Sinop'ta 59 yaşındaki Belgin Koklu icin hobi olarak başladığı iş mesleği oldu.
Koklu, yaklaşık 20 yıl once bir el sanatları festivalinde acılan stantta dikkatini ceken keten dokumalarına ilgi duymaya başladı.

Halk Eğitimi Merkezinde acılan keten dokuma kursuna katılan Koklu, zaman icinde kendisini geliştirerek tarihi yapı olan Pervane Medresesi'nde keten dokuma tezgahı kurdu.
Ketenden elbise, pano, canta, şal, havlu, ceyizlik ve dekoratif amaclı sehpa ile masa ortuleri yapan Koklu, zamanla genişlettiği urun yelpazesini 15 yıldır muşterilerinin beğenisine sunuyor.
Koklu, AA muhabirine yaptığı acıklamada, hobi olarak başladığı keten dokuma işinin ekmek kapısı olduğunu soyledi.
Koylerde yaşlılarla iletişim kurup unutulmaya yuz tutmuş ketenden yapılan urunlerin dokumaları ve desenlerini onlardan ornek alarak calıştığını belirten Koklu, "15 yıl once actığım iş yerimde hicbir destek almadan kendi cabalarımla bugune kadar geldim. Bu işe hobi olarak başladım. Cocukluğumdan bu yana el sanatlarına karşı ilgim vardı." dedi.
Tezgahların arasında buyuduğu icin bu işi yapabileceğini duşunerek tezgah aldığını aktaran Koklu, ketenin kalıcı olmasının yanı sıra nesilden nesile değeri artan bir urun olduğunu kaydetti.
Keten dokumanın emeğinin cok fazla olduğunu belirten Koklu, "Ortuler 80, kıyafetler ise 250 liradan başlıyor. İl dışından gelen vatandaşlarımız keten urunlerine ilgi gosteriyor. Tek başıma zor oluyor, ev hanımlarından da destek alıyorum." ifadelerini kullandı.
Sinop'ta yaklaşık 50 yıldır keten ekimi yapılmadığını da dile getiren Koklu, şunları kaydetti:
"Kaybolmaya yuz tutmuş, Sinop'a ozgu keten urununun yeniden canlanması ve desteklenmesi lazım. Koyumuzde keten ekimi yapmaya calıştım ancak onu ip haline getirmek icin makineler lazım. İnşallah ileride bunu gercekleştiririm. İşim gereği keteni Cin'den getirtiyorum."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Kenan Turkseven