– Dunya genelinde hava kirliliğinin yol actığı olumlerin Kovid-19'dan daha fazla olduğu tahmin edilirken, İngiltere'de 2013 yılında astım krizi sonrası hayatını kaybeden 9 yaşındaki Ella Kissi-Debrah'ın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybeden ilk kişi olarak kayıtlara gececeği ifade edildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yeni bir araştırmaya gore, hava kirliliğinin yol actığı olumler koronavrusten (Kovid-19) gozle gorulur şekilde fazla olduğunu ortaya koydu. Calışma, salgın oncesi yıllardaki kirlilik seviyelerinde yaşanan en ufak artışın bile olum oranını %15 artırdığını ortaya koydu. Ote yandan, , İngiltere'de 2013 yılında astım krizi sonrası hayatını kaybeden 9 yaşındaki Ella Kissi-Debrah'ın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybeden ilk kişi olarak kayıtlara gececeği ifade edildi.Londra'nın en işlek caddelerden birinin yakınında yaşayan Ella Kissi-Debrah isimli 9 yaşındaki kız cocuğu 2013 yılında gecirdiği astım krizi sonrasında hayatını kaybetmişti.
'AŞIRI HAVA KİRLİLİĞİ ASTIMINI TETİKLEDİ'

Debrah'ın olum nedeni, 'akut solunum yetmezliği, şiddetli astım ve hava kirliliğine maruz kalma 'olarak listelendi. Adli tıp doktoru, Debrah'ın olum nedeninin 'aşırı hava kirliliğine maruz kalmanın etkisiyle gecirdiği astım krizi' olduğunu belirtti.
HAVA KİRLİLİĞİNDEN HAYATINI KAYBEDEN İLK KİŞİ
İngiliz yardım kuruluşu Astım İngiltere ve İngiliz Akciğer Vakfı, dunya tarihinde olum sertifikasında olum nedeni olarak 'hava kirliliği' yazılı olan ilk kişinin Debrah olduğunu ifade etti.
Adli tıp doktorunun asistanı Philip Barlow, hava kirliliği ve astıma karşı Ella'nın annesine kızının olumunu engelleyebilecek adımlar konusunda bilgi verilmediğini soyledi. Barlow aynı zamanda, "2010 ve 2013 yılları arasındaki hastalığı suresince, Dunya Sağlık Orgutu (WHO) yonergelerini aşan seviyelerde nitrojen dioksit ve partikul maddeye maruz kaldı" acıklamasını yaptı.

- İngiltereKaynak: Demiroren Haber Ajansı