SEO calışmalarınızı değerlendirmek ve gerekli değişiklikler yapmak her zaman sizi 1-0 one gecirir. En değerli SEO istatistiklerini sizler icin bir araya getirdim.

SEO dunyası kafa karıştırıcı olabilir. Surekli değişen bu dunyaya ayak uydurmak şart.

Web sitenizin hangi SEO alanlarına odaklanması konusunda tereddut yaşıyor olabilirsiniz.

Ancak, SEO istatistiklerinin onemini bilir ve harekete gecerseniz web sitenizin trafiğini yukseltebilirsiniz. Bu icerikte, sitenizin trafik değerlerini yukseltmeniz konusunda size yardımcı olabilecek 50’den fazla guclu SEO istatistiği yer almaktadır.

Bu SEO istatistiklerini onemli kılan durum guclu olmaları değil aynı zamanda kolayca anlaşılabilir olmalarıdır. Hazırsanız iceriği okumaya başlayabilirsiniz ama oncelikle icerikte yer alan başlıklara goz atmalısınız.



SEO İstatistikleri
  • Genel SEO İstatistikleri ve Gercekler
  • Google Sıralama Faktorleri İstatistikleri
  • Site İci SEO İstatistikleri
  • İcerik Pazarlama ve SEO İstatistikleri
  • Site Dışı SEO İstatistikleri
  • Yerel SEO İstatistikleri
  • Mobil SEO İstatistikleri
  • Sesli Arama ve SEO İstatistikleri
  • Video SEO İstatistikleri
Genel SEO İstatistikleri ve Gercekler
SEO bazı insanlar icin kafa karıştırıcı bir konudur. Bu yuzden temelden başlamak cok daha doğrudur. İlk olarak SEO nedir sorusuna cevap bulmaya calışmak gerekmektedir.

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Sitenizin Google gibi arama motorlarında gorunurluğunu artırarak sitenize gelen trafik miktarını ve kalitesini yukseltme işlemidir.

Online deneyimlerin %93’u bir arama motoruyla başlamaktadır. Aslında, bircok kişi internet ortamında aradıklarını bulmak icin arama motorlarını kullanmaktadırlar. Bu nedenle 1 saniye icerisinde 78.000’den fazla Google aramasının yapılması soz konusudur.

Arama, icerik sitelerine giden trafiğin 1 numaralı itici gucudur. Hatta sosyal medyadan yaklaşık %300 cok daha değerlidir. Sitenize daha fazla trafik cekmek istiyorsanız, kullanıcıların sizi kolayca bulabilmesi icin Google arama sonuclarında gorunmeniz gerekmektedir.

En iyi sonucları almak icin sitenizin Google arama sonuclarının en ustunde yer alması lazımdır. Neden? Cunku gelişmiş web sıralaması analizlerine gore tum tıklamaların %67’si ilk beş organik sonuca gitmektedir. Ayrıca, kullanıcıların %75’i arama motoru sonuc sayfasının ilk sayfasından başka bir yere bakmamaktadır.

Ancak arama motoru sonuclarının en ustunde yer almak zor olabilecektir. Bu nedenle, bircok site sahibi, Google’da reklam vermenizi sağlayan bir sistem olan tıklama başına odeme reklamcılığını (PPC) kullanmaktadır.

Buna rağmen, SEO ve PPC istatistiklerine baktığınız zaman kullanıcıların %70’inin organik sonuclara odaklanarak ucretli reklamları gormezden geldiğini fark edebilirsiniz. Pazarlamacıların %70’i, SEO’nun satışları arttırmada PPC’den daha etkili olduğunu soylemektedir.

Bu nedenle organik arama sıralamanızı yukseltmek cok onemlidir. Bunun icin trafik değerlerinizi yukseltme konusunda size yardımcı olabilecek ceşitli araclardan, kılavuzlardan, rehberlerde ve eğitici iceriklerden faydalanmayı duşunmelisiniz.



Google Sıralama Faktorleri İstatistikleri
Sitenizin neden Google arama sonuclarının ilk sayfasında olması gerektiğini bildiğinize gore, Google’ın hangi siteleri oraya nasıl getirdiğine yonelik bilgi sahibi olmaya başlayabilirsiniz.

Google, siteleri sıralamak icin algoritmasında yer alan 200’den fazla faktoru kullanmaktadır. Bu SEO sıralama faktorleri arasında alan adı yaşı, anahtar kelimeler, mobil kullanım kolaylığı, dahili link sayısı ve cok daha fazlası yer almaktadır.

