Windows Calıştır komutları sayesinde, sadece klavyenizden kısayolları yazarak, ulaşmak istediğiniz bolmelere rahatca erişebilirsiniz. Herkesin işine yarayabilecek calıştır komutları listemizi sizler icin hazırladık.


Windows’un calıştır ozelliği, bilgisayar uzerinde yapılacak işlemlere kısa yoldan ulaşmamıza olanak sağlıyor. Calıştır komutlarını bildiğimiz ve kullandığımız takdirde, bilgisayarımızda yapacağımız işlemlerin suresi gercekten de gozle gorulebilir bir şekilde kısalıyor.


Klavye uzerinden yazılabilen komutlar sayesinde, bilgisayar kullanıcıları işletim sistemi ayarlarını kolayca yapabilir ve bu da hem insana hem zaman hem de pratiklik kazandırmış olur. Herkesin işine yarayacak Windows 10 calıştır komutları listemizi sizler icin hazırladık.

Calıştır nedir?
Windows’un sunmuş olduğu calıştır ozelliği, yazımızın başlarında da belirtmiş olduğumuz uzere işletim sistemi uzerinden yapılacak ayarlara kısayollar ile ulaşmamıza olanak sağlar. Windows’ta calıştır penceresini acmak son derece basit. Bunun icin isterseniz klavyede aynı anda Windows ve R tuşlarına basabilir, ya da başlat seceneğinin yanında bulunan arama bolumune “calıştır” yazarak pencereyi acabilirsiniz. Pencere acıldıktan sonra, aşağıda vereceğimiz komutları girerek yapmak istediğiniz işleme kolayca ulaşabilirsiniz.
Windows 10 icin calıştır komutları:
  • Bilgisayar yonetimi: compmgmt.msc
  • Disk temizleyici: cleanmgr
  • Disk yonetimi: diskmgmt
  • Olay goruntuleyicisi: eventvwr
  • Karakter eşlem: charmap
  • Yazı tipi oluşturma ve duzenleme: eudcedit
  • Program ekle veya kaldır: appwiz.cpl
  • Monitor ozellikleri: desk.cpl
  • Aygıt yoneticisi: devmgmt.msc
  • Setup programı: iexpress
  • Guc secenekleri: powercfg.cpl
  • Hesap makinesi: calc
  • İnternet ozellikleri: inetcpl.cpl
  • Bolge ve dil ayarları: intl.cpl
  • Oyun kontrolleri: joy.cpl
  • Buyutec: magnify
  • Fare ozellikleri: main.cpl
  • Ses ayarları: mmsys.cpl
  • Paylaşılan klasorler menusu: fsmgmt.msc
  • Sistem bilgisi aracı: msinfo32
  • Uzak masaustu bağlantısı: mstsc
  • Kaynak izleyicisi: resmon
  • Ekran okuyucusu: narrator
  • Ekran klavyesi: osk
  • Performans izleyicisi: perfmon
  • Kayıt defteri: regedit
  • Gorev yoneticisi: taskmgr
  • Denetim masası: control
  • WordPad: write
Bilgisayar yonetimi: compmgmt.msc
Bilgisayar yonetimi, bilgisayarınıza gunluk yaşanan olayları takip ederek hangi sistemlerde problem olduğunu gormenize olanak sağlar. Bu komut sayesinde formatlama yapabilir, suruculerinizi bicimlendirebilir, yeni surucu tanımlayabilir ve dosya bicimini değiştirebilirsiniz.

Disk temizleyici: cleanmgr
Disk temizleyici sayesinde sabit diskinizde bulunan gereksiz cop dosyaları temizleyebilirsiniz. Diskinizde bulunan gereksiz dosyalar silindikten sonra bilgisayarınızın performansının gozle gorulebilir bir şekilde artığını goreceksiniz.

Disk yonetimi: diskmgmt.msc
Windows disk yonetimi, bilgisayarınızdaki depolama alanlarını yonetmek icin kullanılır. Harddisk, flash bellek, SSD, harici disk gibi suruculeri bilgisayara tanımlamak, bicimlendirmek, kapasitelerini duşurmek veya silmek icin disk yonetimini kolayca kullanabilirsiniz.

