Dunyanın nadir habitatlarını buluşturan Gediz Deltası, zengin yaşam kaynaklarıyla yaklaşık 300 kuş turune ev sahipliği yaparken 51 kuş turunun de ureme alanı oldu.
Doğa Derneği ve İzmir Buyukşehir Belediyesi, Gediz Deltası'ndaki farklı kuş turlerini kayıt altına almak ve haritalandırmak icin "Guney Gediz Deltası 2020 Yılı Ureyen Kuş Atlası" calışması yaptı.

Calışma kapsamında 14-24 Haziran tarihlerinde toplam 9 bin 900 hektarlık alanda saha calışması gercekleştirildi ve uzunbacaktan kocagoze, kerkenezden kukumava kadar bolgeyi ureme alanı olarak kullanan 51 kuş turu tespit edildi.
Turkiye'deki kuş turlerinin yaklaşık yarısı bolgede goruluyor
Doğa Derneği Biyoceşitlilik Araştırmaları Koordinatoru Şafak Arslan, AA muhabirine, Gediz Deltası'ndaki habitat yapısının dağ ve deniz arasında değiştiğini, bu nedenle bolgenin farklı habitat, bitki turleri, kuş turleri ve diğer canlılara ev sahipliği yaptığını soyledi.
Deltanın mevsimsel olarak farklı kuş turlerini barındırdığına işaret eden Arslan, 1980'li yıllardan bu yana bolgede kuş turlerine yonelik cok kapsamlı calışmalar yapıldığını, gecmişte kayıt altına alınan "toy" gibi bazı turlere artık rastlamadıklarını belirtti.
Arslan, şehirleşme baskısı altındaki bolgenin yine de cok sayıda kuş turune ev sahipliği yaptığını kaydederek, "Deltada bugune kadar 300'e yakın kuş turu goruldu. 1-2 yıl boyunca gozlem yaptığınızda bile 250 turu gormeniz mumkun. Bu da Turkiye'deki kuş turlerinin yarısına denk geliyor. Turkiye'deki ortalama 500 kuş turunu ele alırsak yarısı Gediz Deltası'nda yaşıyor." diye konuştu.
İnce gagalı martının yeniden ureme kaydı alındı
Arslan, "Guney Gediz Deltası 2020 Yılı Ureyen Kuş Atlası" kapsamında yaptıkları calışma hakkında şoyle bilgi verdi:
"Bu yıl ureyen kuş atlası calışması yaptık. Bu calışma son olarak 2014 yılında yapılmıştı. Biz 51 kuş turunun bolgede urediğini tespit ettik. Bazı turlerin yeni urediği, bazı turlerin de artık uremediği belirlendi. İnce gagalı martı diye bir martı turu var. Turkiye'deki ureme alanları İc Anadolu'daki goller. Son olarak 2014 yılında ureme kaydı alınmıştı. Bu yıl turun neredeyse şehrin icinde urediğini tespit ettik. Calışmamızla 92 ince gagalı martının Ciğli bolgesinde urediğini belirlemiş olduk. Flamingolar Tuzla alanının icindeki yapay ureme adalarında uruyor ancak beslenme alanları coğunlukla Mavişehir ve cevresi. Gecelemeyi orada gercekleştiriyorlar. Tepeli pelikan, sumru gibi turler de oradaki bataklığı kullanıyor."
Kulaklı batağan, tepeli pelikan da var
Arslan, eylul ayında su ve kıyı kuşlarının goc faaliyetlerini de izlediklerini, goc doneminde son 10 yıldır bolgede gormedikleri deniz dudukcunu turunu tespit ettiklerini soyledi.
Gediz Deltası'ndaki 2019 yılındaki saha araştırmalarında pufla ve kulaklı batağan gibi turlere de rastladıklarını aktaran Arslan, bolgenin sadece kuş turlerine değil diğer canlılara da ev sahipliği yaptığına işaret etti.
Alanda cakal, tilki, yaban domuzu, porsuk, yaban kedisi, su samuru, saz kedisi olduğunu da anlatan Şafak Arslan, "Deltada şehirleşme baskısı oldukca yuksek. Hayvanlar kucuk alanlara sıkışmış durumda soylarını surdurmeye devam ediyor." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Efsun Erbalaban Yılmaz