Adana'da FETO/PDY'nin sozde "kucuk bolgecisi" olduğu gerekcesiyle 7 yıl 6 ay hapis cezasına carptırılan tutuklu sanığın eylemleri gerekceli kararda yer aldı.
Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan gerekceli kararda, sanık Hatice G'nin iki GSM hattı uzerinden orgutun şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı belirtildi.
Kararda, sanığın orgutsel bağı kuvvetlendirmek, muhafaza etmek ve sırların deşifre olmasını engellemek amacıyla ceşitli talimatlar verdiği, orgut ici tayine tabi tutularak 2013-2016'da Adıyaman'da gorevlendirildiği yer aldı.
Sanığın, sozde "ev ablalığı, sohbet hocalığı, mezunculuk, bolgeci, bolge talebe mesulluğu" gorevlerinde bulunduğu, son olarak da "Kubra" kod adıyla "kucuk bolgeci" yapıldığı ve orgutsel toplantılarla FETO'ye eleman temin ettiği kararda bildirildi.
Kararda, orgutun Adıyaman il yapılanmasında sozde "etkili" kişilerden olduğu belirtilen Hatice G'nin, yargılama safhasında inkar etmesine karşın FETO/PDY'nin şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığının tespit edildiği, bilirkişi raporuna gore ByLock hedef IP'lerine 2 bin 51 defa erişim sağladığı ve program uzerinden bircok orgut mensubuyla irtibatının belirlendiği kaydedildi.
Sanığın, Adıyaman'da FETO'ye ait yurt ve evlerde kaldığı, orgut uyesi oğrencilerle ilgilendiği ve onlara FETO elebaşının videolarını izlettirdiği de gerekceli kararda belirtildi.
"Katalog evliliği" tanık ifadesinde
Gerekceli kararda ifadelerine yer verilen tanık E.K, 2016'da Adıyaman'da tanıştığı sanığın, o donem sozde "bolge talebe mesulu" sıfatıyla gorev yaptığını anlattı.
Sanığın eşi M.G'nin de orgut icerisinde faaliyet gosterdiğini aktaran E.K, "M.G, 2016'da oğrenci yapılanmasında bana bağlı faaliyet gosteriyordu. O yıl evlenmeyi duşunuyordu. Ben de bayan yapılanmasından M.G. icin uygun bir bayan olup olmadığını sormuştum. FETO'nun bayan yapılanması bana Hatice G'yi onermişti. Hatice G. o donem, 'bolge talebe mesulu' olarak faaliyet yurutuyordu. Sanık 2016 yılının yaz aylarında M.G. ile evlendi." ifadelerini kullandı.
Tanık D.M. de sanıkla universiteden arkadaş olduklarını anlatarak, "2015'te Hatice G. bana telefon hattı cıkaracağını soylemişti. Kimlik bilgilerimi kullanarak hattı benim uzerime cıkartmıştı. Hattın kullanıldığı telefonda ByLock cıktı, bunu yaptığını bilmiyordum. Hatice G, FETO icerisinde 'abla' diye tabir edilen kişilerdendi. Toplantılara beni genelde kendisi cağırırdı. Sohbet toplantılarını da Hatice G. yapardı. Bu toplantılarda orgut elebaşına ait kitaplar okunurdu." şeklinde ifade verdi.
Tanık E.G. de Hatice G. ile Adıyaman'da tanıştıklarını belirtti, sanığın orgutsel faaliyetlerini anlattı.
Ust sınırdan ceza
Kararda, orgut elebaşının talimatı sonrası Bank Asya'da katılım hesabı da actırdığı belirlenen sanığın, FETO uyesi olduğunun anlaşıldığı ifade edildi.
Sanık ile orgut arasında hiyerarşik ilişki nedeniyle suc unsurlarının oluştuğu aktarılan kararda, Hatice G'nin ust sınırdan 7 yıl 6 ay hapis cezasına carptırıldığı ve tutukluluk halinin devamının kararlaştırıldığı belirtildi.
Kararda, sanığın orgutsel gorevleri sorgulamaksızın kabul ederek organik bağını ortaya koyduğu ve sucunu teyit eden bircok delil bulunmasına karşın sadece inkar odaklı savunma yaptığı bildirildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdulkerim S. B. Topaloğlu