Sağlık Komisyonu Başkanı Akdağ'dan vitaminler icin 'eczane' ve 'ruhsat' onerisi
TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Recep Akdağ, pandemi doneminde bağışıklığı artırmak icin kullanımı artan C ve D vitaminleri ile gıda takviyelerinin sadece eczanelerde satılması adına bir duzenleme yapılabileceği gibi, ilac formundaki bu urunlerin ruhsatlarının Sağlık Bakanlığın'ca verilmesinin duşunulebileceğini soyledi.
TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Recep Akdağ, pandemi doneminde bağışıklığı guclendirmek icin yoğun kullanılan C ve D vitamini ile gıda takviyelerinin hekim ve eczacı kontrolunde satılması yonundeki Tum Eczacı İşverenler Sendikası'nın (TEİS) başvurusunu değerlendirdi. Akdağ, gıda takviyesi adı altında satılan vitamin ya da benzeri urunler icin ilac ruhsatı alınmadığını, bu urunler icin kanuna gore Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan gıda takviyesi ruhsatı alındığını belirtti. Akdağ, Sağlık Bakanlığı yaptığı donemden itibaren bunun tartışılan bir konu olduğuna dikkat cekerek, "Bunların onemli bir kısmı ilac formunda, gerek kutusu, gerek tablet ya da kapsul şeklinde olması nedeniyle vatandaşımız bunu kullanırken ilac olarak duşunuyor, oyle goruyor. Bu meselenin tam bir netliğe kavuşması gerektiğine ben de inanıyorum. Ne yapılabilir? Bu urunlerin sadece eczanelerde satılması adına bir duzenleme yapılabilir. Ancak boyle de olsa eczanelerde de kanaatimce ozel bir alan raf oluşturup 'bu urunler ilac değildir, gıda takviyesidir' diye yazmak lazım" diye konuştu.

'RUHSATLARI SAĞLIK BAKANLIĞINCA VERİLEBİLİR'Akdağ, işin bundan daha ileri boyutu olduğunu ifade ederek, "Bu urunler internet yoluyla pazarlanabiliyor. Vatandaşımızın cok imtina etmesi lazım. Yani yarın yeni bir duzenleme yapılsa bunlar sadece eczanelerde satılsa bile bu problemler devam eder. Bunlar ilac gibi takdim edilirse bunun cezai mueyyideleri var. Sağlık Bakanlığı bununla mucadele ederken vatandaşımız da bunların ilac gibi kendisine takdim edilmesine karşı uyanık olmalıdır. Ayrıca ruhsatları acısından da ilac formunda uretilenlerin ruhsatlarının Sağlık Bakanlığı'nca verilmesi duşunulebilir. Bu konu uzerinde calışmak lazım" ifadelerini kullandı.'PANDEMİ DONEMİNDE İŞİN UZMANINA DANIŞIN'Akdağ, vatandaşların işin uzmanından yani hekimlerin onerisi uzerine vitamin ya da gıda takviyesi kullanması gerektiğini soyleyerek, "Bugun internet dunyası arama motorları bilgiyi yığın halinde getiriyor; ama bu bilgiler bize zarar da verebilir. 'Bilimin suzgecinden gecmiş kesinlikle doğru bilgiler' diye asla kabul edilemez. Ozellikle onemli olan bu hususta uzmanların ne soylediğine bakmak, onlara kulak vermek zorundayız. Bir doktorun muayene odasına şoyle bir şey astığını biliyorum; Lutfen arama motorundaki teşhisini doğrulatmak icin bana gelmeyin. Doktor olduğum icin bana geldiniz, musaade edin ben sizi dinleyeyim sorununuza mudahale edeyim.' İşin bir de boyle bir hassas tarafı var" diye kaydetti. 'YANLIŞ BİLGİ DOĞRUDAN 20 KAT HIZLA YAYILIYOR'Akdağ, pandemi doneminde C ve D vitaminin sıklıkla kullanıldığını kaydederek şoyle dedi: "C vitamini genel anlamda bağışıklık icin kullanılıyor. Kovid tedavisinde bir yardımcı faktor olarak kullanıldığını biliyorum. Ayrıca D vitamini eksikliğinin Kovid 19 hastalığını daha ağır gecirme riskini oluşturduğuna dair ben de bazı yazılar okudum. D vitaminimiz eksik olmayacak şekilde kendimizi hazır tutacağız. D vitamini gibi yağda eriyen vitaminlerin fazlasının da toksit etkileri olduğunu biliyoruz. O zaman kendi başımıza hareket etmek ya da cevrenin tavsiyeleriyle hareket etmek yerine internetten arayıp orada karar vermek yerine doktorlarımızla irtibat kurup, onların tavsiyelerine gore hareket edeceğiz. Kovid meselesinde doktorlarına kulak versinler, Sağlık Bakanlığının soylediğine kulak versinler. Gercekten dedikodu ve yanlış bilgiler boyle durumlarda doğrudan 20 kat hızla yayılıyor. Ben de yaşım itibarıyla bir dişini bir berbere cektirmiş kişiyim. Eskiden berberler diş cekerdi. Turkiye'de sağlık hizmetlerine kolay ulaşıyoruz. İhtiyaclarımızı sağlık sistemine muracaat ederek karşılayalım."
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Nursima OZONUR