
Ozel sektorde calışan milyonlarca kişiyi ilgilendiren emsal bir karara imza atan Yargıtay, mudur ya da ust seviyede yonetici olan calışanlana fazla mesai ucreti odenmeyeceğine hukmetti. Kararın gerekcesini de acıklayan yuksek mahkeme, yoneticilerin calışma gun ve saatlerini kendileri belirlediği icin fazla calışma ucretine hak etmediğine dikkat cekti. Bundan boyle sadece işyerinde sorumlu mudure talimat veren bir başka yonetici ya da şirket ortağı bulunması halinde ust seviyede yoneticilere fazla mesai ucreti odenebilecek.
Ozel bir şirkette pazarlama muduru olarak calışan genc, hicbir tazminat ve işcilik alacağı odenmeden kapı onune konuldu. İş Mahkemesi'nde dava acan pazarlama muduru, maaş ve prim sistemi ile calıştığını, kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer işcilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davalı şirket avukatı ise haksız davanın reddine karar verilmesini savundu. Mahkeme davanın kısmen kabulune hukmetti. Kararı her iki taraf avukatı da temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.
Mudure fazla mesai ucreti yok
Gectiğimiz gunlerde kararını acıklayan 9. Hukuk Dairesi, ozel sektorde mudur ve yonetici olarak calışan kimselerin fazla mesai ucreti alamayacağına hukmetti. Fazla calışma yaptığını iddia eden işci bu iddiasını ispatla yukumlu olduğunun vurgulandığı kararda; "İşyerinde ust duzey yonetici konumda calışan işci, gorev ve sorumluluklarının gerektirdiği ucretinin odenmesi durumunda, ayrıca fazla calışma ucretine hak kazanamaz. Bununla birlikte ust duzey yonetici konumunda olan işciye aynı yerde gorev ve talimat veren bir başka yonetici ya da şirket ortağı bulunması halinde, işcinin calışma gun ve saatlerini kendisinin belirlediğinden soz edilemeyeceğinden, yasal sınırlamaları aşan calışmalar icin fazla calışma ucreti talep hakkı doğar. O halde ust duzey yonetici bakımından şirketin yoneticisi veya yonetim kurulu uyesi tarafından fazla calışma yapması yonunde bir talimatın verilip verilmediğinin de araştırılması gerekir. İşyerinde yuksek ucret alarak gorev yapan ust duzey yoneticiye işveren tarafından fazla calışma yapması yonunde acık bir talimat verilmemişse, gorevinin gereği gibi yerine getirilmesi noktasında kendisinin belirlediği calışma saatleri sebebiyle fazla calışma ucreti talep edemeyeceği kabul edilmelidir. Davacı vekili, dava dilekcesinde, davacının satış pazarlama muduru olduğunu iddia etmiş dosya kapsamında dinlenilen taraf tanıkları da, davacının proje ve satış muduru olarak calıştığını beyan etmişlerdir. Somut uyuşmazlıkta, davacıyla aynı yerde gorev yapan ve davacıya talimat veren bir başka yonetici ya da şirket ortağı bulunup bulunmadığı, işcinin calışma gun ve saatlerini kendisinin belirleyip belirmediği hususlarının araştırılarak sonucuna gore bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile karar verilmesi hatalıdır. Ayrıca yapılacak araştırma sonrasında davacının ust duzey yonetici olmadığı belirlenirse fazla mesai ucret alacağı hesaplanırken tanıkların calıştıkları donemle sınırlı olarak tanıklıkları gecerli kabul edilerek hesaplama yapılmalıdır. Temyiz olunan kararın bozulmasına oy birliği ile hukmedilmiştir" ifadeleri yer aldı. - BURSA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı