Google Analytics ile, organik trafiğinizi ve sıralamanızı yukseltmek icin kullanabileceğiniz cok buyuk verilere ulaşabilirsiniz. Yine de, analiz ve yorumlama yeteneğiniz ne kadar iyi olursa olsun, bir gecede sonuclara ulaşamayacağınızı unutmayın; bu durum biraz zaman alacak. ????
Google Analytics’in sağladığı muazzam verilerle, başarıya ulaşmak cok kolay. Bugune kadar SEO calışmalarınız icin Analytics’i bu kadar detaylı kullanmadınız. Ama artık zamanı geldi.
Başlayalım;
1. En İyi Google Analytics Raporlarını Mail ile Alın
Veriler arasında daha az zaman harcamak ister misiniz? O zaman tek yapmanız gereken e-posta raporlaması. Soru şu, bir Google Analytics e-posta raporunu nasıl kuracağınızı biliyor musunuz?
Bu basit oyunu oğrenmeniz size cok ciddi zaman kazandırır. Daha da onemlisi, rakiplerinizin, analizler icin Analytics’te harcadığı vakti siz başka bir analiz, icerik uretimi ya da web sitenize katkı sağlayacak başka bir calışma icin kullanabilirsiniz.
Google Analytics’le ilk deneyimim hic de hoş değildi. Gunluk olarak hesabıma giriş yapardım ve sadece saatlerce gercek zamanlı ziyaretcilerimin nerede olduğunu, saatlik oturumların ne olduğunu izlerdim. ???? Ne yapacağımı, verileri nasıl yorumlayacağımı bilmiyordum.
Gercek şu ki, olumsuz verileri yorumlama yeteneğiniz, web sitenizin performansını iyileştirmenin ve donuşumleri artırmanın tek yoludur.
Analytics’de cok fazla vakit gecirmeden performansınızı olumsuz etkileyen verileri e-posta olarak alabilirsiniz. E-Posta raporları sayesinde Analytics hesabınıza saatlerce goz atmanız gerekmez.
Dilerseniz birlikte bir kurulum yapalım. Hesabınıza giriş yapın ve Yonetici bolumune gidin:
Ardından, “Gorunum” bolumunun altında “Ozel Uyarılar” sekmesini bulacaksınız:
Bir etkinlik (veya web sitenizle ilgili herhangi bir sorun) olduğunda ozel uyarıları kolayca ayarlayabilir ve e-posta alabilirsiniz.
E-Posta uyarılarını almak istediğiniz belirli senaryoları ozelleştirmeniz oldukca kolaydır. Orneğin, web sitenizde trafikte artışı veya duşuşuyle alakalı bir uyarı almak isterseniz ve bununla alakalı bir hedef tanımlarsanız Google analytics size e-posta gonderir.
Kesinlikle eksik bir rapor bırakmayın ve hemen oluşturmaya başlayın. Yeni ziyaretler, sayfa goruntuleme sayısı, hemen cıkma oranı, demografi vb. Gibi gunluk veya haftalık olarak izlediğiniz temel bilgiler icin onlarca uyarı oluşturabilirsiniz.
Onlarca uyarı oluşturduğunuzda, artık farklı raporları kontrol etmeye gerek kalmayacak ve bu size zaman kazandıracak.
2. Davranışları Analiz Etmek ve Web Sitemizin Performansını İyileştirmek
Ana Sayfamız hep odak noktası olmuştur ama verileri incelediğimizde sitemize gelenlerin en cok diğer sayfalarımızı ziyaret ettiklerini gorebilirsiniz. Aslında beklentimizde bu yonde olmalıdır.
Kullanıcıların acılış sayfaları Ana Sayfa ya da direkt bir icerik sayfası olabilir. Peki ziyaretcilerimizin acılış sayfalarından sonraki sergiledikleri davranışlar neler? Bunun icin “Davranış Akışı” bolumunu incelemeniz yeterli olacaktır.
Yukarıda yer alan verileri bulmak icin izlemeniz gereken yol;
Davranış > Davranış Akışı
Toplam trafiğinizi, Kaynak/Arac olarak bolumlere ayırabilir buradan da Organik trafiği secerek Google arama motorundan web sitenize gelen Organik trafiğin davranışlarını analiz edebilirsiniz. Kullanıcı Organik olarak hangi sayfaya geldi, bu sayfadan sonra hangi sayfaya geciş yaptı, hangi sayfadan ayrıldı.
Sitenizi Ziyaret Edenler Nasıl Davranış Sergiliyor?
