Windows işletim sistemine sahip bilgisayar kullanıcılarının karşılaştığı en rahatsız edici hata uyarılarından biri olan “Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hatası nedir, bu uyarı cıktığında ne yapmak gerekir ve sorun nasıl cozulur? Sizin icin anlattık.

Windows işletim sistemini en verimli şekilde kullanabilmek icin kullanıcıların bilgisayarlarına pek cok farklı donanım ve aygıt eklemeleri gerekir. İşlemci, sabit surucu, bellek, hoparlor, klavye, mouse, yazıcı ve daha pek cok farklı aygıt kullanarak calışan bilgisayarınızda bir anda "Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)" hata uyarısını gorebilirsiniz.

Peki, “Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hata uyarısı ne anlama geliyor? İlk olarak bu uyarıyı gorduğunuzde endişeye kapılmayın cunku pek cok Windows kullanıcısının başına gelebilen bir hatadır. Sizin icin “Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” nedir, nasıl cozulur sorularını yanıtladık ve uygulayabileceğiniz yontemleri anlattık.

“Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hatası nedir?
Orijinali “Windows has stopped this device because it has reported problems. (Code 43)” olan “Sorun bildirdiği icin Windows bu aygıtı durdurdu (Kod 43)” hata uyarısı, size bilgisayarınızın Aygıt Yoneticisi tarafından gosterilen ve bir şeylerin yolunda olmadığını anlatan bir uyarıdır.
“Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hata uyarısını aygıt ve donanımlarınızda bir arıza olduğu zaman ya da aygıt suruculerinde bazı sorunlar olduğu zaman gormeniz mumkun. Ozellikle guncel olmayan aygıt suruculeri kullanan kişilerin bu hata uyarısını gormeleri normaldir. Cozum icin uygulayabileceğiniz bazı yontemler var.
“Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hatası nasıl cozulur?
  • Adım #1: Bilgisayarınızdan Aygıt Yoneticisi’ni acın.
  • Adım #2: Hata veren aygıtı bulun.
  • Adım #3: Aygıtın uzerinde sağa tıklayın ve Kaldır seceneğine tıklayın.
  • Adım #4: İşlemi onaylayın.
  • Adım #5: Tekrar Aygıt Yoneticisi’ni acın.
  • Adım #6: Sağ ust koşedeki Donanım Değişikliklerini Tara butonuna tıklayın.
  • Adım #7: Aygıt otomatik olarak yeniden yuklenecek.
  • Adım #8: Bilgisayarı yeniden başlatın.
  • Adım #9: Aygıtı yeniden calıştırarak sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin.
Adım #1: Bilgisayarınızdan Aygıt Yoneticisi’ni acın:
Bilgisayarınıza bağlı olan tum aygıtları goruntulemek icin Aygıt Yoneticisi’ni acmanız gerekiyor. Bunun icin Denetim Masası’nı ya da bilgisayarınızın arama cubuğunu kullanabilirsiniz.
Adım #2: Hata veren aygıtı bulun:
Aygıt Yoneticisi’ni actığınız zaman karşınıza bilgisayarınızda yuklu olan tum donanım ve aygıtların bir listesi cıkacak. Buradaki listeden calıştığında “Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hata uyarısını veren aygıtı bulun.
Adım #3: Aygıtın uzerinde sağa tıklayın ve Kaldır seceneğine tıklayın:
Bilgisayarınızın Aygıt Yoneticisi uzerinden “Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hata uyarısını veren aygıtı bulduktan sonra mouse ile uzerine gelin ve sağa tıklayın. Acılan menuden Kaldır seceneğine tıklayarak kaldırma işlemini başlatın.
Adım #4: İşlemi onaylayın:
Windows işletim sisteminde yapılan pek cok işlemde olduğu gibi bu işlemde de karşınıza bir onay ekranı cıkacak. Buradan son kontrolunu yapın, doğru aygıtı sectiğinizden emin olun ve Evet butonuna tıklayarak işlemi onaylayın.
Adım #5: Tekrar Aygıt Yoneticisi’ni acın:
Sectiğiniz aygıtın kaldırma işlemi boyutuna gore değişen bir surede tamamlanacaktır. Kaldırma işlemi tamamlandıktan sonra Denetim Masası uzerinden ya da bilgisayarınızın arama cubuğunu kullanarak yeniden Aygıt Yoneticisi’ni acın.
Adım #6: Sağ ust koşedeki Donanım Değişikliklerini Tara butonuna tıklayın:
Aygıt Yoneticisi arac cubuğunda monitor uzerinde buyutec şeklinde bir buton goreceksiniz. O buton Donanım Değişikliklerini Tara butonudur. Tıkladığınız zaman sistem, aygıt ve donanımlarla ilgili yapılan değişiklikleri taramaya başlayacak.
Adım #7: Aygıt otomatik olarak yeniden yuklenecek:
Bilgisayarınızda bulunan donanım yoğunluğuna gore değişen bir sure sonra donanım değişikliklerini tarama işlemi tamamlanacak. İşlem sonrası kaldırdığınız aygıtın yeniden ve guncel bir şekilde yuklenmiş olduğunu goreceksiniz.
Adım #8: Bilgisayarı yeniden başlatın:
Bilgisayarlarda yapılan tum onemli silme, kaldırma, yukleme gibi işlemlerden sonra olduğu gibi aygıt kaldırma ve yukleme sonrası da bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız. Boylece bilgisayar, yaptığınız değişiklikleri uygulamış olarak acılacak.
Adım #9: Aygıtı yeniden calıştırarak sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin:

