Microsoft'un Windows 10 işletim sistemini surekli geliştirmesi, Windows 11 konusundaki beklentileri iyice duşurmuştu. Ayrıca Microsoft forumlarında, Windows 11 ile ilgili sorulara verilen belirsiz cevaplar da Microsoft'un yeni bir işletim sistemi adı uzerine odaklanmadığını doğrular nitelikteydi. Nitekim kullandığımız cihazlar değişiyor ve Windows 10X geliyor.
Windows 10X, kullanıcılara sunacağı ozellikleriyle birlikte butun Windows kullanıcılarını heyecanlandırıyor. Yeni işletim sistemi Windows 10X’in tasarımından cıkış tarihine kadar bugune dek acıklanan, kesinleşmek uzere butun detaylarını sizlerle paylaştık. Keyifli okumalar dileriz.
Windows 10X ne zaman cıkacak?
Microsoft, yaptığı basın acıklamasında Windows 10X işletim sisteminin 2020 yılının ikinci yarısında kullanıcılarla buluşacağını acıkladı. Tahminlere gore Windows 10X’in cıkış tarihinin yıl sonundan once olması beklenmiyor. Yeni işletim sistemini gormek icin biraz daha bekleyeceğiz gibi duruyor.
Windows 10X hangi cihazlarda calışacak?
Microsoft, ilk başlarda Windows 10X’i sadece katlanabilir cift ekrana sahip mobil cihazlara ozel bir işletim sistemi olarak lanse etmişti. Şirket ilerleyen zamanlarda yeni işletim sisteminin bilgisayarlarda ve tek ekrana sahip diğer cihazlarda da kullanılacağını acıkladı.
Şu an piyasada cift ekranlı cihazlardan cok bilgisayar, tek ekranlı telefon ve tablet olduğu duşunulduğunde; yeni işletim sisteminin daha geniş bir kitleye hitap edecek olması son derece mantıklı gibi gozukuyor. Windows 10X’in dizustu bilgisayarlara da geleceğini daha onceki yazımızda belirtmiştik.
Şu an Windows 10X sadece 2020’nin ilk yarısından sonraki tarihlerde cıkacak cihazlarda bulunacak. Bu da demek oluyor ki yeni işletim sistemi Windows 10X'i kullanmak isterseniz, icerisinde Windows 10X yuklu yeni bir cihaz satın almanız gerekli.
Microsoft, Windows 10 kullanıcılarının bilgisayarlarını Windows 10X’e yukseltmesine olanak sağlayacak bir guncelleme yayınlamayacağını ve yeni işletim sisteminin internet uzerinden indirilemeyeceği de belirtti.
Windows 10X ozellikleri
- Yenilenmiş kullanıcı arayuzu
- Yeni Başlat menusu
- Yeni Gorev Cubuğu
- Yeni Eylem Merkezi
- Yeni başlangıc ekranı
- Oluşturma Modu
- Eski uygulamaları destekleyen işletim sistemi
- Geliştirilmiş Windows guncellemeleri
- Dinamik arka plan
Windows 10X, tamamen modern teknolojiyle geliştirilmiş yeni bir kullanıcı arayuzune sahip. Yeni işletim sistemi, gorunumunu cihazın pozisyonuna gore ayarlayabiliyor. Ornek verecek olursak katlanabilir bilgisayarlarda, işletim sisteminizi bilgisayarın tablet, dizustu bilgisayar ve film modu gibi seceneklerinde farklı şekillerde kullanabiliyor olacaksınız.
Windows 10 ve onceki nesillerinde bulunan Denetim Masası, Dosya Gezgini ve İletişim Cubuğu gibi ozellikler Windows 10X’de kullanılamayacak. Microsoft Shell kullanıcı arayuzunun tamamen yeniden tasarlandığı duşunulduğunde yukarıda belirttiğimiz işlemleri eskiye gore cok daha kolay gercekleştireceğimize şuphe yok.
Yeni Başlat menusu
Microsoft, yeni Başlat menusunu uretkenliğe daha cok odaklanmış bir şekilde tasarladığını belirtiyor. Yeni Başlat menusunun ust kısmında internet uzerinden arama yapmanıza olanak sağlayan arama cubuğu ve bilgisayarda bulunan uygulamalara erişebileceğiniz bir kısım bulunuyor. Kullanıcılar, son kaydettikleri Microsoft Office belgeleri ve internette en son gezindikleri sitelere Başlat menusunden kolay bir şekilde erişim sağlayabilecek.
Başlat menusu, kullanıcıların isteğine gore kişiselleştirebilir olacak. Başlat menusunde hangi uygulamayı, klasoru veya internet sitesini gormek istediğinize kendiniz karar verebileceksiniz. Ayrıca dilediğiniz uygulamaları tek bir klasor altında toplayabileceksiniz.
Yeni Gorev Cubuğu
Yeni Windows 10X işletim sistemi, kullanıcıların kendi tercihlerine gore ayarlanabilen Gorev Cubuğuna sahip. Yeni Gorev Cubuğunda sabitlenmiş ve calışan oğeler gozukecek ve tıpkı Windows 10’da olduğu gibi kullanıcılar cubuğu sağ tarafa surukleme seceneğine de sahip olacak.
