Erzurum'da, 500 yıllık gelenek olan "1001 Hatim"in okunmasına başlandı.
İslam alimi Pir Ali Baba'nın başlattığı ve kentte 500 yıldır surdurulen "1001 hatim" okunması geleneği cercevesinde kentte program duzenlendi.
Vali Okay Memiş, Pir Ali Baba Turbesi onunde duzenlenen programda yaptığı konuşmada, bu yıl "1001 Hatim"i yeni tip koronavirus (Kovid-19) tedbirleri kapsamında teknolojik imkanları kullanarak eda edeceklerini soyledi.
Pir Ali Baba'nın Anadolu'yu Turkleştiren ve Muslumanlaştıran buyuk alimlerden biri olduğunu ifade eden Memiş, şoyle konuştu:
"Dua bizim icin cok onemli. Dua Hazreti Allah'a yakarışımızdır. Evet, bilim, ilim, irfan ve teknoloji bunların hepsine vakıf olacağız ama bu yetmez. Aynı zamanda manevi dunyamızı da dualarla percinleyeceğiz. Sadece dua etmekte yeterli olmaz. Dunya'da bir salgın var. Kovid aşısını bir Turk geliştirdi. Bir Turk karı-koca buldu. Cenabı Allah bizim milletimize nasip etti. Yani hem ilim olacak hem irfan olacak hem teknoloji olacak hem de manevi dunyamız olacak. Ne oburu eksik, ne oburu fazla."
Memiş, asırlık geleneğin oneminden bahsederek, "1001 hatim geleneğini aynı Şeb-i Arus torenleri gibi Cumhurbaşkanlığı himayesinde kutlanmasını cok arzu ediyoruz. Bunu teklif edeceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığımızın onculuğunde bunu butun Turkiye'nin gundemine getirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
"1001 hatimle evde kal, Kur'an ile kal"
İl Muftusu Şahin Yıldırım da "1001 Hatim"in 15 Ocak'a kadar devam edeceğini aktardı.
Salgın dolayısıyla bu yıl programı "1001 hatimle evde kal, Kur'an ile kal" sloganıyla gercekleştireceklerini dile getiren Yıldırım, şunları belirtti:
"Nesillerden nesillere aktarılarak gunumuze kadar ulaşan bir geleneği bugun yaklaşık 500 yıl sonra bizler icra ediyoruz. Bu geleneği mubarek cuma gunu başlatmamız nedeniyle ayrı bir anlam oluştu. 1001 hatim programımız bu yıl insanların birbirine yaklaşmasını onlemek amacıyla bazı tedbirler aldık. Her kardeşimizin evinde Kur'an-ı Kerim okumasını istiyoruz. Sağlık onemli Cunku biz dualarımızı bu salgının sona ermesi, hastalarımızın sağlığına kavuşması icin okuyoruz. Herkesin evde kalmasını talep ediyoruz."
Yıldırım, vatandaşların okudukları hatimleri mahallerindeki din gorevlilerine bildirebilecekleri gibi İl Muftuluğunun internet sitesindeki 1001 hatimle ilgili yere hatimlerini ekleyebileceklerini sozlerine ekledi.
Hafızların at uzerinde Kur'an okumasının ardından İl Muftusu Yıldırım'ın dua okumasıyla program sona erdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hilmi Tunahan Karakaya