Ege Genc İş İnsanları Derneği (EGİAD) tarafından duzenlenen 79. Ege Toplantısı, yuzun uzerinde iş dunyası temsilcisinin cevrimici katılımıyla gercekleşti.
EGİAD'tan yapılan acıklamaya gore, 30 yıldır bilim, siyaset, ekonomi, kultur, burokrasi ve iş dunyasından bircok temsilciyi genc iş insanlarıyla buluşturan EGİAD-Ege Toplantısı, Kovid-19 salgını sebebiyle cevrimici olarak yapıldı.

Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Yonetim Kurulu ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Mahmut Ozgener dijital donuşumun yaygınlaştığı, otomasyon ve robotların uretimde artan ağırlığı ile dış ticarette bolgeselleşme gibi eğilimlerin hızlandığı bir donemden gecildiğini anlattı.
Pandemi surecinde Turkiye'nin ekonomide geliştirilmesi gereken alanlarda bekleme luksu olmadığını kaydeden Ozgener, "Ulkemiz bir suredir, kaliteli ve surdurulebilir buyume platosuna gecemediği icin kişi başına gelirini artıramıyor. Bunun icin teknolojinin inovatif kullanımı, daha vasıflı işgucu, daha kaliteli bir kurumsal altyapıya ihtiyac duyuluyor. Pandeminin bolgesel olarak farklılıklar yaratması noktasında, İzmir icin de onemli fırsatlar mevcut. İzmir mevcut imalat altyapısı, dış ticaretteki ağırlığı, girişimci kulturu, eğitimli işgucu ve sosyal gelişmişlik duzeyi ile teknoloji tabanlı girişimler icin en uygun şehirlerden bir tanesi. İzmir Ticaret Odası olarak girişimciliği bir gelişim alanı olarak goruyoruz. Pandemi sonrası surecte geliştirilmesi gereken yeşil ekonomi, teknolojik inovasyon, dijital donuşum konuları, girişimcilik eko-sistemi icinde geliştirilme imkanı olan alanlar." ifadelerini kullandı.
EGİAD Yonetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan da aşı geliştirme cabalarının umut vadettiğini ve aşı geliştirenlerden birinin Turk olmasının gurur verici olduğunu kaydederek, "Gerekli eğitim ve şartlar sağlandığında insanlarımızın neleri başarabileceğini bir kez daha gormuş olduk. Sağlık sistemimizi daha iyi olması icin neler yapılacağını konuşabiliriz ama şurası bir gercek ki sahip olduğu sağlık altyapısıyla Turkiye, bircok ulkeden cok daha iyi bir sınav verdi." dedi.
Salgının calışma yaşamına getirdiği bazı avantajlar olduğunun altını cizen Aslan, salgın oncesinde kucuk adımlarla ilerlenen uzaktan ve teknoloji tabanlı calışma sisteminin artık hayatın ayrılmaz bir parcası haline geldiğini belirtti.
Etkinlikte konuşan TUSİAD Turk Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Simone Kaslowski ise salgının hızlandırdığı dijital donuşum surecine değindi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Halil Şahin