para biriktirmenin yolları para biriktirmenin puf noktaları biriktirme yolları biriktirme yontemleri evlilikte sorunu
Evlilikte parasal sorunlar farklı şekillerde ve tiplerde karşımıza cıkar. “Kocam benim ve kendisinin aldığı her şeyin bir listesini yapıyor. Ay sonunda bunarın bir dokumunu cıkarıyor.” “İkimiz de kendi hesabımızı kendimiz tutuyoruz ve ben bunun boyle devam etmesini istiyorum.” gibi… Ne tip sorunlar doğabilir? Her tip! Kim ne satın alıyor? Paralarını ayıran ciftler aldıkları mallar mikroskopik seviyede olunca ceşitli sorunlar yaşayabilirler. Birleştirmeli mi, birleştirmemeli mi? Albumlerinizi, kasetlerinizi, disklerinizi birleştirdiniz, ama para oldukca farklı bir konu. Ciftlerden birinin diğerine gore daha fazla para biriktirmesi ya da daha fazla harcaması turunden bir dengesizlik olduğuna karar verildiğinde sorun yaşanabilir. Faturaları kim odeyecek? Maddi sorumlulukları nasıl paylaşacaksınız? Ya da paylaşacak mısınız? Paylaşılmaları gerekiyor mu? Harcamalara birlikte mi katkıda bulunmalısınız? Kim neye sahip? “Bir malın parasını odeyen ben kendimsem, bu mal kimin olacak? Parasal konular Ciftlerden biri diğerinden habersiz para biriktiriyorsa? “Para biriktiriyor ve bana hic bilgi vermiyor.” Ciftlerden biri futursuzca harcama yapıyorsa? “Parayı kazanan benim. O ise oyuncaklar, kasetler filan alarak anlamsızca para harcıyor.” Kontrol kimin elinde? “İki yakamızı biraraya getirmeyi ben sağlamak zorundayım. Paranın nereye gittiğini kontrol etmek benim işim.Sorunu tanımladıktan sonra aşağıdaki
stratejileri kullanarak cozebilirsiniz.
Takım ruhunu benimseyin: Cift olarak paranızı ne yapıyorsanız yapın, bir takım olarak hareket etmelisiniz. Bu, her konuda aynı fikirde olmanız gerektiği anlamına mı gelmektedir? Bu iki farklı sandalyede oturabileceğiniz, ama etrafa aynı yonden bakmanız gerektiği anlamına gelmektedir.
Her şeyi tartışın: Maddi kaygılarınızı, hedeflerinizi ve korkularınızı eşinizle konuşun.
Her seferinde tek bir sorunla uğraşın: Sorunların hepsini aynı anda cozemeyeceğinizi kabul edin. En basit ve kolay olanıyla başlayın. Kalanları derleyin ve cozduğunuz sorunun tadını cıkarın.
Aranızdaki farklılıkları kabul edin: Birinizin diğerinden daha fazla kazanacağını kabul edin, ama bunun sizi duygusal olarak etkileyip etkilemeyeceğini tartışın.
Paralarınızı birleştirip bileştirmeyeceğinize karar verin: Paralarınız ayrılmalı mı, ayrılmamalı mı konusunu bir karara bağlayın. Bazı ciftler paralarını birleştirirlerken, bazıları ayırmayı tercih ederler. Bu hassas bir konu olduğundan sorunlara yol acabilir.
Paranızı birleştirip bileştirmeyeceğiniz sizin tercihinize kalmış. Birlikte nasıl calıştığınız da varacağınız cozumun kabul edilebilirliğini ortaya cıkaracaktır.
Bazı ciftler ise bazen paralarını ayırırken, bazen birleştirirler. Bazıları masrafları yakından takip ederler ve gelirlerine bağlı olarak para harcarlar. Paranızı ayrı da tutsanız, az miktarda da olsa ortak paranızın olması iyi olacaktır. Şu anda ne yapmaya karar vermiş olursanız olun, yaşlandıkca kimin ne kadar para harcadığının onemini yitireceğini unutmayın, ilişkiye maddi değil de manevi acıdan yapacağınız katkı daha fazla onem kazanmaya başlayacaktır.
Temel harcamalara birlikte karar verin: Bu ozellikle alınan malın parasının bir başkasından alınması durumunda gecerlilik kazanmaktadır. Karınıza ya da kocanıza kotu bir surpriz yapmayın. Eşiniz bu tur bir haberi kazara duyarsa cok kotu duygular icine girecektir. Kişisel becerilerinizi kullanın: Kimin ne yapması gerektiğine karar verirken (manavdan alışveriş, faturaların odenmesi ve diğerleri) her işe kimin en uygun olduğunu belirlemeye calışın. Bazıları hesap tutmakta cok kotu olmasına rağmen bu işi yapmak zorunda kalabilirler. Bazılarıysa hesap makinesi ellerinde kuruşuna kadar para hesaplarlar. Bazıları fatura yatırmaktan zevk alırken, bazıları araba yıkamayı ya da manavdan alışveriş yapmayı tercih edebilirler.
Uzlaşın: Zorlu bir konuya yaklaşım gosterirken ortak bir zemin oluşturmanız gerektiğini aklınızdan cıkarmayın.
Danışın: Deneyimli olan birinin goruşlerini dikkate alın. Sizden daha uzun zamandır evli olan ve parasal sorunlarını cozmuş arkadaşlarınızdan veya akrabalarınızdan akıl alın. Sorunlarınız cok karmaşık gorunuyorsa, bir finans uzmanından randevu alın.
Aylık toplantı yapın: Sadece maddi sorunları, faturaları, buyuk masrafları ve tasarruf konularını goruşmek uzere her ay duzenli olarak bir kere toplantı yapın. Bu icinizden birinin para konusuna duşkun olmaması durumunda cok onemlidir. Ciftlerden biri parasal konuları duşunmekten nefret etse bile bu konuyla ilgilenmeli ve farkındalık kazanmalıdır. Parasal sorunları eşinizle birlikte cozmeye calışmanızın eğlenceli olacağını da unutmamalısınız
alinti
Evlilikte para sorununu cozmenin yollari
Kadınca0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Evlilikte para sorununu cozmenin yollari