Son olarak, web sitenize gelen bir kullanıcının ilk etkileşimde bulunduğu sayfadan sonra ziyaret ettiği diğer sayfaları gormek istersiniz. Kullanıcılarınızın Ana Sayfadan ziyade diğer sayfaları ziyaret etme eğiliminde olduğunu goreceksiniz.
İyi haber şu ki, artık kullanıcılarınızın ne yaptığını biliyorsunuz. Yapmanız gereken, ziyaretcilerinizi daha iyi yonlendirmek, net ve akılda kalıcı aramalar yaptırmaktır.
Ziyaretcilerin surekli takip ettikleri yolları bildiğinizden dolayı, bu sayfalarda yuksek donuşumlu bir giriş formu konumlandırabilir ya da buna benzer donuş artırıcı hamlelerde bulunabilirsiniz. (Amacınıza Gore Aksiyon Alabilirsiniz.)
Bu sayfaları gormezden gelirseniz, potansiyel satışları, organik trafiği ve olası satışları masanın uzerinde bırakmış olursunuz.
3. Arama Performansını Artırmak icin ‘Kolay Lokma’ Sayfalarından Yararlanma
Şu anda size trafik gonderen arama terimlerini biliyor musunuz? Arama terimlerini Google Analytics hesabınızın “Sorgular” raporundan inceleyebilirsiniz.
Sorguları bulmak icin Edinme > Search Console > Sorgular yolunu izleyebilirsiniz.
E-posta uyarılarınız doğru ayarlanmışsa, gelen kutunuzdaki en sık sorguları alabilirsiniz. Ancak, tum kolay lokma sorgularını elde etmek icin, manuel mudahale de bulunmanız gerekecektir.
İyi performans gostermeyen sayfalarınızı optimize etmek ve geliştirmek icin aşağıda yer alan basit adımları takip edebilirsiniz.
1. Adım: Arama Sorgularınızı ve ortalama konumlarını belirledikten sonra, daha iyi sıralamalar ve arama trafiği icin bunları optimize etmelisiniz.
Performanslarını iyileştirmeyi umduğunuz anahtar kelimeleri bulmak icin Gelişmiş Filtre’yi kullandığınızdan emin olun. Gelişmiş filtreleri ve ikincil boyutları kullanarak, aldığınız sonucları daraltabilir ve daha etkili hale getirebilirsiniz.
2. Adım: Arama sorgusu verilerinizi, 10’un uzerinde bir ortalama konuma sahip sonucları gostermek icin sıralayın.
Not: SERP’in ilk sayfasında 10 sonuc bulunduğundan, 11. sayfa ikinci sayfadaki ilk arama motoru sonucudur. Bu sonucları ilk sayfaya taşımak organik performansınızı artıracak bir hamle olacaktır.
3. Adım: Şu anda ikinci sayfada bulunan tum sonucları toplayın. Burada, “kolay lokma” olarak adlandırdığımız kelimelerin (genellikle uzun kuyruklu anahtar kelimeler) ortalama konumlarını hızlı bir bicimde iyileştirmek icin aksiyon alın. Bunun icin İcerikleri, başlıkları, acıklamaları ve performansınızı iyileştirin.
Bu sayfaları iyileştirmenin kanıtlanmış yollarından bazıları şunlardır:
1. Sayfa Yuklenme Surelerini Azaltın
Google, web sitesi hızını cok ciddiye alır. Kullanıcılar web sitenizin yuklenmesini beklerken zaman kaybetmez. 1 saniyelik bir gecikmede neler kaybedeceğinizi biliyor musunuz?
2. Sayfaya Daha Fazla Kelime ve Değer Ekleyin
Duşuk performans gosteren sayfalarınız 2.000 kelimeden az ise bunları iyileştirmeye odaklanabilirsiniz. Yalnızca kelime sayıları acısından değil, değer sağlayan daha fazla kelime ekleyerek, arama sıralamanızı ve trafiğinizi artırabilirsiniz.
3. Sayfayı Mobil Uyumlu Hale Getir
Web sitenizin ziyaretcilerinin masaustu bilgisayarlardan geldiğini duşunuyorsanız, yanılıyorsunuz. Google Analytics, mobil kanallardan ne kadar trafik aldığınızı gosterebilir. Bu nedenle, sayfanızı mobil cihazlara uygun hale getirmek, sıralamanızı ve trafiğinizi artırabileceği icin hayati onem taşır.
Web sitenizi mobil uyumlu ve duyarlı hale getirmek soz konusu olduğunda, bir WordPress kullanıcısıysanız, bu durum oldukca kolay oluyor. Guvenilir bir satıcıdan modern bir WordPress teması satın alın ve yukleyin.
