Koronavirus Bilim Kurulu Uyesi Prof. Dr. Tevfik Ozlu koronavirus surecine dair onemli acıklamalarda bulundu. Okullardaki eğitim durumuna değinen Ozlu, "Okullardaki eğitimle ilgili durum biraz farklı. Yaş populasyonu farklı. Riskler farklı. Genel olarak pandeminin onlenmesi ve toplumun normale donmesi surecinin en az 40-50 milyon kişinin aşılanmasıyla mumkun olacak" dedi.
[h=3]"SİNOVAC 15 YILDIR AŞI URETEN BİR FİRMA"[/h]Aşı uretimlerinin belli standart, teknoloji ve belli ulkelerde yapıldığını aktaran Ozlu, "Her firma uretemiyor. Sinovac'ın urettiği aşı DSO tarafından denetlenen ve 15 yıldır aşı ureten bir firma. Standartlara uygun bilimsel yontemlerle etkinliği kanıtlanmış aşılar, esas olan bu. Aşılar arasında cok bariz bir fark yayınlanmadı. Sadece Sinovac'ın Faz-3 calışmaları yayınlanmadı. Burada bir eksiklik var.Sinovac'ın Brezilya'daki Faz-3 calışması tamamlandı ve 23 Aralık'ta bu sonuclar acıklanacak" ifadelerini kullandı.
[h=3]"DUNYADA CİDDİ BİR YAN ETKİ GORULMEDİ"[/h]Aşı karşılaştırmalarının bilimsel verilerle yapılması gerektiğini belirten Ozlu, "Yoksa Cin'de uretilmiş, ABD'de uretilmiş, bunların bir farkı yok. Guvenlikle ilgili bilgiler iyi. Cok sayıda kişiye ulaşıldı, dunyada ciddi bir yan etki hic gorulmedi. Birkac yan etki bildirildi ama onların da aşıyla ilgisiz olduğu bildirildi" şeklinde konuştu.
[h=3]"ONUMUZDEKİ GUNLERDE SONUCLARI GORULEBİLİR"[/h]Sinovac'ın Faz-3 calışmasının Turkiye'de devam ettiğini soyleyen Ozlu, "Dun Bilim Kurulu'nda bu calışmayı yuruten Serhat Hoca da bize bilgi verdi. Yaklaşık 6 bin gonulluye bu aşı uygulanmış ve yan etki gorulmemiş. Onumuzdeki gunlerde de Turkiye sonucları yayınlanabilir" dedi.
Prof. Dr. Tevfik Ozlu'nun acıklamalarının devamı şu şekilde:
(Pfizer prospektusundeki hamilelik uyarısı hakkında) Bu bir koruyucu on tavsiye diyelim. 3 ay boyunca gebe kalınmaması oneriliyor. 3 ay icinde gebelik duşunuluyorsa aşı yapılmaması oneriliyor. Olası bir zararı onlemek icin. Gebelerle ilgili yeterli veri olmadığı icin tedbiren soylenmiş bir soz bu.
[h=3]"CİN AŞISI NEDEN AVRUPA'NIN HİCBİR ULKESİNDEN SİPARİŞ EDİLMEDİ"[/h]"Bu aşılarla ilgili, aşı daha ortada yokken ulkeler hızlı davranarak siparişini verdiler. Cin'in kendi aşısını, kendi populasyonunda kullanmak uzere bir rezervi vardı. Ulkelerin farklı secenekleri gundeme getirdiklerini de goruyoruz. Bazı aşılarla ilgili sureclerle tamamlanmadı. Cin'den de Avrupa ulkelerinin, ABD'nin aşı almak uzere bazı girişimlerde bulunduğuna dair de haberler geliyor. Cin bu aşıyı verebilecek durumda da değil. Cin'in urettiği aşıların dışarıya verecek kadar aşı fazlalığı da yok. Aşılar daha uretilmeden uretim kapasitesinin tumu siparişlerle dolmuş durumda. Burada bir sıkıntı yok sadece on siparişlerle her ulke kendine gore bir planlama yaptı. Ben şuna inanıyorum; her ulke her aşıya ulaşacak. Bu bir zaman işi. Mayıs-Haziran'dan sonra Avrupa'da da bizde de farklı secenekte aşılar gundeme gelmiş olacak.
[h=3]"OXFORD AŞISIYLA İLGİLİ DE BİR SOZLEŞME İMZALANMIŞ"[/h]Cin bir taraftan aşısını satarken diğer taraftan aşı da alıyor. Bu bizim icin de gecerli. Sayın Bakan da bilgi verdi. Sinovac aşısını oncelikli alıyoruz gibi gorunuyor ama Oxford aşısıyla ilgili debir sozleşme imzalanmış yakın zamanda. Oxford aşısı da Turkiye'ye gelecek. Prizer'ın aşısı da Turkiye'ye gelecek. Bununla ilgili surecin devam ettiğini zaten Sayın Bakan acıklamıştı. Benim bildiğim on sozleşme yapılmış. Oxford aşısına da Turkiye ulaşacak eğer onumuzdeki surecte veriler olumlu gelirse. Oxford yeniden kendi aşısıyla ilgili calışmaları surduruyor. DSO ayrıntılı bilgi istemişti firmadan. O surec tamamlanıyor, o da olumlu gelirse o aşıya da Turkiye ulaşacak.
[h=3]"65 YAŞ USTU VATANDAŞAR AŞILARINI NASIL YAPTIRACAK?"[/h]Merak etmeyin, planlamalar yapıldı. Yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacak. Turkiye'de aile hekimliği sistemi var. Herkes orada kayıtlı. Benim, sizin aile hekimimiz var. Bir aile hekiminin kendi bolgesinde kac tane 65 yaş ustu olduğunu biliyor. Zaten iletişim var aralarında. Bunlar cok kolay cozumlenebilecek sorular. Haberler yakında duyulacak.
[h=3]"KORONAVİRUS İLACI BULUNDU MU?"[/h]Bazı ilaclarla ilgili hayvan deneylerinde yapılan sonuclar başarılı olarak bildirildi. Ama daha bunların insanlarda kullanılabilmesi icin epey bir zamana ihtiyac var. Elimizin altında kullanabileceğimiz bir ilac yok. İlaca biraz daha uzağız. Nereden bakarsanız bakın 2-3 yıllık bir surec gerekiyor. Aşı şu anda en ulaşılabilir silahımız.