Yuksekoğretim Kurulu (YOK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Sarac, "Siber guvenlik konusunun icinde bulunduğumuz surecte ne denli onemli bir alan olduğunu yaşayarak goruyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
YOK'ten yapılan acıklamaya gore, YOK ve Cisco arasında dijital eğitim alanındaki iş birliği kapsamında başlatılan "Yuksekoğretimde Dijital Donuşum Projesi"nde bir ve ikinci faz eğitimini tamamlayan 51 akademisyene sanal torenle sertifikaları verildi.
Sarac, yaptığı konuşmada, kurul olarak yuksekoğretimde dijitalleşmeye buyuk onem verdiklerini belirterek, icinde bulunulan surecte bunun oneminin bir kez daha ortaya cıktığını kaydetti.
Projeyi iki yıl once başlattıklarını anımsatan Sarac, projenin ilk etabında 20 universiteden 60 binin uzerinde oğrenci ve 10 binin uzerinde oğretim elemanına dijital beceri eğitimi verdiklerini belirtti.
Projeyle oğretim elemanları ve oğrencilerin dijital yeterliliklerinin artırılmasının amaclandığını ifade eden Sarac, "Bu aslında bir farkındalık projesiydi. Biz YOK olarak, sadece universitelerimizdeki potansiyeli harekete gecirmeye calıştık. Bunda da başarılı olduğumuzu duşunuyoruz. Nitekim gectiğimiz mart ayında başlayan ve halen devam eden pandemi surecinde bu proje kapsamında verilen eğitimlerin onemli olcude faydasını gorduk." ifadesini kullandı.
"Siber guvenlik eğitimlerini yaymalarını istiyoruz"
Bu surecte eğitim alanlardan, bunu universitelerdeki diğer oğretim elemanları ve oğrencilere aktarılmasını beklediklerini belirten Sarac, şoyle devam etti:
"Nitekim biz bu eğitim surecini eğiticilerin eğitimi olarak planladık. Bundan sonraki surecte eğitim alan akademisyenlerimiz universite icindeki diğer akademisyenlere ve oğrencilerimize bu eğitimi aktaracaklar. Ozellikle siber guvenlik konusunun icinde bulunduğumuz surecte ne denli onemli bir alan olduğunu yaşayarak goruyoruz. Dolayısıyla hangi bolumde ya da programda oğrenim gorurse gorsun tum oğrencilerimizde siber guvenlik konusunda bir farkındalığının oluşmasının dijital cağın bir gerekliliği olduğunu duşunuyoruz. Rektorlerimizden siber guvenlik eğitimlerini tum oğrencilere yaymalarını istiyoruz."
Pandemi surecinde YOK'un dijitalleşme konusunda yaptığı calışmalara da değinen Sarac, bu surecte YOK bunyesinde, ceşitli universitelerin farklı disiplinlerinden gelen uzaktan oğretim alanında uzman akademisyenlerin yer aldığı Uzaktan Oğretim Politikaları Komisyonu'nun oluşturulduğunu, yurt ici ve dışına yonelik sanal fuarlar duzenlendiğini, uzaktan eğitim platformu sağlama protokolu, YOK Dersleri Platformu ve YOK Sanal Laboratuvar Projesi hazırlandığını bildirdi.
Toplantının sonunda, sertifika almaya hak kazanan akademisyenleri tebrik eden ve 3. faza başlayacak akademisyenlere başarılar dileyen YOK Başkanı Sarac, projeye katkı sunan Cisco, ODTU, katılımcı universite rektorleri ve YOK yetkililerine teşekkur etti.
Projede 3. faza gecildi
Projenin 3. fazının tanıtımının da yapıldığı toplantıda, Ocak 2021–Ağustos 2021 tarihleri arasında gercekleştirilmesi planlanan 3. fazda yine Anadolu'dan secilen 30 universiteden 90'a yakın akademisyene eğitim verilecek.
Projede eğitim gorecek her bir universite tarafından bildirilecek uc akademisyenden en az birinin kadın akademisyenler arasından secilmesi zorunluluğu da getirildi.
Anadolu'dan secilen 3. fazda yer alacak 30 universite şunlar:
"Bolu Abant İzzet Baysal, Adıyaman, Afyon Kocatepe, Ahi Evran, Aksaray, Alanya Alaaddin Keykubat, Amasya, Bandırma Onyedi Eylul, Bartın, Bilecik Şeyh Edebali, Bulent Ecevit, Cumhuriyet, Cankırı Karatekin, Dumlupınar, Duzce, Erzincan Binali Yıldırım, Giresun, Harran, Kafkas, Kahramanmaraş Sutcu İmam, Karabuk, Karamanoğlu Mehmet Bey, Kastamonu, Niğde, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Ordu, Recep Tayyip Erdoğan, Sinop, Tarsus ve Uşak."
Proje
Bu arada Prof. Dr. Sarac, sosyal medya hesabından yaptığı acıklamada, YOK olarak, Cisco ile dijital eğitim alanındaki iş birliği kapsamında, Anadolu'da bulunan ve "Yuksekoğretimde Dijital Donuşum Projesi" kapsamında yer alan 24 universiteden akademisyenlere "siber guvenlik" ve "ağ yonetimi" konularında verilen eğitimlerde ilk iki fazın tamamlandığını bildirdi.
Projenin ilk iki fazında eğitim alan 63 akademisyenden 51'inin eğitim surecini başarıyla tamamlayarak, sertifika almaya hak kazandığını belirten Sarac, bu kapsamda, eğitimlerini başarıyla tamamlayan akademisyenlere yonelik "sanal sertifika toreni" duzenlendiğini kaydetti.
Daha sonra projenin 3. fazının tanıtımının yapıldığını belirten Sarac, "3. fazda yine Anadolu'dan secilen 30 universiteden 90'a yakın akademisyene Cisco-ODTU işbirliğiyle hazırlanan eğitimin verilecek." ifadesini kullandı.