İtalyan gazeteci-yazar Corrado Augias, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye Fransız "Legion d'Honneur" nişanı vermesi gerekmediğini, buna olan muhalif tavrını gostermek icin kendisinde de bulunan nişanı iade ettiğini acıkladı.
Mısır'da 2016'da olu bulunan İtalyan araştırmacı Giulio Regeni cinayetinde, Mısır makamlarının sorumluluğunu gerekce gostererek aynı nişanın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye de verilmesini protesto etmek icin 14 Aralık'ta kendi nişanını Fransa'nın Roma Buyukelciliğine iade eden Augias, AA muhabirine konuştu.

Kendisinin 2007'de aldığı "Legion d'Honneur" nişanını iade etme fikrinin nasıl oluştuğuyla ilgili Augias, şunları soyledi:
"Bu benim icimden gelen bir davranış idi. Aslında eş zamanlı gercekleşen 2 olayın birleşiminden kaynaklanıyor. Roma Cumhuriyet Başsavcılığının, Giulio Regeni'nin suikasta kurban gitmeden once yaşadığı işkencenin ifşası ile Cumhurbaşkanı Macron'un Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye Legion d'Honneur verdiği haberi, aynı anda ortaya cıktı. Bu iki haber, beni ofkelendirdi. Başka herhangi bir hesap kitap yapmadım."
Augias, nişanı iade etme fikrinin temelinde bu 2 nedenin bulunduğunu yineleyerek, "Gazetem La Repubblica'nın Genel Yayın Yonetmeni'ni aradım ve 'boyle bir niyetim olduğunu' soyledim. O da bana 'iyi duşunmemi' soyledi. Ben de bir sure daha duşundukten sonra Genel Yayın Yonetmenimize bunu yapmayı istediğimi belirttim. O da 'o zaman bana bir mektup yaz' dedi, zaten gerisini biliyorsunuz." diye konuştu.
"Hareketim, belli bir adıma yonelik muhalif tavrımdır"
Fransa'yı ikinci evi olarak gorduğunu vurgulayan Augias, şoyle devam etti:
"Uzun yıllar Paris'te yaşadım aslında halen de yaşıyorum ama şu aralar değil, cunku yeni tip koronavirus (Kovid-19) var. Ailem, Fransa'nın Provence bolgesinden. Bu nedenle Fransa ile bağlarım guclu ancak bu hareketimin bu bağlarımla bir ilgisi yok. Bu hareketim, belli bir adıma yonelik muhalif tavrımdır. Ne Fransa'ya ne de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'adır. Sadece Macron'un bu hareketine katılmadığımı gostermeye yoneliktir. Muhalif tavırımdır."
Nişanı iade etmesinin daha cok duygusal bir anlam taşıdığına işaret eden Augias, Fransa'nın Sisi'ye bu nişanı vermesinden oturu kendini adeta bir "aşk ihanetine uğramış gibi" hissettiğini de soyledi.
"Kaddafi, Roma'da nişan almadı"
Sisi gibi bir lidere boyle bir nişan verilmeden de bu ziyaretin yapılabileceğine dikkati ceken Augias, şu ifadeleri kullandı:
"Sisi'ye Legion d'Honneur vermek şart değildi. Buyukelci'ye nişanımı iade etmeye gittiğimde, Libya Diktatoru Muammer Kaddafi'nin 2009'da Roma'ya yaptığı ziyareti anımsattım. Kendisi, Cumhurbaşkanı tarafından (Cumhurbaşkanlığı sarayı) Quirinale'de resmi torenle ve bandoyla karşılandı. Calışma yemeklerinde ağırlandı ancak kendisine hicbir şekilde boyle bir nişan verilmedi. Bu tarz şeyler icin yol var."
"Yanıtlaması cok zor bir soru"
İtalya'nın, Regeni cinayetini aydınlatmakta ağırdan alan Mısır ile ilişkilerinde nasıl bir yol izlemesi gerektiğiyle ilgili Augias, "Bu yanıtlaması cok zor bir soru." değerlendirmesinde bulundu.
Augias, İtalya'nın cok guclu bir baskı yapabileceğini ancak 2 kotu alternatifle karşı karşıya kalma riski olduğuna işaret etti.
Bunlardan birinin; katledilen bir İtalyan-Avrupalı icin adaleti istemek olduğunu ve İtalya'nın bunun icin az caba gostermesi halinde aslında temel insan haklarını ihlal eden bir konumda kalacağını anlatan Augias, şunları soyledi:
"Eğer bazılarının dediği gibi, İtalya, Mısır ile tum ilişkilerini keserse, ertesi gun tum İtalyan endustrisinin Mısır'ı terk etmesi durumuyla karşı karşıya kalınacak. Bunun hemen ertesinde ise Alman, Fransız endustrileri yerimizi alacaktır. Bu pek işe yaramayabilir."
Augias, Regeni ailesiyle ise bu sure zarfında hic goruşmediğini de belirtti.
Giulio Regeni cinayeti
İngiliz Cambridge Universitesinde doktora oğrencisi olan 28 yaşındaki Giulio Regeni, Mısır'daki işci sendikaları ve aktivistlerle ilgili araştırma yapmak uzere bulunduğu sırada, 25 Ocak 2016'da ortadan kaybolmuş, 3 Şubat'ta Kahire-İskenderiye yolunda cesedi bulunmuştu.
İtalya'nın o donemki Kahire Buyukelcisi Maurizio Massari, Regeni'nin vucudunda işkence izleri gorduğunu belirtmişti.
Roma Cumhuriyet Savcılığının 10 Aralık'ta tamamlandığını acıkladığı Regeni cinayetine ilişkin soruşturma, genc İtalyan araştırmacının işkence sonucunda olduğu ve olaya 4 Mısırlı gizli servis ve guvenlik gorevlisinin de karıştığı gibi onemli detayları ortaya koymuştu.
İtalyan kamuoyu ve makamları, cinayetin işlendiği gunden bu yana Mısırlı yetkililerden "Regeni'nin hayatını nasıl kaybettiğinin acıklığa kavuşturulmasını" talep ediyor.
Bu durum, İtalya-Mısır ilişkilerinin donem donem gerilmesine yol acıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Barış Seckin