MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, "Tum dunyayı sarsan krizler yokmuş gibi davranmak, ekonomik guvenliğimizi tehdit eden gelişmelere kor ve sağır olmak samimiyetsizlik, Turkiye'nin verdiği teror mucadelesini gormezden gelmek ise vicdansızlık olacaktır. Bunları dikkate almadan yapılan değerlendirmeler ise salgından ve afetlerden siyasi rant devşirmek cabası olarak gorulecektir." dedi.
Aksu, TBMM Genel Kurulunda, 2021 yılı butcesinin tumu uzerinde MHP Grubu adına soz aldı.

2021 yılı butcesinin ilk kez program butce esaslarına gore hazırlandığını ve merkezi yonetim butcesindeki odeneklerin 68 program arasında dağıtıldığını dile getiren Aksu, program butceyle kamu hizmetleriyle kaynak tahsisleri arasında guclu bir bağ kurulduğunu, hedeflerle kaynaklar ilişkilendirilerek cıktı ve sonuc odaklı bir yaklaşım ortaya konulduğunu belirtti.
Butce teklifinin, 2021-2023 donemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı'nda cercevesi cizilen hedeflerle uyumlu olarak hazırlandığının altını cizen Aksu, "Butce teklifinin dikkat cekici yonu sağlık, eğitim, tarım ve sosyal destek harcamalarındaki yuksek artışlardır." dedi.
"Butcenin en onemli ozelliklerinden birisi de yatırım oncelikli olmasıdır." ifadesini kullanan Aksu, 2020 yılında 56,6 milyar lira olan sermaye gideri odeneklerinin yuzde 83 oranında artırılarak merkezi yonetim butcesi kapsamındaki idarelere, yatırımları icin 103,7 milyar lira odenek tahsis edildiğini belirtti.
Aksu, ekonomik sınıflandırmaya gore, 2021 yılı merkezi yonetim butce odenekleri icinde en buyuk payı, yuzde 41,6'yla cari transferler, yuzde 22,4'le de personel giderlerinin aldığını dile getirerek şoyle devam etti:
"Butcelerin niteliği, şuphesiz kaynak tahsisinin nasıl onceliklendirildiği ile yakından ilişkilidir. Bu doğrultuda bakıldığında, kaynakların oncelikli olarak sağlığa, eğitime, sosyal korumaya, yatırıma, teşvik ve desteğe ayrıldığı; ozellikle salgın nedeniyle oluşan belirsizlikleri gidermeye, ongorulebilir bir ekonomik duzen tesis etmeye, yatırımcı, uretici, calışanlarımız, emeklilerimiz ve dar gelirli vatandaşlarımız icin guvenli bir gelecek inşasına yonelik olduğu anlaşılmaktadır."
"Salgın surecinin kendine ozgu şartlarının dikkate alınması ozel onem arz ediyor"
2021 yılı butcesinin, Kovid-19 salgınının tum ekonomileri derinden etkilediği, kuresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin arttığı bir konjonkturde hazırlandığına dikkati ceken Aksu, salgının ortaya cıkardığı ağır şartlar altında onceliklerin belirlenmesi, hedeflerin tutarlı olarak ifade edilmesi ve geleceğe yonelik belirsizliklerin giderilmesi acısından, salgın surecinin kendine ozgu şartlarının dikkate alınmasının ozel onem arz ettiğini soyledi. Aksu, "Toplumsal dayanışmanın, insan sağlığına ve guvenliğine yapılan yatırımların oneminin ortaya cıktığı bu surecte Turkiye, sağlık altyapısı, sosyal guvenlik sistemi, kurumsal ve beşeri kapasitesi, etkili hukumet sistemi ve yonetim şekli, sevk ve idare yeteneği, insan merkezli medeniyet tasavvuru ve bunlara uygun politikalarıyla bu surecin yonetiminde, dunyada one cıkan başarılı ulkelerden birisi olmuştur." ifadesini kullandı.
"Esnafımıza yonelik destek paketi, beklentilere uygun onemli bir adım"
Salgın nedeniyle buyuk yaralar alan dunya ekonomisi gibi Turkiye ekonomisinin de bu surecten olumsuz etkilendiğini anımsatan Aksu, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Tum dunyada neredeyse durma noktasına gelen bir sektorel uretim yapısı soz konusu olmuştur. Bu donemde firmaların, yatırım-uretim kararlarını olumsuz yonde etkileyen sermaye ihtiyaclarının salgın surecinin gereklerine uygun olarak teşvik sistemiyle karşılanması onemli hale gelmiştir. Turkiye bu yonde onemli teşvik ve destekler uygulamış, işten cıkarma yasağı, kısa calışma odeneği, vergi ertelemeleri, normalleşme desteği, kredi faiz indirimleri ve nakit desteği gibi uygulamaları suratle hayata gecirmiştir. Uretimin ve tedarik zincirinin kesintiye uğramaması, istihdamın korunması ve finansal sistemin sağlıklı işleyişinin surdurulmesi icin eş gudumlu politika adımları devreye konulmuş, konulmaya da devam edilmektedir. Bu kapsamda, esnaf ve sanayicimiz, ciftcimiz, dar gelirlilerimiz, calışanlarımız, muhtaclarımız ve tum toplum kesimleri rahatlatılmış, eş zamanlı olarak da ekonomide yeniden carkları dondurmeye donuk etkin ve kararlı adımlar atılmıştır. Bu cercevede Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın esnafımıza yonelik destek paketi acıklamaları da beklentilere uygun onemli bir adım olmuştur. Boylece, salgının olumsuz etkisi en aza indirilmiş, ekonomik faaliyette yılın ucuncu ceyreğinden itibaren de hızlı bir toparlanma başlamıştır."
"Ekonomi uzerinden yapılan operasyonlarla mucadelenin getirdiği maliyet dikkate alınmalı"
Turkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yapılırken son yıllarda ulke bekasına yonelik saldırılar ile ekonomi uzerinden yapılan operasyonlar ve bunlarla mucadelenin getirdiği ekonomik maliyetin dikkate alınması gerektiğini soyleyen Aksu, şoyle konuştu:
"Tum dunyayı sarsan krizler yokmuş gibi davranmak, ekonomik guvenliğimizi tehdit eden gelişmelere kor ve sağır olmak samimiyetsizlik, Turkiye'nin verdiği teror mucadelesini gormezden gelmek ise vicdansızlık olacaktır. Bunları dikkate almadan yapılan değerlendirmeler ise salgından ve afetlerden siyasi rant devşirmek cabası olarak gorulecektir. Şuphesiz vatandaşlarımız daha fazla refah beklentisi icindedir. Vatandaşlık vecibelerini bihakkın yerine getiren insanımızı cağdaş medeniyet duzeyine ve hatta otesine taşımak icin gayret gostermek hepimizin ortak sorumluluğudur. Salgının etkisinin azaltılmasına ve uretimin desteklenmesine yonelik tedbirlerle, bugunku konjonkturel sıkıntılar inşallah aşılacak, ekonomide sağlanacak iyileşmeye de paralel olarak vatandaşlarımızın ertelenen talepleri de karşılanacaktır."
Reformist adımların Turkiye'nin gucune guc katacağına inandıklarını vurgulayan Aksu, bunun icin hukuk normlarında, vergilemede ve burokratik işlemlerde, yatırım icin her bakımdan ongorulebilir, istikrarlı ve guvenilir, yerli ve yabancı yatırımcı icin butunuyle kurumsal hale gelmiş bir yatırım ortamının teşekkul ettirilmesinin onem arz ettiğini kaydetti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ali Kemal Akan