Yukarıda sayılanlar en onemli Google sıralama faktorleri olsa bile şu şekildeki ilginc bilgilerden mutlaka bahsetmek gerekmektedir:

  • Yuksek kaliteli icerik ve link oluşturma, Google’ın algoritmasında en iyi 2 sıralama sinyalidir.
  • İlk 10 Google sonucunda sıralanan sayfaların neredeyse %60’ının alan adı yaşı 3 veya daha fazladır.
  • Sayfaları hızla yuklenen siteler, yavaş yuklenen sayfaları olan sitelerden onemli olcude daha yuksek sıralamaya sahiptirler.
  • Duşuk hemen cıkma oranları, Google’daki daha yuksek sıralamalarla ilişkilidir.
  • Google’da ilk sayfada yer alan sitelere ait sayfaların ortalama 1.890 meta kelimesi bulunmaktadır.
Gorduğunuz gibi, SEO’da kazanan taraf olmak istiyorsanız oyunu Google’ın kurallarına gore oynamak zorundasınız.

Site İci SEO İstatistikleri
Site ici SEO, kendi sitenizde kontrol edebileceğiniz SEO faktorlerini ifade etmektedir. Bu faktorler, sitenizdeki anahtar kelimeler, meta acıklama, alt metin, URL yapısı ve daha fazlası gibi SEO ogelerini icermektedir.

Arama motoru sonuclarında daha ust sıralarda yer almak istiyorsanız, SEO icin bu ogeleri optimize etmeniz gerekmektedir. Orneğin, sitenize daha fazla trafik cekmek icin daha iyi meta acıklamalar yazabilirsiniz. Meta acıklama, bir sayfanın iceriğini ozetleyen 155 karakterden oluşan snippet kısmıdır.

Arama motorları, sayfanızın ne hakkında olduğunu ve sayfanızı Google arama sonuclarında ne zaman gostereceğini belirlemek icin meta acıklamayı kullanmaktadır.

Meta acıklamanız, sıralamanızı yukseltmek icin alakalı anahtar kelimeler icermelidir. Ancak, kullanıcıların tıklamak istemelerini sağlayacak kadar ilginc olması gerektiğini unutmayın. Kullanıcıların %43’u yalnızca meta acıklamaya dayanarak belirli bir sonuca tıklamayı tercih etmektedirler.

Buna ek olarak yapılan araştırmalar kısa URL’lerin uzun URL’lerden daha iyi sıralama elde ettiklerini ve başlık etiketindeki anahtar kelime ile yuksek arama sonucu sıralamaları arasında kucuk bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir.

Sitenizi SEO calışmalarına yonelik olarak tamamen optimize etmek icin en iyi yaklaşım elinizde bir kontrol listesinin bulunmasıdır. Site ici SEO kontrol listesine sahip olduğunuz zaman tum calışmaları daha doğru ve daha etkileyici bir bicimde gercekleştirme şansı elde edersiniz.



İcerik Pazarlama ve SEO İstatistikleri
Sayfadaki en onemli SEO faktorlerinden biri kaliteli blog iceriğidir. Bu yuzden kendisine SEO istatistiklerinin bu listesinde yer verilmiştir. Kaliteli blog iceriği oluşturmak, SEO calışmalarınızı guclendirmenin en etkili ve en ucuz yollarından biridir.

Aslında, pazarlamacıların %72’si icerik oluşturmanın en etkili SEO taktiği olduğunu soylemektedir. Peki neden? Cunku kaliteli sayfa iceriğinin trafiği %2000 değerinde artırdığı bilinmektedir.

Yapılan araştırmalara gore, bir blog iceriği ureten şirketlerin arama motorları tarafından dizine eklenmiş sayfalara gore %434 daha fazla arama motoru dizini vardır. Buna ek olarak bu tur siteler, blog iceriğine sahip olmayan sitelerden ise %55 oranında daha fazla ziyaretci almaktadırlar.

Ancak burada unutmamanız gereken durum kesinlikle kalitedir. İlk olarak, 200 kelimelik kısa bir blog yayını işletmenizi Google arama sonuclarının en ustune cıkarmaya yetmeyecektir. Uzun icerikli sayfalar, kısa icerikten onemli olcude daha iyi sıralama elde etmektedirler. Aslında, bir Google ilk sayfa sonuncunun ortalaam kelimesi 1.890 kelime şeklindedir.

“Konusal olarak alakalı” olarak değerlendirilen icerik, bir konuyu derinlemesine icermeyen icerikten onemli olcude daha iyi performans gosterecektir. Bu, hedef kitleniz ile alakalı tek bir konuya odaklanan blog yayınları oluşturmanın sıralama elde etmenize yardımcı olabileceği anlamına gelmektedir.

Ayrıca blog yayınlarınıza resim eklemeniz gerekmektedir. Her blog yayınında en az 1 tane gorsel olmalıdır. En az 1 resme sahip icerik, resimsiz icerikten daha yuksek sıralama elde edecektir. Ancak, blog yayınınızı bir ton resim ile doldurmanıza gerek yoktur. Bu herhangi bir fark yaratmayacaktır.

Blog yazılarınızın başlıkları da onemlidir. 4-9 kelimelik başlıklar en yuksek ve tutarlı trafik miktarını cekmektedir. Bu doğrultuda sitenizde geliştirmeler yaparsanız kısa sure icerisinde calışmalarınızın meyvelerini toplamaya başlarsınız.

Blog iceriğinin SEO calışmalarınızı artık ne kadar etkilediği konusunda bir fikre sahip olduğunuza gore blog yayını oluşturma konusunda yeni fikirler edinmeye başlayabilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu blog iceriği oluşturma konusunda ceşitli pratik tekniklere başvurmaktır.



Site Dışı SEO İstatistikleri
Site dışı SEO aynı zamanda sayfa dışı SEO olarak da bilinmektedir. Bu calışmalar kendi sitenizin dışında arama motoru sonuclarınızı iyileştirmek icin kullanabileceğiniz stratejileri ifade etmektedir. Site dışı SEO bir dizi farklı calışmadan oluşmaktadır. Ancak sayfa dışı SEO, link oluşturma ve sosyal medya olmak uzere 2 temel stratejiden oluşmaktadır.

Google arama sonuclarının ust sıralarındaki sayfalarının ortalama olarak 35.000’den fazla harici linki vardır. Bu da SEO icin linklerin ne kadar onemli olduğunu kanıtlamaktadır.

Peki, siteniz icin nasıl daha fazla link elde edersiniz? Sitenizde kaliteli blog yayınları oluşturmalı, ziyaretci yazarlık yapmalı, referanslar vermeli ve bunun gibi daha bir suru calışmaya imza atmalısınız.

Ancak link almak her zaman kolay değildir. Aslında pazarlamacıların %65’i link oluşturmanın en zor SEO stratejisi olduğunu soylemektedir. Bu strateji gercekten cok zordur. Sayfaların %55’inden fazlasında kendilerine gelen link sayısı sıfırdır.

Bu konuda fazla endişe kapılmayın. Daha fazla link almanın en kolay yolu blog yazmaktır. Ne kadar kaliteli blog iceriği oluşturursanız link alma ve SEO değerlerinizi artırma şansınız bir o kadar fazla olacaktır. Blog sayfaları olan şirketler, olmayanlara gore %97 oranında daha fazla link elde etmektedirler.

Sosyal medyada aktif olmanın SEO calışmalarınızı nasıl geliştireceği konusunda biraz tereddut icerisinde olabilirsiniz. Bu cok doğal bir tereddut durumudur. Cunku bircok uzman bu konuda hala tartışma halindedir.

Pazarlamacıların %91’i, alakalı linkler de dahil olmak uzere ilgili sosyal medya biyografilerini eksiksiz yazmak ve duzenli olarak yayın gondermek gibi şeyler yaparak sosyal medya profillerini SEO icin optimize etmektedirler.

Google, sosyal medyanın doğrudan bir SEO sıralama faktoru olmadığını soylese bile bir sitenin sahip olduğu sosyal varlığın sayısının artış gostermesi demek arama motoru sonuclarında daha yuksek sıralamalar elde etmesi anlamına gelmektedir.

Orneğin, yapılan ceşitli araştırmalarda ve ornek olay calışmalarında ilk 4 sırada yer alan sitelerin, daha duşuk sıralamaya sahip olan sitelerden onemli olcude daha fazla Facebook etkinliğine sahip olduğunu gostermiştir.

Yerel SEO İstatistikleri
Yerel SEO, sitenizi yerel bir kitle icin daha iyi bir sıralama elde etmek adına optimize etme işlemidir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu ozellikle kucuk işletmelerin SEO calışmaları icin onemlidir. Aslında, Google’a gore tum Google aramalarının %46’sı yereldir.

Ayrıca, “yakınımda” veya “yakın” tipte aramalar iki yılda %900’den fazla artış gostermiştir. Bu yerel aramalar muşterileri kucuk işletmelerin kapılarına kadar getirmektedir. Yerel arama yapan tuketicilerin %72’si 8 kilometre icinde bir mağazayı ziyaret etmektedir. Ayrıca akıllı telefonlardan yapılan yerel aramaların %18’i bir gun icinde satın alım ile sonuclanmaktadır.

Her şey şirket adınız ve alan adınızla başlamaktadır. Şirket adında guclu bir anahtar kelimeye sahip işletmeler, arama motoru sonuclarında 1.5 puan daha yuksek olacaklardır. Orneğin, Ankara şehrinde bir pastahaneye sahipseniz, Ankara Başkent Fırın gibi bir şirket adı, yerel arama motoru sonuclarında daha ust sıralarda yer almanıza yardımcı olacaktır.