Yeni Gorev Cubuğu, dokunmatik merkezli bir sisteme sahip. Bu da demek oluyor ki Gorev Cubuğunu dokunmatik ekranda kullandığınız zaman yeni bir uygulama actığınızda Gorev Cubuğu minimalize edilecek. Cihaza klavye ve fare bağladığınızda ise Gorev Cubuğu eski tarzında minimalize olmadan calışmaya devam edecek.
Yeni Eylem Merkezi
Yeni Başlat Menusu ve Gorev Cubuğu’na ek olarak Windows 10X’de bir de yeni Eylem Merkezi bulunuyor. Bu yeni Eylem Merkezi uzerinden bilgisayarınızda hızlı bir şekilde basit ayarlamalar yapabilirsiniz. Bu ayarların icerisinde ses ayarları, cihazın pil yuzdesi, guc secenekleri, ekran parlaklığı gibi kullanıcının işine yarayacak secenekler bulunuyor.
Yeni Başlangıc Ekranı
Microsoft, Windows 10X’de her şeyi baştan aşağı yeniledi ve bilgisayarı ilk calıştırdığımız zaman karşımıza cıkan başlangıc ekranı da bu değişimden nasibini aldı. Windows başlangıc ekranı, tıpkı onceki nesillerde olduğu gibi kullanıcılara kurulum aşamasında yol gostermeye devam ediyor.
Onceki nesillerinden farklı olan tarafları ise başlangıc ekranının modern bir şekilde tamamen yeniden tasarlanması ve Cortana’nın artık kullanılamıyor oluşu. Microsoft’un Windows kullanıcılarına sunmuş olduğu kişisel asistan Cortana, Windows 10X başlangıc ekranında maalesef kullanılamıyor.
Oluşturma modu
Compose Mode yani Oluşturma Modu, Windows 10X’de Eylem Merkezi’nde konumlandırılan tamamen uretkenliğe odaklandırılmış yeni bir ozellik olarak karşımıza cıkıyor. Bu ozelliğin amacı ise cihazları dizustu bilgisayar gibi kullanabilmek. Yeni Oluşturma Modu, klavyeyi Surface Neo gibi cihazlara yerleştirdiğiniz anda klavye ve fare arasında geciş sağlayarak kullanıcının Touchpad tarzında bir sanal klavyeye erişimini sağlıyor.
Bu sanal klavye uzerinden kullanıcılar, Emoji veya GIF seceneklerine erişebiliyor, murekkep ozelliği sayesinde fareyi kalem gibi kullanarak yazı yazabiliyor. Oluşturma modu aktif olduğunda, Gorev Cubuğu geleneksel halini koruyarak ekranda minimalize edilmeden durabiliyor, boylelikle kullanıcılar fare uzerinden bilgisayardaki butun ozelliklere rahatca erişebiliyor.
Windows 10X’de uygulamaların pencere modu yerine tam ekran calışacağı bilinen bir gercek. Ancak Oluşturma Modu aktif olduğu zaman uygulamalar arası erişimin kolaylaşması icin pencere modunun bir şekilde aktif edilmesi gerekiyor. Windows cihazların dizustu bilgisayar gibi kullanılmasını hedefliyorsa, pencere moduna bir an once izin vermeli.
Eski uygulamaları destekleyen işletim sistemi
Windows 10X'in tamamen yeni ve modern teknolojiyle donatıldığını daha once de belirtmiştik. Microsoft, Windows 10X’den once cıkarılan uygulamaların yeni sistemde tamamen kusursuz bir şekilde calışması icin cok fazla emek harcıyor.
Microsoft, aynı anda acık olan iki eski uygulamanın birlikte daha iyi calışabileceğini soyluyor. Yani aynı anda bir eski bir yeni uygulama calıştırmak cok az da olsa bir gecikme yaşatabilirken, iki eski uygulama aynı anda daha kusursuz bir şekilde calışabilecek.
Geliştirilmiş Windows guncellemeleri
Microsoft, Windows Update sistemini Windows 10X’te daha hızlı calışacak bir şekilde tasarlıyor. Yeni gelen guncelleştirmelerin yuklenmesi, Windows 10’da olduğu gibi uzun surmeyecek ve guncellemeler siz bilgisayarınızı kullanırken arka planda indikten yeniden başlatılmaya hazır olduğunda kullanıcıları uyaracak.
Şirketin yaptığı testlere gore guncelleme yuklendikten sonra sistemin yeniden başlatılıp hazır hale getirilmesi 90 saniyeden daha kısa bir surede gercekleşecek. Windows 10’da yaklaşık 10-15 dakika guncelleme beklediğimizi duşunursek yeni guncellemelerin bu kadar kısa surmesi buyuk bir avantaj.
Dinamik arka plan
Henuz resmi olarak acıklanmasa da, Windows 10X’in duruma gore değişebilen dinamik arka plana sahip olacağı soylentiler arasında. Soylenenlere gore sistem, kendisini cihazın saatine gore ayarlayarak sabah, oğle ve akşam goruntusunde dağ manzaralı arka plana sahip. Bu arka plan aynı zamanda bir gorunup bir kaybolan bulutlara da sahip olacağı soyleniyor.