CUKUROVA Universitesi (CU) Tıp Fakultesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Uyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gunduz, şu anda Turkiye'ye cok ciddi miktarda aşı geldiğini ve kendisinin de 2 doz aşı yaptırdığını belirterek, "Bu en azından 25 milyon insanımızın aşılanması demek. Bahar aylarına kadar toplumun onemli bir kısmı aşılanacaktır. Bu toplumun bağışıklanması anlamına gelecek. Dolayısıyla salgının onu kesilecektir" dedi.
Koronavirusle mucadele kapsamında salgının onune gecmek icin toplumun onemli bir kesiminin bağışıklanması amacıyla aşı calışmaları tum dunyada hızıyla suruyor. Kendisi de gonullu olarak 2 doz Cin aşısı yaptıran CU Tıp Fakultesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Uyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gunduz, "Toplumun onemli bir kısmının bağışıklanması icin aşı şart. Ancak bu şekilde salgının ustesinden gelinebilir. Bu nedenle aşı dışında cok fazla şansımız yok" dedi.

Aşının guvenilirliği ve etkinliği ile ilgili calışmaların devam ettiğini dile getiren Bilim Kurulu Uyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gunduz, "Ulkemizde de bu calışmalar suruyor. Ben de bu calışmaya katılan, deneme aşısını yaptıran bireylerden birisiyim. Bu geleneksel, inaktif bir aşı. Gectiğimiz salgınlarda da aynı teknikle yapılıyor. Şu ana kadar herhangi bir olumsuz, ciddi bir komplikasyon bildirilmedi. Onemli olan ne kadar koruyacağı ve ne kadar sureyle koruyacağıdır. Bunu da zaman icinde oğreneceğiz" diye konuştu.SALGIN BİTSE DE VİRUS OLMEYECEKAşı yaptırmayı duşunmeyenlere uyarılarda bulunan Prof. Dr. Hasan Murat Gunduz, şoyle konuştu: "Evet, toplumun buyuk bir kesimi bu aşıyı yaptırdığında salgın sonlanacak ancak virus olmeyecek, virus bir yere gitmeyecek. Aşı yaptırmayıp bağışıklık kazanmayan bireylerin on binlerce vaka olmasa bile tek tek de olsa bu viruse yakalanma ihtimalleri olacak. Onumuzdeki surecte de bu riskleri var. Maske, mesafe, hijyen kuralına aşı yaptırmadığı surece uyum sağlaması gerekecek. Dolayısıyla aşı yaptırmayanların bunu da duşunmesi, virusun yok olmadığını bilmesi ve virusun hala aramızda dolaşabileceğini duşunmesi gerekiyor. Toplumun yuzde 60-70'inin aşılanması ya da bağışıklık kazanması son derece onemli. İnsanların 'Ben yaptırmıyorum, hasta olursam da bu benim sorunum' dememesi gerekiyor. Bu kişisel bir korunma değil aynı zamanda toplumsal bir gorev. Toplumsal korunma acısından, herkes birbirine karşı sorumlu. Kendilerini ve yakınlarının hayatını tehlikeye atmamak icin bu sorumluluk gereği aşıyı yaptırmaları bence daha doğru olur."YAZ AYLARINA NORMALLEŞEREK DONECEĞİZAşılama ile birlikte yaz aylarında normalleşmeye donulebileceğini kaydeden Gunduz, "Şu anda ulkemize cok ciddi miktarda aşı geliyor. Bu en azından 25 milyon insanımızın aşılanması demek. Ocak ayında başlanırsa bu bir takvim ile olacak. Duzenli, planlı, randevulu bir şekilde olacağını duşunuyorum. Bahar aylarına kadar toplumun onemli bir kısmı aşılanacaktır. Bu toplumun bağışıklanması anlamına gelecek. Dolayısıyla salgının onu kesilecektir. Yaz aylarına cok daha iyi koşullarda normalleşerek doneceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gulşah OZGEN