Yerel SEO calışmalarınızı şu şekilde guclendirmeyi başarabilirsiniz:

  • Google My Business hesabı oluşturun ve profilinizi tamamlayın.
  • Mutlu muşterilerinizden daha fazla inceleme alın.
  • Yerel haberlere ve olaylara dayalı icerikler yazın.
  • İceriklerde yerel anahtar kelimeleri kullanın.
  • Yelp gibi online işletme dizinlerinden yararlanın.
Mobil SEO İstatistikleri
SEO ve Google arama motoru sıralamalarını duşunurken mobili de duşunmeniz gerekmektedir. Sonucta, mobil 2018 yılında tum web trafiğinin %52’sinden sorumlu olmuştur.

4 akıllı telefon sahibinden 3’u acil ihtiyaclarını karşılamak icin once mobil aramaya yoneldiğinden, sitenizin mobil cihazlar icin optimize edilmesi gerekmektedir. Google’ın sitenizin mobil cihazlara uygun olmaması durumunda sıralama alamayacağını belirttiğini es gecmemek gerekmektedir.

Mobil cihazlar icin 1. sıradaki konum oldukca gucludur. Mobil cihazlardaki ilk organik liste, tıklamaların %27’sini alırken, masaustu cihazlarda bu oran %19 şeklindedir. Bu, mobil cihazlar icin 1. sıranın, 2. sıraya gore 3 kat daha değerli olduğu anlamına gelmektedir.

Ayrıca, mobil cihazlara uygun bir site daha fazla muşteri kazanmanıza yardımcı olacaktır. Mobil kullanıcıların %61’inin bir mobil siteye sahip işletmeyle iletişim kurma olasılığı cok daha yuksektir. Buna ek olarak, arama yapanların %51’inin mobil cihazlar icin optimize edilmiş bir siteden alışveriş yapma olasılıkları daha yuksektir.



Sesli Arama ve SEO İstatistikleri
Mobil arama kesinlikle populer olsa bile Siri ve Amazon Alexa gibi aracları kullanarak sesli arama gercekleştiren kişilerin sayısı her gecen gun artmaktadır. Aslında, 2020 yılına kadar tum web tarama ve aramalarının neredeyse %30’u ekranlar olmadan yapılacaktır.

Sesli arama cok kolay ve kullanışlı olduğundan, bircok genc insan sadece yol tarifleri veya belirli bir şarkı calmak icin değil, aynı zamanda onu alışveriş amacları icin de kullanmaktadır. Y kuşağının %40’ı online alışveriş yapmadan once sesli aramayı kullanmaktadır.

Sitenizi sesli arama icin optimize etmek istemiyorsanız aşağıdaki verileri gordukten sonra tekrar karar vermeyi duşunmelisiniz:

  • Sesli aramadan gelen tum yanıtların %40’ı one cıkan snippet kısmından alınmıştır.
  • Guclu link yetkisine sahip siteler sesli aramada daha iyi sıralama elde etme eğilimindedir.
  • Sesli bir aramada Google’dan getirilen sonuc ortalama 2.312 kelime icermektedir.
  • Sesli arama sonucunun ortalama okunma seviyesi 9. sınıf duzeyindedir.
  • Sesli arama sonuclarının yaklaşık %75’i belirli bir sorgu icin, masaustu ortamda yer alan en iyi 3 sonuctan biri olmaktadır.
Video SEO İstatistikleri
Online videolar, online iceriklerin en populer bicimlerinden biridir. Bircok kişi, videoların SEO ve site trafiğini de artırabileceğini unutmaktadır. 10 pazarlama uzmanından 7’si videoyu SEO icin optimize etmeyi duşunmektedir.

Bunun cok acık bir sebebi vardır. Cunku video ile buyuk sonuclar elde etmektedirler. Ana sayfanızda bir videonuz varsa ve video iceren iceriğin Google’da gozukme şansı 53 kat daha yuksek olacaktır.

Genel olarak, video kullanan pazarlamacılar, video kullanmayanlara gore %41 daha fazla site trafiği elde etmektedirler. Ayrıca, video kullanan pazarlamacılar video kullanmayanlara gore %49 daha hızlı gelir elde etmektedirler.

Ayrıca dunyanın en buyuk 2. arama motorunun YouTube olduğunu unutmayın. YouTube videoları uzerinde yapılan araştırmaya gore, goruntuleme, yorum, paylaşım ve beğeni sayılarının yuksek olması videonun YouTube sıralamasının daha yuksek olması anlamına gelmektedir.

Sonuc
SEO ile ilgili bu istatistikler SEO’nun onemini acıklamak icin fazlasıyla yeterlidir. Artık sıralamanızı iyileştirme ve trafik değerlerinizi yukseltme konusunda bilgi sahibi olmalısınız.

Bu yıl bol bol donuşum ve trafik elde etmeye ne dersin? En cok okunan ve vakit gecirilen 7 iceriği incele ve web sitenin performansını artırmaya başla.