Yeni tip koronavirusu (Kovid-19) atlatarak, gorevlerine donen Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcıları Dr. Emirhan Yardan ve Dr. Nurşah Keskin, vatandaşlara "virusu hafife almayın" uyarısında bulundu.
Hastalıkla mucadele surecinde yaşadıklarını AA muhabirine anlatan başhekim yardımcılarından Emirhan Yardan, yaklaşık iki hafta once hafif ateş ve kas ağrılarıyla virusun belirtilerinin ortaya cıktığını soyledi.

Bunun uzerine yaptırdığı testin pozitif cıktığını ve evinde izole olduğunu belirten Yardan, dinlenerek ve beslenmesine dikkat ederek, onerilen ilacları kullandığını aktardı.
4 gun tat ve koku alamadığını aktaran Yardan, "Birkac gun icerisinde sanki semptomlar geriye gidiyor gibi yalancı bir seyir izledi. Aynı gun evin icerisinde biraz hareketlendikten sonra aşırı bir halsizlik olduğunu hissettim. Hastalık adeta insanları kandırmaya calışıyor gibi bir belirti verebilir. 'Ben cok iyiyim, herhangi bir belirtim yok' diye kesinlikle buna aldanmasınlar, kanmasınlar. Hızlı ve kısa sure icerisinde klinik seyirde değişiklik meydana gelebiliyor. Altını cizerek soyluyorum; hastalık adeta bizi deniyor. O yuzden boyle bir duruma duşmeden duzgun bir şekilde kurallara uymak suretiyle tedavimizin sonuna kadar inatla gitmek durumundayız." diye konuştu.
Virusun ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Yardan, "Son derece ciddi ve tehlikeli bir tehditle karşı karşıyayız. Hastalık sadece ulkemizi değil, butun insanlığı tehdit eder bir boyuta ulaştı. Bu hastalık, gecirildikten sonra bile vucutta kalıcı hasar bırakabilmektedir. Bunların sonuclarını ancak ilerleyen yıllarda goreceğiz." ifadelerini kullandı.
Yardan, herkesi maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya cağırarak, şunları soyledi:
"Bu onlemlere rağmen hastalık ortaya cıktıysa hic beklemeden Sağlık Bakanlığı tarafından verilen antiviral ilaclarımıza hızlı bir şekilde başlayıp, istirahat etmek suretiyle aynı zamanda aile hekimleriyle de irtibata gecerek hem kendimizi garanti altına alacağız hem de ayrıca insani gorev olan başka insanlara da bu hastalığı bulaştırmama noktasındaki en buyuk vazifemizi yerine getirmiş olacağız."
"Cok ciddi komplikasyonlar oluşabiliyor"
Başhekim Yardımcısı Dr. Nurşah Keskin de yaklaşık 20 gun once cok şiddetli halsizlik, yorgunluk ve ateş şikayetiyle yaptırdığı Kovid-19 testinin pozitif cıktığını ifade etti.
Keskin, 17 yaşındaki oğlunun testinin de pozitif cıkmasıyla evde karantinaya girdiklerini ve tedavi sureclerinin başladığını aktardı.
Evde oğluyla ayrı odalarda kaldıklarını, ortak alanları kullanmadıklarını, yemeklerinin kapının onune bırakıldığını anlatan Keskin, şunları kaydetti:
"Hastalığın kimde nasıl seyredeceğini cok kestiremiyorsunuz. İlk başlarda ateşim yuksekken kaygı duzeyim de cok arttı. İlaclarımı saati saatine almaya cok dikkat ettim. Bizler cok yoğun, aktif calışan insanlarız. Hic bu kadar evde kalmamıştım ve yatmamıştım. Bu surecte kotuleşebilme duygusu ya da kotu ornekler cevremizde ve haberlerde duyduğumuz, hastalardan gorduğumuz kadarıyla tabiİ tedirgin etti beni. Cok şukur ki bu sureci oğlumla atlatmayı başardık. Normal grip gibi seyretmiyor, cok ciddi komplikasyonlar oluşabiliyor. Bu enfeksiyonu hic kimsenin hafife almasını onermem."
Keskin, herkesten Kovid-19 tedbirlerine uymasını istedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İsmihan Ozguven