Turk Cimento Başkan Yardımcısı Nihat Ozdemir, 2020 yılının hem Turkiye hem de dunya ekonomisi icin zorlu gectiğini belirterek, "Salgınla beraber yalnız Turkiye değil dunyada da cok onemli ekonomik olaylar meydana geldi. Tek hedefimiz cimento sektoru olarak en az hasarla bu donemi atlatmak olmalı." diye konuştu.
Turkiye Cimento Mustahsilleri Birliği (TCMB), yeni isimlerini "Turk Cimento" olarak değiştirdiklerini duzenledikleri online basın toplantısında duyurdu. Toplantıda, yeni isim ve logonun yanı sıra sektorun yeni vizyon ve stratejik oncelikleri de paylaşıldı.

Burada konuşan Ozdemir, yeni isim ve logonun cimento sektorune ve endustrisine hayırlı olması dileğinde bulunarak, "Artık daha yeni kelimelerle sektorumuzun yeni bir isim altında olmasına ve logomuzun da değişmesine ihtiyac vardı. Bunu hep beraber Tamer Saka'nın başkanlığında gercekleştirdik. İyi bir araştırma yaptık guzel şeyleri bulduğumuzu tahmin ediyorum." dedi.
Ozdemir, 2020 yılının hem Turkiye hem de dunya icin iyi gecmediğini vurgulayarak, "Salgınla beraber yalnız Turkiye değil dunyada da cok onemli ekonomik olaylar meydana geldi. Tek hedefimiz cimento sektoru olarak en az hasarla bu donemi atlatmak olmalı. Ben 2021 yılında aşıyla bu hastalığın ilacının bulunmasıyla salgının sonlandırılacağına ve 2021'den itibaren yavaş yavaş duzeleceğimize inanıyorum." şeklinde konuştu.
Turkiye cimento sektorunde mart ayında bircok fabrikanın uretimi durduğunu anımsatan Ozdemir, "Cimento cok hareketli bir sektor, dunyada da boyle. İhracatcı olarak dunya ikincisiyiz ve bunu gayet iyi değerlendirdik. Bu sıkıntılı donemde butun dunyaya 'saldırdık' resmen ve mallarımızı satmaya başladık. 2020 yılı biterken butun fabrikalarımız hemen hemen tum urettiklerini satarak yıl sonuna yuruyor. 2021 yılında da bu başarıyı surdureceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.
"Turk cimento sektoru, dunyada inovasyon yapabilecek altyapıya sahip"
Cimento Endustrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Suat Calbıyık da Turk cimento sektorunun dunyada onemli seviyede ihracatcı konumunda olduğunu belirterek, "Bu ilerlemeyle birlikte sektorun tum dunyada bircok inovasyonları yapabilecek altyapıya sahip olduğuna inanıyorum. İnsan yapımız, bilgi birikimimiz bunları gercekleştirmeye yeterli. Bu başlangıcın globalde lokal oyuncu olmak icin de on ayak olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.
Cimento sektorunun iki catı kuruluşu olarak her zaman icin iş birliğine devam edeceklerini ifade eden Calbıyık, "Salgın yaşamımıza hızla girdi. Doğayla mucadele etmemek gerekiyor. Unuttuğumuz değerleri salgın bize hatırlattı. Cevreye verdiğimiz zararı minimize edecek ve sıfır karbon ayak izini gercekleştirmek icin mucadele edeceğimize inanıyorum." dedi.
Calbıyık, "Doğadan aldığımızı doğaya verebilmenin yontemi de temiz bir cevre. Turk cimento sektoru olarak sadece Turk insanının değil dunyanın da gelceğini inşa etme de onemli bir vizyonerliğe sahip olduğumuza inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Turk Cimento Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu ise dunyada yaşanan değişime ayak uydurulamadığı takdirde sıkıntı yaşanacağını belirterek, "İşletmesini yenilemeyen muesseseler sahibini yeniler. Değişime ayak uyduramayanlar işlerini değiştirmek zorunda kalır. Salgınla dijitalleşmeye hızla giriş yapıldı. Şu anda kullandığımız sistemler son 10 yıldır hayatımızdaydı ama salgın olana kadar kullanmıyorduk." dedi.
Endustri 4.0'ın yıllardır konuşulduğunu ama bircok sektorun bu konuda atılım yapmadığına değinen Konukoğlu, "Salgınla bu atılımı yapmak zorunda kaldık. Cimento sektorunun onumuzdeki donemde de başarılı olacağına inanıyorum cunku birleştirici ozelliğe sahip her alanda. Ulke olarak el ele verdiğimiz zaman dunyada liderliğimizi kimse tartışamayacak." diye konuştu.
Konukoğlu, "2023 de ulaşamazsak bile 2030'da hedeflerimize ulaşırız, yeter ki tum sanayicilerimiz geleceğin tekolojisini kullanarak mevcutlar yerine geleceğe yonelik calışsınlar." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Fatih Erdoğdu