bir klasor oluşturun.
- Adım #4: Windows XP.exe dosyasına sağ tıklayın ve “7-Zip/Arşivi Ac/cab” yolunu takip edin.
- Adım #5: Once “Sources” klasorune ardından “xpm” dosyasına iki kez tıklayın.
- Adım #6: Tum dosyaları secin ve Ayıkla butonuna basın.
- Adım #7: Daha once oluşturduğunuz klasoru secin ve Tamam tuşuna basın.
- Adım #8: Klasoru acın ve VirtualXPVHD dosyasını VirtualXP.VHD şeklinde yeniden adlandırın.
- Adım #9: VirtualBox uygulamasını indirin ve kurun.
- Adım #10: VirtualBox uygulamasını acın ve “Yeni” butonuna tıklayın.
- Adım #11: “Uzman Kipi” butonuna tıklayın.
- Adım #12: Sanal makinenizin bilgilerini gorselde gorulduğu şekilde girin.
- Adım #13: “Varolan sanal bir sabit disk dosyası kullan” seceneğini işaretleyin ve yandaki simgeye tıklayın.
- Adım #14: Daha once ismini değiştirdiğimiz VirtualXP.VHD dosyasını acın ve “Secin” butonuna tıklayın.
- Adım #15: Oluştur butonuna basın ve diğer ayarlara gecin.
- Adım #16: Ayarlar butonuna tıklayın ve Sistem menusunu acın.
- Adım #17: “Onyukleme Sırası” kısmında Disket seceneğini kaldırın ve ok tuşlarını kullanarak “Optik/Sabit Disk/Disket/Ağ” olarak alt alta dizin.
- Adım #18: Ayarlar menusunde Ekran kısmından goruntu belleğini 128 MB değerine getirin.
- Adım #19: Başlat tuşuna basın ve Windows XP sanal makineniz kullanıma hazır.
Buradan Microsoft resmi sitesine ulaşın ve Download seceneğine tıklayın. Karşınıza bir indirme menusu acılacaktır. Bu indirme menusunde “WindowsXPMode_en-us” dosyasını secin ve indirme işlemini başlatın. İndirdiğiniz exe dosyasını hemen calıştırmayı denemeyin, zira calışmayacaktır.
Adım #2: 7-Zip uygulamasını indirin ve kurun.
Buradan 7-Zip uygulamasının resmi sitesine ulaşın ve işletim sisteminizin bit değerine gore size uygun olan versiyonu indirin. 7-Zİp uygulaması, bize indirdiğimiz WindowsXPMode_en-us exe dosyasının icindeki bileşenlere ulaşma olanağı sağlayacak.
Adım #3: İstediğiniz bir lokasyonda Windows XP isimli boş bir klasor oluşturun.
İndirdiğimiz Windows XP dosyasının icindeki bileşenlere ulaşmadan once bu bileşenleri cıkartabileceğimiz bir boş klasor oluşturmamız gerekiyor. İstediğiniz bir lokasyona daha sonradan kafa karışıklığı yaratmaması icin Windows XP isimli bir boş klasor oluşturun.
Adım #4: Windows XP exe dosyasına sağ tıklayın ve “7-Zip/Arşivi Ac/cab” yolunu takip edin.
Şimdi sıra geldi 7-Zip uygulamasını kullanmaya. İndirdiğimiz Windows XP exe dosyasına sağ tıklayın ve “7-Zip/Arşivi Ac/cab” yolunu takip ederek en son “cab” seceneğine tıklayın.
Adım #5: Once “Sources” klasorune ardından “xpm” dosyasına iki kez tıklayın.
Cab seceneğine tıkladıktan sonra onunuze bir menu acılacaktır. WinRAR menusune oldukca benzeyen bu pencerede, once Sources klasorune ardından karşınıza cıkan listede “xpm” dosyasına cift tıklayın. Bu sayede indirdiğimiz WindowsXPMode_en-us exe dosyasının tum bileşenlerine ulaşmış oluyoruz.
Adım #6: Tum dosyaları secin ve Ayıkla butonuna basın.
7-Zip yardımıyla tum bileşenlere ulaştıktan sonra oluşturduğumuz boş klasoru kullanma vaktimiz geliyor. Karşımıza cıkan en sonra pencerede bulunan tum dosyaları fare yardımıyla secin ve Ayıkla butonuna basın.
Adım #7: Daha once oluşturduğunuz klasoru secin ve Tamam tuşuna basın.
Tum dosyaları secip Ayıkla butonuna tıkladıktan sonra dosyaları ayıklamak icin bir klasor secmemiz gerekiyor. Burada daha onceden oluşturduğumuz boş klasoru seciyoruz ve işleme devam ediyoruz.
Adım #8: Klasoru acın ve VirtualXPVHD dosyasını VirtualXP.VHD şeklinde yeniden adlandırın.
Tum dosyaları ayıkladıktan sonra indirdiğimiz WindowsXPMode_en-us exe dosyasıyla ve 7-Zip ile işimiz tamamlanıyor. Dosyaları ayıkladığınız klasore gelin ve sanal makine oluşturmak icin asıl ihtiyacımız olan VirtualXPVHD dosyasını VirtualXP.VHD şeklinde yeniden adlandırın.
Adım #9: VirtualBox uygulamasını indirin ve kurun.