4. Daha Fazla Veri, Gorsel, Video, Etkileşimli Oğe Ekleyin
İceriğinizin gercek değerini artırmak icin etkileşimli oğeler ekleyin ve yayınınız icin ozel gorseller (or. Infographics, grafikler, resimler) oluşturmayı unutmayın.
Bunlar, ziyaretcilerin sayfalarınızda daha fazla vakit gecirmesini sağlayacaktır.
5. İceriği Duzgun Bir Şekilde Bicimlendirin
Ne kadar iyi araştırıp iceriği faydalı hale getirirseniz getirin, doğru bir şekilde bicimlendirene kadar insanların yaşamlarında bir fark yaratamayacaksınız.
Bicimlendirme, diğer faktorler kadar onemlidir, cunku insanları iceriğinizi okumaya ikna edemiyorsanız, hedefe ulaşamazsınız.
- Başlıktan başlayarak, karşı konulmaz hale getirin.
- Kısa ve ilgi cekici cumleler yazın.
- Her paragrafı en fazla 2-4 satır yapın. Tek bir satır paragraf bile işe yarayabilir.
- Buyuk bilgi parcalarını parcalamak icin alt başlıklar kullanın.
- İceriği işlem yapılabilir hale getirin. (Mumkunse, adım adım bir kılavuz haline getirin.)
Genel bir kural olarak, sıfırdan yeni icerik oluşturmadan once bu sayfaları revize etmeye gayret edin. Daha iyi sonuclar elde edeceğinizi goreceksiniz.
4. Konumu İyi Olan Sayfalarınızdaki Sızıntıları Duzeltin
Kısa bir sure once en cok trafik alan sayfalarımın insanları başka yerlere yonlendirdiğini tespit ettim. Yani onları iceriğin başında, ortasında başka bir iceriğe yonlendirmekten bahsediyorum. Bu sayfalarda donuşum, telefon aramaları, e-posta iletişimi konusunda artış gormedim.
Sayfalarınızı belirli bir hedefe ulaşmak icin optimize edin. 1. Sırada yer alan sayfanız icin ne yapmak istiyorsunuz?
Hedefinize ozel olun, ardından iceriğinizi bu yonde duzenleyin.
Bu tur sayfaları bulmak icin Google Analytics ile hesabınızı incelemeniz gerekir. Birlikte incelemeye başlayalım:
1. Adım: Hesabınıza Gidin ve Davranış’a Tıklayın:
2. Adım: Oncelikle “Site İceriği” sonrasında ise “Tum Sayfalar” sekmesini tıklayın.
Analiz aracı, buyuk olasılıkla populer sayfaları gosterecektir, ancak durum boyle değilse, en populer sayfaları ilk once gostermek icin “Farklı Sayfa Goruntuleme Sayısı” sekmesini tıklayın.
Ardından, ikincil boyut kısmını kullanarak “Kaynak/Arac” aracılığıyla yuksek Organik trafiğe sahip sayfaların arasından, hemen cıkma oranı yuksek olan sayfaları belirleyin.
Neden bu kadar cok insanın siteyi terk ettiğini bilmek istiyorsun değil mi? Kullanıcıların bir coğunun yetersiz, alakasız iceriklerle karşılaşması, aramış oldukları icerikle ziyaret ettiği sitenin iceriğinin uyuşmaması ya da capraz iceriklere yonlendirilmemesi hemen cıkma oranına neden oluyor.
Bu tur sayfaları acil olarak optimize etmeli ve iyileştirmelisiniz.
5. Populer İcerik Sayesinde Dahili Bağlantıyı Geliştirin
Acılış sayfalarını ve cıkış sayfalarını belirledikten sonra, dahili bağlantıyı ve sayfa ici web sitesi optimizasyonunuzu iyileştirmenin zamanı geldi.
Bu durum, arama trafiğinizi ve sıralamanızı artırabileceğinden dolayı cok onemlidir. Bu calışmaları yapmanız sayfalarınızın hemen cıkma oranını da iyileştirecektir.
En fazla trafiği alan sayfalarınızda dahili bağlantılar kullanmak cok mantıklıdır.
Google Analytics’te, size dahili bağlantı yoluyla trafik aldığınız dahili sayfaları gosterecek bir rapor var. Bu rapora Donuşumler > Hedefler > Ters Hedef Yolu adımlarını kullanarak erişebilirsiniz.
6. Hemen Cıkma Oranı Verileriyle Web Sitesi Donuşum Oranınızı Artırma
Hemen cıkma oranı onemli bir metriktir cunku kullanıcının sayfanızla etkileşimiyle ortaya cıkar.
Hemen cıkma oranı coğu webmaster, blog yazarı ve SEO uzmanı tarafından yanlış anlaşılır ve yanlış yorumlanır.
