Sayfa yukleme hızı, bir web sitesini ziyaret ettiğimizde ilk fark ettiğimiz şeydir. Bunu ancak web sitesi cok yavaşsa farkederiz. Sayfa hızı, kullanıcı deneyiminin en onemli parcaları arasında yer almaktadır. Ayrıca bir sıralama faktoru olduğunu net olarak paylaşmak isterim.

Bu icerikte, site performans optimizasyonu ile uğraşırken iş akışınızı yapılandırmanıza yardımcı olacak onerilerle karşılacaksınız. Ozellikle hızı etkileyen en belirgin hataların neler olduğunu ve hangilerinin ekstra caba istediğini belirtip onceliklendirmenize yardımcı olacağım.

Web Site Performansını Denetleme
Web sitemizin performansını denetleyebileceğimiz bir cok SEO aracı bulunmaktadır. Ben size kendi kullandığım ve tecrube edindiğim araclardan bahsedeceğim. Araclar sadece site hızı ile alakalı raporlar sunmuyor. Site Audit (Değerlendirme) aracları bize tum teknik problemlerle alakalı bilgiler aktarıyor. Ozellikle kullandığım iki arac muhteşem calışıyor. İlki SemRush ikincisi ise Ahrefs ????

SemRush ile Site Audit
Muhteşem aracın muhteşem ozelliği. Kesinlikle kullanmalı, projenizi SemRush’a eklemeli ve web sitenizi A’dan Z’ye denetlemelisiniz. Arac tum sayfalarınızı inceleyecek ve size bununla alakalı onerilerde bulunacaktır. Şimdi gelin birlikte bir Audit yapalım.

Benden destek talep ettiniz ve bu aracı ucretsiz olarak kullanma olayını cozduğunuzu duşunerekten devam ediyorum.

İlk olarak SEMrush sayfasını ziyaret ediyoruz. Bu sayfada yer alan “Add New Projects” bağlantısını tıklıyor ve projemizi ekliyoruz.

Projeyi ekledikten sonra SemRush bize ne yapmak istediğimizi soracak. Bizim tercih edeceğimiz secenek “Site Audit” olmalı.

Bu seceneği sectikten sonra taramasını istediğimiz sayfa sayısını secip değerlendirmeyi başlatıyoruz. Kac sayfamız varsa ona gore bir secim yapmamız cok onemli.

Bu analizin suresi sayfa sayısına gore değişkenlik gosterecektir. Benim sitem yaklaşık 30 dakikada tamamlanıyor. Arac, 5000 sayfalık bir siteyi ortalama 1 saat gibi bir surede analiz ediyor.

Web site performansını iyileştirmek icin aşağıda yer alan 3 konu başlığı oldukca onemlidir. SemRush size bu konularla alakalı geri bildirimde bulunacaktır. Ben SemRush haricinde de size bazı araclardan bahsedeceğim.

• Yonlendirmeleri Temizle
  • Sayfa Boyutunu Duşurun
  • Sunucu Performansını Arttırın
Yonlendirmeleri Temizle
Kolay bir tane ile başlayalım. Yonlendirme zincirleri ve halkalar, web sitesi performansında sorunlara neden olan klasik sorunlardır. Kullanıcılarınızın sabrını yonlendirme zincirleri ve halkalarla test etmek istemiyorsanız, web sitenizde bunlardan kacınmaya calışın.

Web sitenizi yonlendirme dongulerinden kurtarın, etki alanı tercihinizi yapın ve buyuyen web sitenizi karmaşık bir duruma suruklemeyin. Surekli kontrol edin ve değerlendirmeler yapın.

Sayfa Boyutunu Duşurun
Sayfa ne kadar ağır olursa ve icerdiği kaynaklar o kadar uzun surer ve yuklenir. Sayfa boyutunuzun yanı sıra toplam JS ve CSS dosyalarının (aktarım boyutu) 2 MB’yi gecmediğinden emin olmalısınız.

Site Denetimimizde, 2MB’nin uzerindeki her şey ağır kabul edilir ve bir hataya neden olur. SemRush size Audit sonrasında JS ve CSS dosyalarıyla alakalı da bilgilendirmelerde bulunacaktır.

Goruntuler ve Videolar
Resimler ve videolar, bir sayfanın ağırlığının en buyuk bolumunu oluşturur, bu nedenle başlangıc noktanız olmalıdır. Gorsel iceriğinizin bicimini, cozunurluğunu veya kalitesini değiştirmek, sayfayı onemli olcude kucultebilir. Bu gorsellerin gercek bir değer getirip getirmediğini kendinize sorarak başlayın ve bazen daha azının daha fazla olduğunu unutmayın.

WordPress kullanıcılarına onerim: ShortPixel eklentisidir. Gorselleri hem yeni nesil formata donuşturuyor hem de optimize ediyor.

JavaScript ve CSS
Muşterilerimin işini almadan once ilk işim denetim. Ne yazık ki coğu bu konuda sınıfta kalıyor. Hem Ulkemizde hem de yabancı ulkelerde en buyuk problemde bu. Unutmayın JavaScript ve CSS dosyalarınızı kuculterek (gereksiz satırları, boşlukları ve kaynak kodundaki yorumları kaldırarak), kaynaklarınızın boyutunu ve dolayısıyla yukleme surelerini azaltacak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacak ve arama motoru sıralamalarınızı artıracaksınız.