Buradan Oracle’ın sağladığı VirtualBox uygulamasının resmi sayfasına ulaşın ve işletim sisteminize gore size uygun olan VirtualBox versiyonunu indirin. Kurulum dosyasını indirdikten sonra dosyaya cift tıklayın ve normal herhangi bir programı kurduğunuz gibi VirtualBox kurulumunu gercekleştirin.
Adım #10: VirtualBox uygulamasını acın ve “Yeni” butonuna tıklayın.
VirtualBox uygulamasının kurulumu tamamlandıktan sonra artık geriye kalan tum adımları VirtualBox icerisinden halledeceğiz. Uygulamayı calıştırın ve Yeni butonuna basarak sanal makine kurulumunu başlatın.
Adım #11: “Uzman Kipi” butonuna tıklayın.
Karşınıza cıkan sanal makine oluşturma penceresinde Uzman Kipi butonuna tıklıyoruz. Bu sayede oluşturacağımız sanal makinenin duzgun calışması icin ozelleştirmeler yapabilir hÂle geliyoruz.
Adım #12: Sanal makinenizin bilgilerini gorselde gorulduğu şekilde girin.
Sanal makinemizin Windows XP şeklinde sorunsuz calışması icin bazı ozelleştirmeler yapmamız gerekiyor. Windows XP şeklinde sanal makine ismi girdikten sonra surum kısmının Windows XP (32-bit) olmasına dikkat edin. Ardından en az 512 MB’lık bir RAM boyutu belirliyoruz, isterseniz daha fazla RAM değeri de kullanabilirsiniz. Sonra “Sabit disk” kısmı ayarları icin bir diğer adıma geciyoruz.
Adım #13: “Varolan sanal bir sabit disk dosyası kullan” seceneğini işaretleyin ve yandaki simgeye tıklayın.
En altta bulunan Sabit disk kısmında “Varolan sanal bir sabit disk dosyası kullan” seceneğini işaretliyoruz cunku daha once bu dosyayı, WindowsXPMode_en-us bileşenleri ile birlikte ayıklamıştık. Daha sonra dosyayı secmek icin yanda bulunan uzerinde yeşil ok işareti bulunan dosya simgesine tıklıyoruz.
Adım #14: Daha once ismini değiştirdiğimiz VirtualXP.VHD dosyasını acın ve “Secin” butonuna tıklayın.
Evet, isimini değiştirdiğimiz asıl sanal makine dosyamız burada asıl işlevini gosteriyor. Daha once ayıklama yaptığımız klasordeki VirtualXP.VHD dosyasını seciyoruz, ac tuşuna tıklıyoruz ve en son Secin butonuna tıklıyoruz. Artık kurulumunu yapacağımız sanal makine kurulum dosyamızı sectik.
Adım #15: Oluştur butonuna basın ve diğer ayarlara gecin.
Tum bu adımları tamamladıktan sonra Oluştur butonu aktif hÂle gelecektir. Oluştur butonuna tıklayın ve VirtualBox direkt olarak size sanal makinenizi oluşturacaktır. Bu noktada aslında sanal makine kurulumu bitiyor. Fakat sanal makinemizin duzgun calışması icin yapmamız gereken ayarlar bulunuyor.
Adım #16: Ayarlar butonuna tıklayın ve Sistem menusunu acın.
Sanal makinemizin duzgun calışması icin once birkac ayar yapmamız gerekiyor. VirtualBox’ın ana menusunde bulunan Ayarlar butonuna tıklayın ve Sistem menusunu acın. Bu ayarlar menusunde yapacağımız birkac işlem bulunuyor.
Adım #17: “Onyukleme Sırası” kısmında Disket seceneğini kaldırın ve ok tuşlarını kullanarak “Optik/Sabit Disk/Disket/Ağ” olarak alt alta dizin.
Sanal makinenin duzgun calışması icin ilk yapmamız gereken duzgun bir onyukleme zinciri oluşturmaktır. Bunun icin Onyukleme Sırası kısmında Disket ve Ağ secenekleri işaretliyse işaretlerini kaldırın. Ardından yandaki ok tuşlarını kullanarak onyukleme seceneklerini “Optik/Sabit Disk/Disket/Ağ” sırasında olacak şekilde alt alta dizin.
Adım #18: Ayarlar menusunde Ekran kısmından goruntu belleğini 128 MB değerine getirin.
Ayarlar menusunu kapatmadan bu defa Ekran sekmesini ziyaret ediyoruz. Ekran sekmesine tıkladıktan sonra karşımıza cıkan menunun en ustunde Goruntu belleği barı olacaktır. Bu barı kaydırarak 128 MB değerine getiriyoruz. Tum bu adımları tamamladıktan sonra tamam butonuna tıklıyoruz ve yapacağımız ayarlamalar bitmiş oluyor.
Adım #19: Başlat tuşuna basın ve Windows XP sanal makineniz kullanıma hazır.
Tum işlemleri ve ayarlamaları tamamladıktan sonra VirtualBox ana menusunde Başlat tuşuna basıyoruz. Bu sayede VirtualBox sizin icin sanal makinenizi başlatacaktır. İndirdiğimiz Windows XP, aslında bir kurulum dosyası olduğu icin sanal makine sıfırdan Windows XP kurulumu yapacaktır. Kurulum tamamlandıktan sonra bir bilgisayar ismi ve parola belirliyorsunuz.