Hemen cıkma oranı temel olarak tek sayfalık ziyaretlerin veya web oturumlarının yuzdesidir. Sırasıyla, hemen cıkma oranı, belirli bir sayfaya gelen ve bir sayfayı goruntuledikten sonra ayrılan web sitesi ziyaretcilerinin yuzdesini temsil eder.
Web sitenizin veya web sayfalarınızın kalitesini ve sağladıkları değeri bilmeyebilirsiniz. Hemen cıkma oranı, iceriğinizin gercekten ne kadar yardımcı olduğunu ortaya cıkaran metriktir.
Hemen cıkma oranı ne kadar duşukse, o kadar iyidir. Yani, %34’luk bir hemen cıkma oranı %75’den cok daha iyidir. Duşuk yuzde, aynı zamanda iceriğinizin yararlı olduğunun bir gostergesidir.
Hedef, hemen cıkma oranını izlemek ve azaltmaktır. Acılış sayfalarınızın her biri icin hemen cıkma oranını duşurmek istersiniz. Ziyaretcilerinizin diğer sayfaları gezmeleri icin heyecanlandırın ve bunun yollarını arayın.
Tek tek acılış sayfalarınızın hemen cıkma oranını gormek icin Davranış> Site İceriği> Acılış Sayfaları yolunu izleyebilirsiniz.
Hemen cıkma oranındaki her iyileşme daha yuksek bir donuşum sağlayacaktır. Ornek vermek gerekirse, bir muşterimin hemen cıkma oranlarının 3 aylık bir donemde %32 oranında arttığını fark ettim. Duzeltmek icin doğru adımları attık. Metinleri, dahili bağlantıyı geliştirdik ve bazı sayfalara video ekledik. Sonuc olarak, web sitesi, hemen cıkma oranında %15 başvuruda %17 oranında artış gosterdi.
Google Analytics’teki en iyi performans gosteren birkac sayfanızda diğer sayfalara gore cok yuksek bir hemen cıkma oranı fark ederseniz, bunun nedenini kendinize sorun. Etkilenen sayfaları denetleyin, ardından donuşumleri artırmak icin bu sayfaları optimize etmeye calışın.
7. Mobil ve Masaustu Arasındaki Sayfa Etkileşimini Analiz Etme
Mobil kullanıcılar Masaustu kullanıcıları aştı. Tabi bu durum Masaustu kullanıcıları ihmal edeceğiz anlamına gelmiyor. Ozellikle de benim bulunduğum sektorde insanlar Masaustu bilgisayarlarda araştırma yapmayı seviyorlar. ????
Bir işletme sahibi, dijital pazarlamacı veya web sitesi sahibi olarak, tum zamanınızı ve kaynaklarınızı yalnızca mobil kullanıcılar icin web sitesi donuşumlerini optimize etmek icin harcamayın, bunu masaustu kullanıcıları icin de yapın.
Mobil ve masaustu kanallar arasında sonucların nasıl bulunacağı ve analiz edileceği aşağıda acıklanmıştır.
“Kitle” ardından “Mobil ve “Genel Bakış” raporuna gidin:
Rapora girdiğiniz an, sağ taraftan oncelikle “yuzde” seceneğini sonrasında ise “Toplamdaki Katkısı” alanından “Gelir” ya da “Hedef Donuşum” seceneklerini secerek verileri bolumlere ayırabilirsiniz.
Gelir ya da donuşum acısından, mobil, tablet ve masaustune karşılaştırması yapabilirsiniz. Burada az olanı kesinlikle goz ardı etmeyin. Cunku o cihazda cok onemli.
Profesyonel İpucu: Mobil segmentiniz yeterli trafik veya satış oluşturmuyorsa, kullanıcıların mobil sitenizde gezinmeyi kolay bulmadığını duşunebilirsiniz.
Trafik, davranış ve donuşumlerdeki (satış) farklılıkları analiz ettiğinizden emin olun.
Sonuc
Google Analytics, organik sıralamalarınızı iyileştirmek icin paha bicilmez verileri keşfetmenize yardımcı olacak en iyi aractır.
Bununla birlikte, arama motoru optimizasyonu uygula ve bırak stratejisi değildir ve asla olmayacaktır.
Web sitenize nitelikli potansiyel muşteriler cekmek, sıralamalarınızı artırmak ve satışlarınızı buyutmek icin butunsel ve veri odaklı bir yaklaşımla yaklaşmanız gerekir.
İnsanları web sitenizi kullanmaya teşvik eden şeyin ne olduğunu anladığınızda, onlarla aynı dili konuşmak ve iyi hazırlanmış iceriklerle meşgul etmek daha kolay hale gelecektir.