Van Bolge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gorev yapan doktorlar, başta kalp hastaları olmak uzere ceşitli kronik rahatsızlıkları bulunanlara yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınıyla mucadele surecinde tedavilerini aksatmamaları uyarısında bulundu.
Kovid-19 tanısı konulan hastaları iyileştirmek icin yoğun caba sarf eden doktorlar, zorlu surecte fedakarca gorev yapıyor. Bu surecte koronaviruse yakalanan doktorlar ise tedavi sureclerinin ardından gorevlerinin başına donerek, hastalara şifa olmaya calışıyor.

Herkesin belirlenen kurallara uymasının toplum sağlığı acısından onem taşıdığını belirten doktorlar, kronik rahatsızlığı bulunanlara Kovid-19 nedeniyle hastaneye gitmekten cekinmemeleri uyarısında bulunuyor.
"Gec gelen hastaların yoğun bakıma alınma ihtimali artıyor"
Van Bolge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doc. Dr. Sebahattin Celik, AA muhabirine yaptığı acıklamada, sağlık personelinin Kovid-19 ile mucadeleyi ozveriyle surdurduğunu soyledi.
Hastanelerinin Kovid-19 servisinde gerekli tedavilerin uygulandığını anlatan Celik, hastanelerinin kalp merkezine de Kovid-19 ile ilişkili bircok hastanın başvurduğunu, ilginc vakalarla karşılaştıklarını belirtti.
Kalp sıkıntıları nedeniyle gelen hastaların profilini incelediklerinde genellikle Kovid-19 surecini hafife alan, hastalığın ciddiyetinin farkına varamayan kişilerden oluştuğunu vurgulayan Celik, şunları kaydetti:
"Hastanemize Kovid-19 olduktan 5 gun sonra başvurulduğunda riskin ve yoğun bakıma duşme ihtimallerin artığını saptadık. Vatandaşlar kalp hastalığını ciddiye almayarak riski daha da buyutuyor. Neden hastaneye gec geldiklerini sorduğumuzda hastalığı ciddiye almama, Kovid-19'u kabullenememe gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Vatandaşlarımızın bir kısmı hastalığı erteliyor. Diğer bir grup da hastaneyi riskli buluyor, gelmekten korkuyor ancak hastalığın kendisinin daha korkunc olduğunu bilmiyor. Toplumda şoyle bir algı var; hastanede verilen ilaclar kullanıldığında kalp sorunları ya da Kovid-19 ilgili diğer sorunların artığı zannediliyor. Bu cok yanlış bir algı. Vatandaşlarımızın tedaviyi geciktirmemesi gerekiyor. Vatandaşlarımız gonul rahatlığıyla merkezimize başvurabilirler."
Kendisinin de Kovid-19'u atlattığını ancak ağabeyini ve meslektaşlarını salgın nedeniyle kaybettiğini belirten Celik, insanlardan başkalarının da sağlığını duşunerek maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymalarını istedi.
"Kalp hastalığı, Kovid-19'dan daha olumcul olabilecek bir hastalıktır"
Kovid-19'u yenen Başhekim Yardımcısı ve Kardiyoloji Bolumu sorumlusu Remzi Sarıkaya ise Kovid-19 tanısı konulduktan sonra 15 gun izolasyonda kaldığını, iyileştikten sonra goreve başladığını soyledi.
Bazı kronik rahatsızlıkların Kovid-19'dan daha riskli olduğunu belirten Sarıkaya, bu nedenle insanların tedavilerini aksatmamaları gerektiğini ifade etti.
Hastanenin kalp merkezinde Kovid-19 hastaları icin ozel alanların oluşturulduğunu vurgulayan Sarıkaya, "Yaklaşık 9 aydır koronavirusle mucadelenin icindeyiz. Kovid-19 maalesef kalp dokusunu etkiliyor ve inflamasyona yol acıyor. Bu inflamasyon başta akciğer olmak uzere kalbi ve diğer dokuları etkiliyor. Kalpte, miyokardit dediğimiz kalp kasında iltihabi bir durum yaratıyor. Bu da derecesine gore kalp yetmezliğine kadar ilerleyebiliyor." dedi.
Kovid-19'u ağır geciren hastalarda virus kanda pıhtılaşmaya yol actığı icin, hastaneye gec gelen bazı hastalarda kalp krizini tetiklediğine dikkati ceken Sarıkaya, hastanede bu şekilde bircok hastaya mudahale ettiklerini aktardı.
Kalp damarı icindeki plakların inflamasyonla beraber erozyona uğrayıp catlayabildiğini vurgulayan Sarıkaya, şoyle konuştu:
"Hastaların bu nedenle cok dikkatli olmaları gerekiyor. Toplumda oluşan Kovid-19'un tedavisi, etkili bir ilacı yok soylemlerinden uzak durmaları gerekiyor. Gec geldikleri zaman Kovid-19'un tetiklemiş olduğu inflamasyona bağlı olarak coklu organ yetmezliği, kalp krizi ve yetmezliği vakaları gorebiliyoruz. Bu hastaların erken donemde uygun mudahalesiyle bu riskler onlenebilir. Kovid-19 gecirdikten sonra bazı hastalarımızda taşikardi dediğimiz nabzın hızlı atması bir sure devam edebiliyor. Kalp hastası olan biri salgın doneminde de ilaclarını aksatmadan kullanmalıdır cunku Kovid-19, kalp hastalığı olan birinin rahatsızlığını kotuleştirebilir. Hastalardan kontrollerini yaptırmasını istiyoruz. Kovid-19'la ilgisi olmayan hastalar da 'Kovid-19 kaparım' endişesiyle hastaneye gec geldikleri icin evde kalp krizi geciriyor, kalbi cok hasar almış oluyor. Kovid-19 bulaşsa bile daha az hasar alabilecek durumu varken tedavisini aksatıyor. Kalp krizi ertelenebilir bir durum değil. Semptomlar şikayetler başladığında zamanla bir yarış başlar, hızlı bir şekilde mudahale başlar."
Toplumdaki olumlerin en sık sebeplerinden birinin de kalp hastalıkları olduğunu belirten Sarıkaya, "Kalp krizi zamanla yarış surecidir. Kalp krizi gecirdikten belli bir sure sonra hastaneye gelindiğinde tedaviden alınan fayda azalıyor. Kalp hastalığı, Kovid-19'dan daha olumcul olabilecek bir hastalıktır. İnsanlar hastaneye gelmekten korkmasın cunku hastanelerde onlar icin ayrılan ozel bolumler var." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Necat Hazar