Bilgisayarın yavaşlamasına ve takılmasına sebep olan "disk kullanımı %100" hatası coğu Windows 10 kullanıcısının karşılaştığı bir sorun olarak goze carpıyor. Bilgisayar başında gecirdiğiniz zamanın kalitesini ciddi anlamda duşuren disk kullanımı %100 hatası, aslında cok basit yontemler ile cozulebiliyor. Disk kullanımı %100 hatası cozulmediği takdirde ise bilgisyarınızı ciddi olcude yoruyor.
Eğer cok basit işlemleri yapmak icin bile bilgisayar başında uzun sureler harcayıp, sekmeler arası gecişte dahi donmalar ve takılmalar yaşıyorsanız, sorunun ana kaynağı disk kullanımı %100 hatası olabilir.
Gorev yoneticisindeki disk kullanımı %100 sorunu nasıl cozulur?
- Yontem #1: Sisteminizi yeniden başlatın.
- Yontem #2: Windows surumunuzun guncel olduğundan emin olun.
- Yontem #3: Kotu amaclı yazılım olup olmadığını kontrol edin.
- Yontem #4: Windows aramasını devre dışı bırakın.
- Yontem #5: Superfetch yani hızlı getirme ozelliğini kapatın.
- Yontem #6: Enerji seceneklerini yuksek performans olarak ayarlayın.
- Yontem #7: Antivirus yazılımınızı gecici olarak kapatın.
- Yontem #8: Sanal belleği sıfırlayın.
- Yontem #9: Disk denetlemeyi calıştırın.
En basit ve klasik yontemlerden biridir. Coğu sorun sisteminizi yeniden başlatmanız durumunda tekrar etmeyebilir. Disk kullanımı %100 sorununu cozmek icin de diğer yontemlere gecmeden once sisteminizi yeniden başlatarak, sorunun devam edip etmediğini kontrol etmelisiniz.
Yontem #2: Windows surumunuzun guncel olduğundan emin olun
- Adım #1: Başlat menusunu acın.
- Adım #2: Ayarlar sekmesine girin.
- Adım #3: Guncelleştirme ve guvenlik bolumunden Windows Update'e girin.
Yontem #3: Kotu amaclı yazılım olup olmadığını kontrol edin.
Bilgisayarınıza disk kullanımının artmasına neden olan bir virus bulaşmış olabilir. Kullandığınız bir virus programı varsa zaten bu sorunu yakalamıştır fakat size bildirim gondermemiş ya da siz bildirimi gozden kacırmış olabilirsiniz. Her zaman antivirus programlarının stabil calışmadığını da varsayarsak, duzenli aralıklarla virus taraması yapmanızı oneriyoruz.
Yontem #4: Windows aramasını devre dışı bırakın:
- Adım #1: Başlat menusunu sağ tıklayın ve Komut İstemi (Yonetici) seceneğini tıklayın.
Adım #2: Karşınıza cıkacak olan pencereden onay verdikten sonra acılan Komut İstemi penceresine net.exe stop "windows search" komutunu yazın ve enter tuşuna basın.- Bu işlem gecici olarak Windows aramasını kapatmanızı sağlayacaktır. (Devam adımları Windows aramasını tamamen kapatmak icindir.)
- Adım #3: Windows tuşu + R kombinasyonu ile Calıştır penceresini acın.
- Adım #4: Calıştır penceresine ‘’services.msc’’ yazın ve tamam butonuna tıklayın.
- Adım #5: Acılan pencerede Windows Search başlığını bulun ve bu ozelliğin uzerinde sağ tuşa tıklayarak Ozellikler seceneğini secip, devre dışı bırakın.
Yontem #5: Superfetch yani hızlı getirme ozelliğini kapatın:
- Adım #1: Windows tuşu + R kombinasyonu ile Calıştır penceresini acın.
- Adım #2: Calıştır penceresine ‘’services.msc’’ yazın ve tamam butonuna tıklayın.
- Adım #3: Acılan pencerede Hızlı Getirme başlığını bulun ve bu ozelliğin uzerinde sağ tuşa tıklayarak Ozellikler seceneğini secin.
- Adım #4: Onunuze cıkan pencereden devre dışı bırak seceneğini işaretleyin.
Yontem #6: Enerji seceneklerini yuksek performans olarak ayarlayın.
- Adım #1: Başlangıc menusune gidin.
- Adım #2: Ayarlar sekmesinden sistem bolumune girin.
- Adım #3: Guc ve uyku bolumune tıklayın.
- Adım #4: Ek guc ayarları sekmesinden yuksek performansı secin.
Yontem #7: Antivirus yazılımınızı gecici olarak kapatın
Bazen antivirus programları sorunun kaynağı olabilir. Disk kullanımı %100 hatasında da antivirus programını kapatarak sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer sorun antivirus programından kaynaklanıyorsa başka bir program kullanmanızı oneririz.
Kullandığın antivirus yazılımını devre dışı bırakıp, diskin durumuna bakın. Windows Defender bile yuksek disk kullanımına neden olabilir. (Eğer disk kullanımı %100 gostermiyorsa sorun antivirus programınızdan kaynaklanıyor olabilir.)
Yontem #8: Sanal belleği sıfırlayın
- Adım #1: Sistem ozelliklerini acın ve Gelişmiş Sistem Ayarları sekmesine tıklayın.
- Adım #2: Acılan pencerede bulunan gelişmiş sekmesinden ayarlar butonuna basın.
- Adım #3: Giriş yapmakta olduğunuz Performans Secenekleri penceresinden değiştir butonuna tıklayın.
- Adım #4: Acılan Sanal Bellek penceresinde ‘’ Tum suruculerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik olarak yonet’’ başlıklı kutucuğun işaretli olduğundan emin olun.
- Adım #5: Aynı Sanal Bellek penceresinde bulunan ‘’Disk belleği dosyası yok’’ seceneği işaretlerseniz de disk performansınızı arttırabilirsiniz.
Yontem #9: Disk denetlemeyi calıştırın.
- Adım #1: Bilgisayarım kısmından denetlemek istediğiniz diske sağ tıklayın ve ozellikleri secin.
- Adım #2: Acılan pencereden araclar kısmına girin ve denetle butonuna tıklayın
Tum bu yontemleri denedikten sonra dahi eğer sorun cozulmuyorsa, teknik servisi ile iletişime gecmenizi oneririz. Umarız, verdiğimiz bilgiler ışığında Windows 10’un disk kullanımı %100 hatası sizler icin sorun olmaktan cıkar. Eğer karşılaştığınız farklı cozum teknikleri var ise yorumlar kısmından bizimle paylaşarak katkıda bulunabilirsiniz.