Olay goruntuleyicisi: eventvwr
Olay goruntuleyicisi calıştır komutları arasında en onemli bilgilere sahip olan ozelliklerden birisidir. Windows, işletim sisteminizde bulunan tum yazılımsal ve guvenlik uygulamalarını kayıt altında tutar ve gerekli durumlarda yaşanan problemleri Windows’a aktarır. Olay goruntuleyicisi sayesinde de kayıt altında tutulan butun işlemleri goruntuleyebilirsiniz.

Karakter eşlem: charmap
Karakter eşlem, klavyenizde bulunmayan karakterleri yazmanızı ve kopyalamanızı sağlar. Bu menude internette rastlayabileceğiniz butun karakterleri bulmak mumkundur.

Yazı tipi oluşturma ve duzenleme: eudcedit
Eudcedit sayesinde bilgisayar uzerinde yeni yazı tipi oluşturabilir veya karakterleri duzenleyebilirsiniz. Farklı fontlarda yazı yazmak istediğiniz zaman kendinize ozel karakter oluşturmak istediğinizde bu calıştırma komutunu kullanabilirsiniz.

Program ekle veya kaldır: appwiz.cpl
Appwiz.cpl, bilgisayarınıza yeni bir programı eklemenize veya var olan bir programı kaldırmanıza olanak sağlar. Program ekle veya kaldır menusunu actığınızda aynı zamanda hangi programın bilgisayarınızda ne kadar yer kapladığını da gorebilmeniz mumkun.

Monitor ozellikleri: desk.cpl
Desk.cpl, bilgisayarınıza bağlı olan monitorun ozelliklerini goruntulemenize ve monitor uzerinden ayar yapmanıza olanak sağlar. Bu menu uzerinden ekranınızın cozunurluğunu secebilir, gelişmiş goruntu ayarlarına ulaşabilirsiniz.

Aygıt yoneticisi: devmgmt.msc
Aygıt yoneticisi, bilgisayarınızda yuklu olan donanımlara erişebilmenizi sağlar. Bilgisayarınızda kullandığınız butun aygıtlar aygıt surucusu ile Windows’a tanımlanır. Aygıt yoneticisi sayesinde bu aygıtlara yukleme, guncelleme ve kaldırma gibi işlemleri uygulayabilirsiniz.

Setup programı: iexpress
Setup programı, Windows’un kendi bunyesinde bulunan ve arşiv yapmaya yarayan, aynı zamanda da kurulum sihirbazı gibi gorevi olan son derece pratik ve kullanışlı bir programdır. Bu program sayesinde dosyalarınızı sıkıştırıp exe formatına getirebilirsiniz.

Guc secenekleri: powercfg.cpl
Guc secenekleri menusu, kullanıcıya guc planlarını değiştirip ozelleştirebilme imkanı sunar. Mevcut olan guc planları kullanabilir veya kendinize gore yeni bir plan oluşturabilirsiniz.

Hesap makinesi: calc
Adında anlaşılacağı uzere hesap makinesini acabilmek icin calıştır komutuna calc yazmak yeterli olacaktır. Hesap makinesi seceneğinin bazen başlat menusunde secilmesinin zor olduğu goz onune alındığında yukarıda belirttiğimiz komutla hesap makinesini acmak gayet basit olacaktır.

İnternet ozellikleri: inetcpl.cpl
İnternet ozellikleri menusunde giriş sayfası, internet guvenliği gibi seceneklere ulaşmanız mumkun. Ağ ayarlarınızla ilgili herhangi bir sorunla karşılaştığınız zaman ilk başvuracağınız yer internet ozellikleri menusudur.

Bolge ve dil ayarları: intl.cpl
Bilgisayarınız genellikle otomatik olarak saat ve tarihi kendisi belirlese de, bazen bu işi kendiniz yapmanız gerekebilir. Bilgisayarınızı bulunduğunuz konuma ve saate gore ayarlayabilmek icin calıştır komutuna intl.cpl yazmanız yeterli olacaktır.

