Teknoloji geliştikce her gecen gun daha yuksek ekran cozunurluğu değerleri ile karşılaşabiliyoruz. Onceleri 1920 x 1080 ekran cozunurluğu daha populerken şimdi ise 8K cozunurluğe kadar destekleyen televizyonlar ve monitorler gorebiliyoruz. Ekran cozunurluğu yukseldikce ekrandaki detaylar daha belirgin hale geliyor ve kalite de genellikle aynı oranda artıyor.
Peki ekran cozunurluğu nedir? Yuksek cozunurluğun ne gibi faydaları var? Sizlere bu soruların cevabını vereceğiz. Bununla birlikte Windows 10 işletim sisteminde ekran cozunurluğu ayarını nasıl değiştirebileceğinizi de detaylı bir şekilde anlatacağız.
Windows 10’da ekran cozunurluğu nasıl değiştirilir?
- Adım #1: Masaustunde sağ tıklayıp Goruntu Ayarları seceneğine tıklayın,
- Adım #2: Acılan pencerenin aşağı kısmında bulunan “Ekran cozunurluğu” listesini acın,
- Adım #3: İstediğiniz cozunurluğe tıklayın ve daha sonra acılan pencerede “Değişiklikleri koru” seceneğine tıklayıp işlemi tamamlayın
Windows 10’da ekran cozunurluğu ve yenileme hızı gibi ayarları yapabileceğiniz bir goruntu ayarları kısmı bulunuyor. Bu kısma girmek icin masaustune sağ tıkladıktan sonra goruntu ayarları kısmını secebilirsiniz. Goruntu ayarları kısmına gitmek icin farklı bir yol da Başlat duğmesine tıkladıktan sonra arama yerine goruntu ayarları yazmak. Daha sonra enter tuşuna basıp goruntu ayarları kısmına giriş yapabilirsiniz.
Acılan pencerenin aşağı kısmında bulunan “Ekran cozunurluğu” listesini acın:
Goruntu ayarları seceneği uzerine tıkladığınız zaman karşınıza bir pencere acılıyor. Bu pencerenin aşağı kısmında ise “Ekran cozunurluğu” yazısı ve bu yazının altında bulunan listeyi gorebilirsiniz. Bu listenin uzerine tıklarsanız karşınıza ekranınızın gosterebileceği maksimum ve minimum ekran cozunurluğu değerleri cıkacaktır.
İstediğiniz cozunurluğe tıklayın ve daha sonra acılan pencerede “Değişiklikleri koru” seceneğine tıklayıp işlemi tamamlayın:
Ekran cozunurluğu listesini actığınız zaman genelde ekranınız icin en ideal ekran cozunurluğu varsayılan olarak ayarlanmıştır. Bu da bircok ekran icin 1920 x 1080 cozunurluktur ancak bazı ekranlar daha yuksek cozunurlukleri desteklese de varsayılan bu olarak secilir. Siz bu listeden isteğinize gore ekran cozunurluğunu artırabilir ve duşurebilirsiniz.
Windows 10 yenileme hızı nasıl değiştirilir?
- Adım #1: Goruntu ayarları kısmında alt tarafta bulunan Gelişmiş goruntu ayarları kısmına tıklayın.
- Adım #2: Acılan pencerenin alt kısmında bulunan “Ekran 1 icin goruntu bağdaştırıcısı ozellikleri” seceneğine tıklayın.
- Adım #3: Tum Modları Listele seceneğine tıklayın ve istediğiniz cozunurluk ile yenileme hızına sahip modu secin.
Windows 10’da bulunan goruntu ayarları kısmının alt taraflarında gelişmiş goruntu ayarları kısmı da bulunuyor. Ekran cozunurluğu kısmının altına doğru ilerlediğinizde bu seceneği gorebilirsiniz.
Acılan pencerenin alt kısmında bulunan “Ekran 1 icin goruntu bağdaştırıcısı ozellikleri” seceneğine tıklayın.
Gelişmiş goruntu ayarları sekmesinde size monitorunuz, ekran kartınız, ekran cozunurluğunuz ve yenileme hızınızın belirtildiği bir kısım bulunuyor. Bu kısmın altında ise acabileceğiniz başka bir pencere bulunuyor. Buraya tıkladıktan sonra yenileme ayarınızı değiştirebilirsiniz.
Tum Modları Listele seceneğine tıklayın ve istediğiniz cozunurluk ile yenileme hızına sahip modu secin
Acılan pencerenin alt kısmında bulunan “Tum Modları Listele” seceneğine tıklarsanız, ekranınızın ve ekran kartınızın oluşturabildiği maksimum ve minimum ekran cozunurluğu ve yenileme hızlarını gorebilirsiniz. Burada dilediğiniz modu sectikten sonra Tamam’a tıklayın ve gerekli işlemleri yaparak yenileme hızı ayarınızı tamamlamış olun.
Ekran cozunurlukleri arasında ne fark var?
Bilgisayar monitoru, akıllı telefonlar veya televizyonların ekranında bulunan goruntuler binlerce, hatta milyonlarca pikselden oluşur. Televizyon ekranları ve diğer ekranlar, milyonlarca adet bulunan bu kucuk karelerdeki renkleri değiştirerek goruntuyu oluşturur. Yani izlediğimiz şeyler aslında bu karelerin icerisinde bulunan renklerin surekli değişmesiyle ortaya cıkar.
Ekran cozunurluğu, ekranın hem yatay hem de dikey olarak ne kadar piksel gosterebileceğini gosterir. Coğu ekran, varsayılan olarak 1920 x 1080 cozunurlukte piyasaya surulur. Bu değerler ekranın yatay olarak 1920, dikey olarak ise 1080 piksel gosterebileceği anlamına geliyor.