Linux'ta Firefox'u yuklemek

Firefox'u bilgisayarınıza kurmak onu kullanmak icin atılan ilk adımdır. Bu makalede Linux'a Firefox'u nasıl kuracağınızı anlatacağız.

Linux dağıtımlarının coğunda Firefox varsayılan olarak gelirken coğu dağıtım Firefox'u kurmak icin tercih edilen bir yol olan bir paket yonetim sistemine sahiptir. Paket yonetim sistemi:

• Gerekli tum kutuphanelere sahip olmanızı sağlar.
  • Dağıtımınız icin Firefox'u en uygun şekilde yukler.
  • Firefox'u başlatmak icin kısayollar oluştur.
  • Firefox'u bilgisayarınızın tum kullanıcıları tarafından kullanılabilir kılar.
  • Firefox'u diğer uygulamaların kaldırılmasıyla aynı şekilde kaldırılmasını sağlar.
Paket yonetim sisteminin dezavantajları da vardır:

• Size Firefox'un en son surumunu vermeyebilir.
  • Firefox markasını taşımayan ozel bir surumunu size verebilir.
Firefox'u Flatpak seceneği ile de yukleyebilirsiniz.

Flatpak'den yukleme

Firefox Flathub sayfasına gidin ve Install duğmesine tıklayın.

Paket yoneticisinden yukleme

Firefox'u paket yoneticisini kullanarak yuklemek icin lutfen kullandığınız Linux dağıtımının belgelerine bakın.

Paket yoneticisi kullanmadan yukleme

Bazı Linux dağıtımları icin destek sitelerinde, bir paket yoneticisi kullanmadan Firefox'un nasıl kurulacağı konusunda tam talimatlar bulunur, ancak birkac bilgi guncel olmayabilir. Ornek olarak:

Her kullanıcının hesabına manuel olarak yuklemek icin aşağıdaki talimatları da uygulayabilirsiniz.

• Firefox'u kurmadan once gerekli kutuphanelerin bilgisayarınızda kurulu olduğundan emin olun. Kutuphaneler eksik olursa Firefox calışamaz.
  • Mozilla tarafından .tar.bz2 biciminde sağlanan kurulum dosyasında, kaynakların aksine onceden derlenmiş ikili dosyalar bulunur. Programı kaynaktan derlemeye gerek yoktur: sadece ikili dosyaları acın ve calıştırın.
  • Aşağıdaki talimatlar, Firefox'u ev dizininize yukleyecek ve onu yalnızca gecerli kullanıcının calıştırması mumkun olacaktır.
Firefox'u indir sayfasından Firefox'u ev dizininize indirin.
Terminali acın ve ev dizinine gidin: cd ~
İndirilen dosyayı genişletin: tar xjf firefox-*.tar.bz2
Firefox acıksa kapatın.
Firefox'u başlatmak icin firefox klasorunde firefox komutunu calıştırın: ~/firefox/firefox Firefox artık başlatılacaktır. Ardından, bu komutu calıştırmak icin masaustunuzde bir simge oluşturabilirsiniz.
Kurulum dosyasını saklamanıza gerek yoktur: rm firefox-*.tar.bz2
libstdc++5 hatası

Yukarıda belirtiğimiz gibi, Firefox'un calışması icin gerekli kutuphaneleri yuklemeniz gerekiyor. Coğu dağıtımda libstdc++5 varsayılan olarak gelmiyor.

"firefox yuklu değil" mesajı cıkıyor veya yanlış Firefox surumu başlıyorsa

Firefox'u, yukarıda verilen talimatları izleyerek (bir Terminal veya masaustu başlatıcı ile) kurduysanız, ~/firefox/firefox komutunu kullanarak başlatmalısınız.

Firefox'u Terminal'de firefox komutu ile başlatmaya calışırsanız ya Firefox'un paket yoneticisi tarafından yuklenmiş surumunu başlatır ya da programın yuklu olmadığını size soyler.