Oyun kontrolleri: joy.cpl
Bilgisayarınıza herhangi bir oyun kontrolcusu bağladıysanız, bu menu uzerinden kontrolcuye erişebilir ve ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Buyutec: magnify
Gercek hayatta kullandığımız gibi bilgisayarlarımızda da buyutec bulunur. Okunması zor yazılarda veya detaylı calışmalarda buyuteci kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Fare ozellikleri: main.cpl
Main.cpl, fare ozelliklerinizi kişiselleştirebileceğiniz, ayarlarını değiştirebileceğiniz kullanması son derece kolay olan Windows’un sunmuş olduğu ozelliklerden biridir. Bu menu sayesinde bilgisayar deneyiminizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Ses ayarları: mmsys.cpl
Ses giriş cıkış aygıtlarınızı ayarlayabilmek icin yukarıda vermiş olduğumuz calıştır komutunu girerek ses ayarları menusunu acabilirsiniz. Bu menu uzerinden hangi ses aygıtlarını kullanacağını belirleyebilir, kişisel ses ayarlarınızı ayarlayabilirsiniz.

Paylaşılan klasorler menusu: fsmgmt.msc
Yerel ağlar sayesinde bilgisayarınızda bulunan klasorleri diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz. Eğer paylaştığınız klasorun yolunu unutursanız, fsmgmt.msc komutu sayesinde diğer kullanıcılarla paylaşmış olduğunuz klasorleri rahatca gorebilirsiniz.

Sistem bilgisi aracı: msinfo32
Sistem bilgisi aracı, bilgisayarınızda sistem bilgilerine ve ozelliklerine erişebileceğiniz, donanımlarınızın detaylı bilgilerine ulaşabileceğiniz bir pencere acar. Bu menu sayesinde bilgisayarınızın ozelliklerini kolayca kontrol edebilirsiniz.

Uzak masaustu bağlantısı: mstsc
RDP, yani Windows Remote Desktop Connection, aynı ağa ve internete bağlı başka bir bilgisayar tarafından bilgisayarımıza uzaktan erişmenize olanak sağlar.

Kaynak izleyicisi: resmon
Kaynak izleyicisi, performans izleyicisinin bir ileri versiyonu olarak gorulebilir ve bu menu sayesinde hangi işlemin bilgisayarınıza ne kadar yuk bindirdiğini gorebilirsiniz. Donanım ve yazılım hakkındaki butun bilgileri kaynak izleyicisi sayesinde gercek zamanlı oğrenebilirsiniz.

Ekran okuyucusu: narrator
Ekran okuyucusu, bilgisayarınızın fare imlecinizi uzerine goturduğunuz her yeri size sesli olarak okumasına olanak sağlar. Bu ozellik, bir yazıyı okumanıza vakit bulamadığınız durumlarda gercekten de işe yarayabilir.

Ekran klavyesi: osk
Ekran klavyesi, fiziksel klavyenizin olmadığı durumlarda farenizi kullanarak klavye kullanmanıza olanak sağlayan bir uygulamadır. Ozellikle bankacılık işlemlerinizde ekran klavyesi kullanmak oldukca onemlidir.

Performans izleyicisi: perfmon
Performans izleyicisi sayesinde bilgisayarınızın performans istatistiklerini rahatca gozlemleyebilirsiniz. Performans izleyicisinde aynı zamanda sonucları cozumlemek ve raporları gormek icin Veri Toplayıcı Kumeleri oluşturabilirsiniz.

Kayıt defteri: regedit
Kayıt defteri, bilgisayarınıza yuklu olan bir programa ait butun verilerin bir arada toplanmasını sağlar. Bu menu sayesinde programa dair en kucuk veri dosyasını bile bulabilir, gerekli gorduğunuz verileri tamamen silebilirsiniz.

Gorev yoneticisi: taskmgr
Calıştır komutları arasında en cok bilinen komutlardan birisi taskmgr, gorev yoneticisini acmanıza olanak sağlar. Gorev yoneticisi uzerinden bilgisayarınızda acık olan programları goruntuleyebilir, işlemleri sonlandırabilirsiniz.

Denetim masası: control
Calıştır komutları arasında en cok kullanılan bir diğer komut olan control, denetim masanızı acar. Denetim masası uzerinden bilgisayarınızda aklınıza gelebilecek butun ayarlara ulaşabilirsiniz.

WordPad: write
Calıştır komutları listemizin son sırasında WordPad’i acan write komutu bulunuyor. WordPad’i acarak not almak istediğiniz şeyleri kolayca buraya yazabilir ve daha sonra tekrar okumak icin kaydedebilirsiniz.