Aygıt Yonetici uzerinden kaldırdığınız ve Donanım Değişikliklerini Tara butonu ile yeniden yuklediğiniz aygıtı, bilgisayarınız acıldıktan sonra yeniden calıştırın. Yapılan işlemler sonrası aygıt, “Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hata uyarısı almayacaktır.

“Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hatası nasıl cozulur? - Alternatif Yontem
  • Adım #1: Buradan Driver Easy programını indirin.
  • Adım #2: Kurulum işlemlerini tamamlayın.
  • Adım #3: Programı calıştırın.
  • Adım #4: Şimdi Tara butonuna tıklayın.
  • Adım #5: Sorunlu aygıtlar listelenecek.
  • Adım #6: Hata veren aygıtı bulun.
  • Adım #7: Guncelle butonuna tıklayın.
  • Adım #8: Bilgisayarı yeniden başlatın.
  • Adım #9: Aygıtı yeniden calıştırarak sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin.
Adım #1: Driver Easy programını indirin:
Driver Easy bilgisayarınızda yuklu olan aygıt ve donanımları tarayarak var olan sorunları ortaya cıkaran bir yazılımdır. Yazılım sayesinde arızalı ya da hatalı aygıtları goruntuleyebilir, aygıt surucusune ait yeni bir guncelleme olup olmadığını gorebilirsiniz.
Adım #2: Kurulum işlemlerini tamamlayın:
Tum yazılımlarda olduğu gibi Driver Easy yazılımında da kurulum icin bir surec işliyor. Karmaşık olmayan bu surecte bazı onaylar ve erişim izinleri vermeniz gerekiyor. Tum bu işlemlerden sonra program kullanıma hazır olacak.
Adım #3: Programı calıştırın:
Kurulum tamamlandıktan sonra Driver Easy masaustunuze bir kısayol eklemiş olabilir, buradan programı calıştırabilirsiniz. Eğer masaustunuzde bir kısayol yoksa programlar listesinden ya da bilgisayarınızın arama cubuğundan Driver Easy programını bulabilir ve calıştırabilirsiniz.
Adım #4: Şimdi Tara butonuna tıklayın:
Programın kullanışlı bir arayuzu olsa da alışık olmayanlar icin ilk kez kullanırken karmaşık gorunebilir. Programı calıştırdıktan sonra tek yapmanız gereken acılış sayfasında bulunan Şimdi Tara butonuna tıklamak. Program, yuklu aygıtlarınız arasında bir tarama yapacak.
Adım #5: Sorunlu aygıtlar listelenecek:
Driver Easy, yuklu aygıtlarınız arasında yaptığı detaylı taramadan sonra size bir liste sunacak. Bu listede bilgisayarınızda yuklu olan sorunlu aygıtları goreceksiniz. Boylece bilgisayarınızda fark etmediğiniz hataları da gorebilirsiniz.
Adım #6: Hata veren aygıtı bulun:
Eğer bilgisayarınızda yuklu olan aygıtlar arasında pek cok hatalı, sorunlu aygıt varsa Driver Easy tarafından sunulan liste epey kalabalık olabilir. Bunlar arasından “Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hata uyarısını alan aygıtı bulun.
Adım #7: Guncelle butonuna tıklayın:
“Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hata uyarısı veren aygıtın yanında bulunan Guncelle butonuna tıklayın. Bu adımdan sonra cıkan ekranları onaylanarak aygıtın eksiksiz ve guncel surumunun yuklenmesini sağlayın.
Adım #8: Bilgisayarı yeniden başlatın:
Bilgisayarlarda yapılan tum onemli silme, kaldırma, yukleme gibi işlemlerden sonra olduğu gibi Driver Easy ile yaptığınız işlemlerden sonra da bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız. Boylece bilgisayar yaptığınız değişiklikleri uygulamış olarak acılacak.
Adım #9: Aygıtı yeniden calıştırarak sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin:
Driver Easy programı ile surumunu guncellediğiniz aygıtı ya da aygıtları, bilgisayarınız acıldıktan sonra yeniden calıştırın. Yapılan işlemler sonrası aygıt ya da aygıtlar, “Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hata uyarısı almayacaktır.
Sizin icin “Windows Bu Aygıtı Durdurdu (Kod 43)” hatası nedir, nasıl cozulur sorularını yanıtladık ve uygulayabileceğiniz yontemleri anlattık. Kullanım alışkanlıklarınıza gore hangi yontem size daha elverişli geliyorsa o yontemi tercih edebilir ve hatalı aygıtlarınızla sorun yaşamaktan kurtulabilirsiniz.