JavaScript Kodu Minification Aracları ve Yontemleri
JavaScript kodu kucultmesi iki populer arac kullanılarak yapılabilir – JSMin ve YUI Kompresor. YUI kompresoru CSS’i de kucultebilir. Kapanış Derleyicisi , JavaScript’inizi ayrıştıran, analiz eden, olu kodu kaldıran ve kalanları en aza indiren başka bir kullanışlı aractır.

Scriptleri ve stilleri kucultmenin yanı sıra, gzip veya deflate gibi şemaları kullanarak HTML, CSS ve Javascript’i sıkıştırmayı unutmayın. Bu, boyutlarını yarı yarıya azaltacaktır.

Eğer WordPress kullanıcısıysanız bu işlemleri yapan eklentiler mevcut. WP Rocket, LiteSpeed Cache vb. eklentiler.

Performansın onemli olduğunu ben değil Google soyluyor. Kaynaksız icerik olmaz. Ben kendi tecrubelerimi bir kaynakla butunleştirmeden insanlara sunmuyorum. O nedenle bunun da kaynağını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Performans Neden Onemli? > google.com/performance

İcerik Verimliliğini Optimize Etme > google.com/content-optimize

Sunucu Performansını Arttırın

Yavaş sayfa yukleme hızının nedenlerinden birisi buyuk bir HTML sayfa boyutudur. Ancak bu coğu sitede cok buyuk boyutta değildir. Peki performansı ne olumsuz etkiliyor?

Web sunucusunda verimlilik yoksa, erişmeye calıştığınız web sayfası da yavaş yuklenir. Barındırma hizmetinizi ve sağlanan paketi gozden gecirmeniz gerekir; yetersizse, sağlayıcıyı değiştirin veya ozel bir sunucu almayı duşunun. Burada hızlı bir hosting paketine katkıda bulunan faktorler hakkında daha fazla bilgi edinin.

Aynı mobil web siteleri icin de gecerli. Aslında, mobil siteler icin, sayfa hızı faktoru, hareket halindekiler tarafından sıklıkla kullanıldığı icin daha da onemlidir. Think with Google’la olan bu arac, site hızınızın iyileştirilmesinin gelirinizi nasıl etkileyebileceğini tahmin etmenize yardımcı olur.

Yavaş uygulama mantığı, yavaş veritabanı sorguları, yavaş yonlendirme, cerceveler, kutuphaneler, kaynak CPU aclığı veya bellek aclığı gibi, sunucunuzun yanıtını yavaşlatabilecek başka faktorler de vardır. Bu onerileri Google Geliştiriciler tarafından bu sorunların nasıl ele alınacağı ve sunucu yanıt suresini iyileştirme konusunda kullanın.

JavaScript ve CSS dosyaları icin tarayıcı onbelleğe almayı etkinleştirmek , tarayıcıların, sayfanızı isterken tekrar indirmek zorunda kalmadan sayfanızın kaynaklarını saklamasını ve yeniden kullanmasını sağlar. Bu şekilde, tarayıcı daha az veri indirir ve bu da sayfanızın yuklenme suresini azaltır.

Web Siteni Onarmaya Hazır mısın?
Sayfa hızını artıran pek cok faktor vardır ve hepsiyle manuel olarak uğraşmak cok sıkıcı ve uğraştırıcı bir gorevdir. Bu durumda ozel araclara her zaman yardımımıza yetişmiştir.

Google’ın PageSpeed Insights , başlamak icin harika bir secim; ucretsiz, işlevseldir ve sitenizin hem mobil hem de masaustu surumleri icin raporlar sunar. Ek bir avantaj, Google’ın kendisi tarafından onemli gorulen konulara odaklanmasıdır.

Google, yukleme hızı acısından Hızlı, Yavaş veya Ortalama olup olmadığını değerlendirmek icin Chrome kullanıcılarının sayfa deneyimindeki verileri kullanır. Maalesef, bu, yalnızca analiz icin Chrome kullanıcılarından yeterince trafik alan web siteleri hakkında bilgi alabileceğiniz anlamına gelir.

Performans sorunlarının cok otesine gecen kapsamlı ve esnek bir site analizi icin, SEMrush Site Audit aracını cok daha faydalı olacaktır:

SEMrush Site Denetim (Audit) Performansı Raporu, web sitenizin teknik sorunları hakkında genel bir fikir edinmek icin istatistiksel grafikler sunar; ipucları, her sorunun ne hakkında olduğunu ve nasıl duzeltebileceğinizi acıklayacak bicimdedir.

Performans Raporu, kullanıcı deneyimi hakkında daha fazla bilgi edinmek icin Google Analytics hesabınızı bağlamanıza da olanak sağlar. (Google Analytics Ort. Sayfa Etkileşimli Zamanı):

Gorduğunuz gibi, ince ayar ve konfigurasyon ile web sitenizi hızlandırmak oldukca basittir. Web sitenizin belirli bolumlerini test edin, tematik raporlar kullanın ve kaynaklarınızı korumak icin onerilere uyun ve en az cabayla en iyi sonucları alın. Ayrıca, ilerlemenizi raporunu tekrar denetim yaparak izleyebilirsiniz.

Bu işlemlerin aynısını Ahrefs aracıyla da gercekleştirebilirsiniz. Ahrefs aracında da Site Audit bolumunu kullanarak web sitenizi analiz edebilirsiniz. Onerim her iki aracıda kullanmanız yonunde olacaktır.