Corum'da yakalandığı yeni tip koronavirusu (Kovid-19) yenen 27 yaşındaki Merve Karacoban, hastalık ve tedavi surecinde yaşadıklarını anlattı.
Corum Valiliği Ozel Kalem Mudurluğunde gorev yapan Karacoban, bir ay once yaptırdığı PCR testinin pozitif cıkması uzerine evinde karantinaya girdi.
Karantina surecinde gribal enfeksiyon belirtileri gosteren Karacoban'ın durumu 3'uncu gunden sonra ağırlaşmaya başladı.
Hicbir belirti olmadan başladığı karantina surecinde sağlık durumu ambulansla hastaneye kaldırılacak kadar bozulan Karacoban, zorlu gecen tedavi surecinin ardından virusu atlatsa da devam eden sırt ağrısı ve kalp carpıntıları nedeniyle hastalığın kendisinde kalıcı bir tahribat bırakmasından endişe ediyor.
Karacoban, AA muhabirine, salgının başlangıcından beri, "bir gun viruse yakalansa bile yaşının genc olması ve kronik rahatsızlığının bulunmaması nedeniyle hastalığı hafif atlatacağını" duşunduğunu, ancak oyle olmadığını soyledi.
Universiteden hemşire olarak mezun olmuş bir polis memuru olmasından dolayı iyi derecede sağlık bilgisinin bulunduğunu belirten Karacoban, şoyle devam etti:
"Yeterince sağlık bilgisine sahip olmama rağmen ben de yakalandım. Karantinaya başladıktan sonra gribal enfeksiyon belirtileri başladı. Hastalığın 3'uncu gunden sonraki 5 gun hayatımda gecirdiğim en zor 5 gundu. 8'inci gunden itibaren ağrılarım hafiflemeye başladı. Testimin negatife donmesinin uzerinden 15 gun gecmesine rağmen hala sırt ağrılarım ve kalp carpıntılarım devam ediyor. Koronavirusun uzerimde kalıcı bir etki bırakmasından gercekten korkuyorum."
"Kalp krizi gecirdiğimi hissettirecek derecede kalp sıkışmaları yaşadım"
Hastalık surecinde evde yalnız olduğu icin olum korkusu yaşadığını anlatan Karacoban, "Semptomlarım o kadar ağırlaşmıştı ki evde şiddetli kalp sıkışması nedeniyle caresiz kaldım ve yerde secde pozisyonu aldım. O şekilde oleceğimi, insanların cesedimi bulacağını duşundum. Cunku hic kolay değildi. Gercekten cok şiddetli kalp krizi gecirdiğimi hissettirecek derecede kalp sıkışmaları yaşadım. Her ayağa kalktığımda sırtıma oyle ağrılar giriyordu ki bıcak saplanır gibiydi. Bu surecte fiziksel ihtiyaclarımı karşılamakta zorluk cektim. Artık oleceğimi duşunerek 112'den yardım istedim ve ambulansla hastaneye goturuldum. Hastanede dil altı hapı verildi, tansiyon ve nabzım duşuruldu." diye konuştu.
Testinin negatife donmesine karşın koronavirusu yendiğini soylemekten kacındığının altını cizen Karacoban, etrafında viruse ikinci kez yakalanan ve daha ağır geciren, hatta olen insanlar gorduğunu, ilkini ağır atlatmış biri olarak ikinci kez hastalığa yakalanmaktan korktuğunu vurguladı.
"Tedbirler bizi, sağlığımızı ve sevdiklerimizi korumak icin"
Devletin salgınla mucadele kapsamında aldığı kararların eksiksiz uygulanması gerektiğine işaret eden Coban, "Tedbirler ozgurluğumuzu kısıtlamak icin değil; bizi, sağlığımızı ve sevdiklerimizi korumak icin. Genc arkadaşlarım da bunun bilincinde olmalı. Herkes bu mucadelenin birer kahramanı olabilir. Birlikte başarabiliriz. Koronavirusle mucadelede başta sağlık calışanları olmak uzere emek veren tum meslek gruplarına teşekkur ediyorum. Tekrar guzel gunlerde buluşmak dileğiyle evde kalın, sağlıklı kalın." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Kemal Ceylan