Camilerdeki Cihar Yar-i Guzin takımlarının eksik olduğunu oğrenince kolları sıvadılar
Hattan Mahmut Şahin ve oğrencileri elleriyle yaptıkları eserleri Kilis'e gonderecek
Dunya'da akkase tekniği kullanılarak uretilen ilk eserler Kilis'te camileri susleyecek
KOCAELİ - Kilis'te bulunan 3 camide Cihar Yar-i Guzin takımlarının olmadığını oğrenen Hattat Mahmut Şahin ve oğrencileri, Dunya'da ilk kez uygulanan yontemle akkase tekniğini kullanarak hazırladıkları takımları camilere takılmak uzere kente gonderecek.
Hattat Mahmut Şahin ve oğrencileri, Kilis'te bulunan 3 caminin Cihar Yar-i Guzin takımları olmadığını oğrenince calışma başlattı. Şahin, Kocaeli Buyukşehir Belediyesi Akademi Lise Sanat oğretmeni olan 3 oğrencisinin ve Buyukşehir Belediyesi Konservatuarındaki oğrencilerin de aralarında olduğu 12 kişilik ekibiyle atolyeye girdi. Sahin ve oğrencileri, yaklaşık 1 ay suren calışma sonucunda Dunya'da ilk kez uygulanan akkase tekniği kullanarak Cihar Yar-i Guzin takımlarını tamamladı. Hazırladıkları Cihar Yar-i Guzin takımlarını SEKA Kultur Evleri'de sergileyen Şahin ve oğrencileri, eserleri 1 hafta sonra camilere takılmak icin Kilis'e gonderecek.
Maddiyat gozetmeden Allah rızası icin yaptılar
Yapılan calışmayı Allah rızası icin calışmayı gercekleştirdiklerini soyleyen Sanat eğitmenliği yapan ve bu projenin sorumlularından olan Merve Kaya Kızılkaya, "12 arkadaşımla beraber bu yazıları hazırladık. Yaklaşık 2-3 hafta surdu. Hızlı bir şekilde yetiştirmeye calıştık. 16 tane yazıyı biz yazdık, 2 camii 8'er 8'er. Bir takımı da yine 8 taneyi de ebrucu arkadaşlarımız hazırladı, akkase tekniğini kullanarak. Yaptıkları işi maddiyat gozetmeden Allah rızası icin yaptıklarını belirten Kızılkaya,"18 senedir Mahmut Hocamızdan en cok duyduğumuz kelime Allah rızası. Bu işinde sanırım en keyifli tarafı bu. Maddiyat her zaman hayatta karşımıza cıkabiliyor ama bu sanatı bu fırsatla boyle bir fırsatla değerlendirmek bizim icin ekstra keyif veriyor. Yine aynı şekilde hazırlamaya da nereden talep gelirse hazırlamaya devam ediyoruz. Yeri cok onemli değil yani bir koy camisinde olabilir, tarihi bir camide olabilir. Yeter ki talep olsun, boş olsun biz hazırlamaya razıyız. Keyif alıyoruz" dedi.
Akkase tekniği ile Dunya'da ilk kez bir Cihar Yar-i Guzin takımı yapıldı
Dunyada ilk kez akkase tekniği ile bir cari guzin takımı yapıldığını soyleyen hattat Mahmut Şahin, "Suriye mevzusundan dolayı İrfan Altıkardeş, İhlas Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatoru, Kilis'e gitti ve Kilis'teki camilerde herhangi bir Cihar Yar-i Guzin takımının olmadığını ki bir Osmanlı geleneğidir. Olmadığını gordu ve bana haber verdi. Biz daha once bu calışmaları Demirali Kurtulmuş abimizin koordinasyonunda yapıyorduk ve ilk kez Kocaeli Buyukşehir Belediyesi Konservatuarındaki oğrencilerimizle beraber yaptık. Hatta burada ilk olarak ebru sanatında akkase denilen teknikle ilk kez yani Dunya'da ilk kez benim bildiğim ilk kez bir Cihar Yar-i Guzin takımı yapılıyor. Onu da ebrucu arkadaşlarımız yaptılar" diye konuştu.
"300'un uzerinde caminin cari guzin takımlarını fisebilillah yazıp gondermiş bir grubun başındayım"
300'un uzerinde camiye fisebilillah yazıp gondermiş bir grubun başında olduğunu soyleyen Mahmut Şahin, "Bu benim hayalimdi. Daha once yıllar oncesi Huseyin Kutlu hocamın yazılarını gorup, 'Keşke bir zulfesini ben yapsaydım da bir camide torun torbaya bunun zulfesini de ben yaptım diyebileyim' diye bir hayal vardı bende. Şu anda herhalde 300'un uzerinde caminin Cihar Yar-i Guzin takımlarını fisebilillah yazıp gondermiş bir grubun başındayım oğrenci grubumla beraber. Elhamdulillah yani cok buyuk bir keyif. Hele de gidip yerinde gorduğunuz zaman cok cok keyifli oluyor. İnşallah Orhan arkadaşımız Gaziantep bolge mudurumuz bunları yerine asacak. Boyle keyifli bir organizasyonun icerisinde olmaktan onur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.