Dışişleri Bakanı Mevlut Cavuşoğlu, ABD'nin Turkiye'ye yonelik yaptırım kararının hukuken ve siyaseten yanlış bir adım ve egemenlik haklarına saldırı olduğunu belirterek, yeni başkanlık doneminde ABD'nin Turkiye'nin beklentilerini karşılaması halinde ilişkilerin normalleşebileceğini soyledi.
Cavuşoğlu, 24 TV'de katıldığı programda gundeme ilişkin soruları yanıtlayarak değerlendirmelerde bulundu.
ABD'nin, Turkiye'nin savunma sanayisini hedef alan yaptırım kararına ilişkin bir soru uzerine Cavuşoğlu, "ABD'nin aldığı bu yaptırım kararı hukuken de siyaseten de yanlış bir adım. Her şeyden once hukuken baktığımız zaman bir ulkenin tek taraflı aldığı bir karar. Turkiye'nin veya başka bir ulkenin kim olursa olsun, egemenlik haklarına da saldırı." dedi.
Turkiye'nin S-400 savunma sistemini, ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mucadele Yasası (CAATSA) kararı cıkmadan once, 2017'den once aldığını belirten Cavuşoğlu, "Uluslararası hukuku herkes bilir. ABD de bilir ama 'Ben boyle istiyorum, boyle yapıyorum.' olmaz. O zaman uluslararası duzen, ozellikle de kurallara dayalı sistem zarar gorur." diye konuştu.
Cavuşoğlu, yaptırım kararının bir muttefike karşı alınmasının da son derece yanlış olduğunu vurgulayarak, Turkiye'nin S-400 alımını CAATSA oncesi yaptığının altını cizdi.
Turkiye'nin yaptırımlara karşı olduğunun da altını cizen Cavuşoğlu, "'Ben 10 sene sonra bir kanun cıkarıyorum, gecmişte başka ulkelerin yaptığı anlaşmalara yonelik yaptırım uyguluyorum.' Bu, uluslararası hukuka da uymaz, diplomasiye de uymaz. Siyasi olarak da hukuki olarak da yanlış bir karardır." diye konuştu.
"ABD isterse normalleşiriz"
Turkiye'nin ABD'nin yeni yonetiminden beklentilerine ilişkin bir soruya ise Cavuşoğlu, "(Joe) Biden'den beklentilerimizi sayın Biden da iyi biliyor cunku ABD ile ilişkilerimizi olumsuz etkileyen konular (Donald) Trump doneminde başlamadı. (Barack) Obama doneminde başladı." ifadelerini kullandı.
Cavuşoğlu, Biden'ın o donemde ABD Başkan Yardımcısı olduğunu hatırlatarak, "Suriye'de YPG/PKK'ya verilen destek Obama doneminde başladı. O donemde biz bir teror orgutuyle başka bir teror orgutune karşı iş birliği yapmayın, bunun Suriye'ye ve bolgeye, biz dahil olumsuz etkileri olur, biz de 'gereğini yaparız' demiştik. Ama maalesef YPG/PKK ile iş birliğini tercih ettiler. Daha sonra attığımız adımlar da malum Trump doneminde, Barış Pınarı Harekatı dahil." şeklinde konuştu.
Biden'ın, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra Turkiye'yi ziyaret ettiğini de belirten Cavuşoğlu, "Bu darbeyi kim yaptı? Elebaşı kim? ABD'de yaşayan FETO. FETO konusundaki beklentilerimizi de Sayın Biden herkesten daha iyi biliyor. Diğer taraftan, ilişkilerimizi olumsuz etkileyen unsurlardan kurtulmak icin diyaloğa hazır olduğumuzu da kendileri biliyor. O donemde anlaşamasak bile iyi bir diyalog icinde calıştık." dedi.
Cavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kendisinin de Biden'ı iyi tanıdığını vurgulayarak, "Dışişleri Bakanlığına aday olarak gosterilen Antony Blinken'ı da şahsen iyi tanıyorum. Kendisi de Turkiye'yi iyi tanıyor. Sağlıklı bir şekilde calışabileceğimiz bir arkadaş olarak goruyoruz." diye konuştu.
"ABD ile uc gerilimli alanımız var. YPG/PKK'ya ısrarla verilen destek, FETO meselesi ve onların sorun yaptığı S-400 meselesi. Peki, normalleşebilecek miyiz Biden donemiyle birlikte?" şeklindeki soruya, şoyle yanıt verdi:
"Eğer ABD isterse normalleşiriz. İsterse derken şunu kastediyorum, bizim bu konulardaki beklentilerimizi karşılaması lazım. YPG/PKK'ya destek vermeye devam ederse bu gerginlik devam eder. FETO orada yaşadığı surece, faaliyetlerini surdurduğu surece butun dunyaya yonelik bir tehdit esasen. Beklentimiz karşılanmazsa elbette bu sorun masada surekli olmaya devam edecek. Oysa bu sorunları, olumsuz unsurları bir kenara bırakarak bizimle iş birliği yaparlarsa, bir kenara bırakarak iki muttefik olarak ilişkilerimizi cok daha iyi bir noktaya goturebiliriz. Bunu başarabiliriz ve ABD'nin de Turkiye'ye cok ihtiyacı var bolge politikaları bakımından da. Biz burada kendimizi ovmek icin bunu soylemiyoruz. Stratejik duşunurse ABD, Turkiye'ye cok ihtiyacı var."
(Surecek)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Nazlı Yuzbaşıoğlu