Fatma Betul Koyuncu, cocukluk yıllarında başlayan Hazreti Mevlana sevgisinden aldığı ilhamla başladığı ebru sanatında, 20 yıldır bine yakın esere imza attı.
Yurt ici ve dışında 18 sergi acan Koyuncu, 20 yıl once ebruyla tanıştığı Destegul Guzel Sanatlar Merkezi'nde şimdilerde oğrencilerine oğrettiği ebru sanatını sevdirmeye calışıyor.
Konya'da yaşayan Koyuncu, AA muhabirine, kucukluğunden itibaren bir sanat dalıyla ilgilenmek istediğini ancak onune cıkan bazı engeller nedeniyle bunu surekli ertelemek zorunda kaldığını soyledi.
Cocukluğunun, Mevlana Turbesi'ne komşu evlerinde gectiğini anlatan Koyuncu, sanata duyduğu ilginin, turbenin icinde gorduğu hat ve ebru eserleriyle daha da arttığını vurguladı.
Lisede oğrenciyken babasına hat sanatını yapmak istediğini soylediğini ancak donemin şartları yuzunden bunun gercekleşemediğini belirten Koyuncu, ne olursa olsun hayallerinden hic vazgecmediğini dile getirdi.
Hazreti Mevlana'nın hayatında cok onemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Koyuncu, "Eski Konya evlerinde oturuyorduk o zamanlar. Evimizde butun odaların kapılarının acıldığı mabeyin bolumu vardı. O bolumdeki uc parcalı buyuk camdan Mevlana Muzesi'nin kubbesi gorunurdu. Cocukluk ruhumla onu seyretmeye bayılırdım. Mevlana Turbesi'nin yanında doğdum, buyudum, orada yaşadım. Turbeye her girdiğimizde duvardaki yazılar, o yazıların etrafına cevrelenmiş hatipli, yurekli ebrular beni mest ederdi." diye konuştu.
Koyuncu, ebru sanatıyla tanıştığı ilk yılların zorluğundan bahsederek, "Aslında geleneksel sanatların hepsinin ilk sureci biraz zordur ancak hicbir zorluk beni geri adım attırmadı, hepsi bana cok guzel geldi." dedi.
Ebruya başladığında insanların bunu gecici bir heves gibi algıladıklarını ifade eden Koyuncu, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bunu 'yapabileceklerim arasındaki en guzel meşguliyet' olarak adlandırıyorum. Beni mutlu eden, nefes aldığım, huzur bulduğum yer aslında ebru teknesi. Ebruya başladığımda insanlar, bunun cok uzun surmeyeceğini, bir heves olduğunu duşundu. 'Kafasını dağıtsın, sıkılır bırakır.' diyenler oldu. Fakat oyle olmadı, ebru devam ettikce beni daha cok icine cekti ve yavaş yavaş hayatımın merkezine oturmaya başladı. Hayatımda ebrunun bulunduğu konum cok yuksek ve değerli bir yerlerde. Bu yaptığım işe sağlığım el verdiğince devam edeceğim."
"Konya'nın da en guzel ruhu Hazreti Pir'dir"
Ebruya başlamasında Mevlana'dan aldığı manevi desteğin cok onemli olduğuna dikkati ceken Koyuncu şunları kaydetti:
"Belki ailem cok sevdiği icin, belki de Hazreti Mevlana'nın kıymetini buyuklerimiz bilip bize anlattığı icin Mevlana benim icin cok onemliydi. Hazreti Mevlana'nın bahcesinde oynayarak buyudum. Ortaokul zamanlarımda okula giderken sokakta koşeyi donduğumuz zaman Hazreti Mevlana'nın turbesi karşımızda olurdu. Turbenin yanından gecerken bir Fatiha okumadan gitmezdik, yolumuzun devamında Şems-i Tebrizi ve Kadı İzzettin Efendi'nin kabrinde de duamızı eder derse oyle girerdik. Bizler bu insanların eteğinde, bu ruhaniyetlerinin etkisiyle buyuduk. Belki bu işlere gonlumun meyli de bundandır. En azından 'Pir beni tuttu sahip cıktı.' diyorum. 'Bize gelen Pir'dendir.' diye soylenir ya, her şehrin bir ruhu vardır, Konya'nın da en guzel ruhu Hazreti Pir'dir, onu sevenlerdir. Şehrimiz ve şehrimizde yaşamış olanlar cok guzel. Aslında bize kıymet bilmek duşuyor, koklerimizden kopmadan onların oğretilerini anlayabilmemiz gerekiyor. Sanat, onların verdiklerinin bir nuvesi. Hazreti Pir diyor ki, 'Koşun koşun su nakış tuttu.' su nakış tutmaz, su ebruyla nakış tutar."
"Hazreti Pir'e sanatımla teşekkur etmeye calışıyorum"
Koyuncu, Hazreti Mevlana'nın verdiği manevi desteğe kendince teşekkur etmeye calıştığını belirterek, "Mevlana Turbesi'nde gorduğum o eserler bana cok guzel gelirdi. Orada gorduklerim benim zihnime ve ruhuma yerleşmiş. Hazreti Pir'e Fatihalar gondererek, onu ziyaret ederek ve sanatımla teşekkur etmeye calışıyorum." ifadesini kullandı.
Mevlana'nın "Yeni Şeyler Soylemek Lazım" şiirini de anımsatan Koyuncu, "Her uyandığımız gun bizim bugunumuzdur ve her gun yeni bir şeyler soylemek icin sanatımıza tutunmamız lazım." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Havva Dereağzı