Aydın Nazilli Ticaret Odası Yonetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan, Cumhurbaşkanlığı tarafından gectiğimiz pazartesi gunu korona virus tedbirleri kapsamında acıklanan son tedbirlerle ilgili desteklerin ticaret odalarına gore değil daha ziyade esnaf odasına kayıtlı işyerlerine yonelik olarak duzenlendiğini belirtti. Başkan Arslan; "Acıklanan tedbirler, sanayi ve ticaret işletmelerinin beklentilerini karşılamamaktadır" dedi.
Yaklaşık dort bin uyesi ile bolgenin ekonomisini elinde tutan en buyuk sivil toplum kuruluşu durumundaki Nazilli Ticaret Odası Yonetimi, korona virus tedbirleri kapsamında acıklanan tedbirlerin sanayi ve ticaret işletmelerinin beklentilerini karşılamadığını belirtti.

Ozel bir televizyon kanalında bir programa konuk olarak katılan Nazilli Ticaret Odası Yonetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan, konuşmasında "Cumhurbaşkanlığı tarafından korona virus tedbirleri kapsamında Pazartesi gunu acıklanan son tedbirler; ozellikle basit usul deftere tabi işyerleri ile kucuk olcekli işletmelere yoneliktir. Kira desteği kapsamında acıklanan tutarların piyasadaki işyeri kiraları ile karşılaştırıldığında cok duşuk kaldığı, bircok işletmenin bu yardımdan faydalanamayacağı gorulmektedir.Kira desteği ile ilgili olarak; işletmelerin odediği aylık kira tutarının yuzde 50'sinin karşılanması istenmektedir. Pandemi suresi icinde kiranın en az yarısının destek kapsamına alınması halinde işletmeler icin onemli bir kaynak oluşturulmuş olacaktır. Esnafa uc ay boyunca verileceği acıklanan hibe şeklinde aylık bin TL doğrudan destek odemesinden yine bircok işletmenin faydalanamayacağı gorulmektedir. Sadece taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı gibi belirlenen işyerlerine verilecek bu destekten diğer işletmeler ve meslekler yararlanamayacaktır. İşyeri kiralama hizmetindeki yuzde 18 KDV oranının Haziran 2021 donemine kadar yuzde 10 uygulanacağı, ayrıca yuzde 20 olan işyeri kiraları stopaj oranının yıl sonuna kadar yuzde 10 uygulamasının 1 Haziran tarihine uzatılması Ticaret Odası olarak beklediğimiz, talep etiğimiz konulardı" dedi.
Başkan Arslan, Ticaret Odası olarak "istiyoruz" başlığı ile gercekleşmesini bekledikleri konulardan da soz ederek; "Kucuk ve orta olcekli işletmelerimiz icin "0" faizli KOSGEB kredisi, 2020 yılında pandemi nedeniyle tahsis edilen ancak odeme vadeleri gelen kredi taksitlerinin 2021 yılı ikinci altı aylık doneme ertelenmesi, pandemi tedbirleri kapsamında kapanan veya asgari kapasite ile calışan işletmeler icin işyeri kira desteği, yasal yukumluluklerini zamanında yerine getiren işletmelerin teşvik edilmesi, uretim ve imalat yapan, istihdam yaratmaya devam eden fabrika ve işletmeler icin elektrik ve enerji giderleri desteği, KOBİ'lere yonelik acıklanan kredilerin tahsisinde ticaret odalarına soz hakkı, Ticaret Odasına kayıtlı kucuk olcekli işletmeler icin (esnaf kefalet kredisi turunde) surekli olarak tahsis edilecek duşuk faizli kredi imkanı ile ekonomideki sıkıntılara rağmen yatırım yapmak isteyen girişimcilere TOKİ aracılığı ve uygun maliyetler ile sanayi/ticaret alanı tahsis edilmesidir" dedi.
Son olarak yeni acıklanan desteklerin daha ziyade esnaf odasına kayıtlı işyerlerine yonelik olarak duzenlendiğinin gorulduğunu ifade eden Başkan Arslan; "Esnafa verilen destek doğru ve olumlu bir adım olmakla birlikte ciro kaybı yaşayan veya kapanmak zorunda kalan işletmelerimize de acilen destek verilmesi gerektiğini duşunuyoruz. Bu anlamda ticaret odası uyelerinin de destek kapsamına alınması gerekmektedir. Ekonomi ve sağlık yonunden cok zor şartları yaşadığımız bu donemde ulkemiz icin hayati onemi bulunan KOBİ'lerin kucuk/buyuk ayrımı olmadan desteklenmesi ulkemizin geleceği acısından onem taşımaktadır" dedi. - AYDIN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı