Bartın'da, yeni tip koronaviruse (Kovid-19) yakalanan Selahattin ve Neriman Kocbaş cifti, tedavilerinin ardından hastalığı yenmenin mutluluğunu yaşarken, vatandaşlara tedbirlere uyma cağrısında bulundu.
Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan Neriman Kocbaş (62), yaklaşık 25 gun once halsizlik, ateş, vucut ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetler yaşaması uzerine yakınlarının onerisiyle Bartın Devlet Hastanesine gitti.

Burada yapılan koronavirus testinin pozitif cıkması uzerine bir sure boş olan komşusunun evinde karantinada kalan Kocbaş, hastalığının ilerlemesiyle ambulansla Bartın Devlet Hastanesine yatırılarak 12 gun tedavi gordu.
Koronavirus testi pozitif cıkan eşi 72 yaşındaki Selahattin Kocbaş'a da evde tedavi uygulandı.
Kocbaş cifti, tedavilerinin ardından hastalığı yenerek normal yaşamına dondu.
"Bunu yaşayanlar, asla dışarı cıkmak istemez"
Neriman Kocbaş, hastalık ve tedavi surecinde yaşadıklarını gozyaşları icinde AA muhabirine anlattı.
Kocbaş, yaklaşık 25 gun once yuksek ateş, halsizlik gibi şikayetler yaşaması uzerine gittiği hastanede Kovid-19 testinin pozitif cıktığını soyledi.
Bir sure evinde karantinada kaldığını ve cok zor gunler yaşadığını anlatan Kocbaş, şoyle devam etti:
"Hastalığa yakalanmamdan sonra evimde 11 gun kaldım. Sabahlara kadar ateşler icinde yandım. Sanki beynimi tornavidayla oydular, nefes alamadım. Hemşire olan yeğenimle surekli irtibatta oldum. 11 gun sonra dayanılmaz hale gelince ambulansla hastaneye kaldırıldım ve 12 gun de hastanede kaldım. Sanki dunyaya yeniden geldim. Bunu yaşayanlar, asla dışarı cıkmak istemez. Allah kimseye yaşatmasın. Butun hastalar iyi olsun."
"Cok zor anlar yaşadım"
Hastalığı yaşarken umudunu kestiği zamanlar olduğunu, eşinin de hastalığa yakalanması nedeniyle bir sure ayrı yerlerde yaşamlarını surdurduklerini dile getiren Kocbaş, "Sabahlara kadar oğurdum, ilaclarımı alsam bile ictiğim bir bardak suyu cıkardım. Cok cok zor anlar yaşadım. Cok kotu bir hastalık, Allah kimseye yaşatmasın. Umidimin bittiği zamanlar oldu." diye konuştu.
Kocbaş, bu yaşına kadar bircok rahatsızlık gecirmesine karşın bu denli ağır bir hastalıkla ilk kez karşılaştığını vurgulayarak, "Allah'ım kimseye yaşatmasın. Kafamı kaldıramadım, nefes alamadım. Hastaneye gitmeseydim bilmiyorum hayatta kalabilir miydim, kalamaz mıydım? Hastanede cok guzel baktılar, ilgilendiler ve beni hastanede iyileştirdiler ki tekrar yaşayabiliyorum." dedi.
Hastalığın en kotu taraflarından birinin de hastalık surecinde yanlarına kimsenin gelememesi, kimsenin yardım edememesi olduğunu aktaran Kocbaş, şoyle devam etti:
"Ne cocukların, ne bir insan kapına gelebiliyor. Sadece orada kendinsin, yaşamla mucadele ediyorsun. Denizli'de yaşayan oğlum, 'Anne geleyim mi?' diyor. Nereye geleceksin, gelip de ne yapabileceksin, benimle ilgilenebilecek misin? Hayır... Resmen olumden dondum. Bir lokma bir şey yiyemeden ilacları kullanmak, duşe kalka yurumek... Nasıl atlattım, nasıl yaşıyorum? Bu bir mucize. Bu hastalığı yaşayamayanlar bir bilse dışarı cıkmak şoyle dursun, burnunu kapıdan cıkarmazlar. O kadar korkunc bir hastalık."
Kocbaş, vatandaşlara maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyma cağrısında bulunarak, "Bir insan hastaysa ve dışarı cıkıp insanların arasında dolaşıyorsa resmen bir insanın katili olur. İnsanlar o kadar cok dikkat etsin. Bu basit bir hastalık değil, insanları goturen bir hastalık. Cok duyarlı olsunlar." ifadelerini kullandı.
"Hastalığı hala ciddiye almayanlar var"
Selahattin Kocbaş da eşinin hastalığa yakalanmasından birkac gun sonra yaşadığı bazı belirtiler uzerine yaptırdığı testinin pozitif cıktığını dile getirdi.
Tedavi surecini evde gecirdiğini anlatan Kocbaş, "Eşim cok ağırlaştı. Ateş, ağrılar, halsizlik... O hastanede, ben evde. Birbirimize destek verdik. Benim en cok zoruma giden şey sanki lanetlenmiş gibi oluyorsunuz. Haklı olarak kimse sizinle goruşmuyor, kapınıza kimse gelmiyor. İnsanın en cok zoruna giden bu." diye konuştu.
Kocbaş, hastalığı hala ciddiye almayanların olduğuna işaret ederek, "Kurallara uymayanlar gercekten uzerine basarak soyluyorum, insanların katili oluyor. Yapmayın bunu. Butun kurallara uyun. Allah sağlık calışanlarına guc versin. Allah razı olsun." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Selim Bostancı