Kultur ve inanc turizminde onemli bir yere sahip olan Şanlıurfa, "tarihin sıfır noktası" diye adlandırılan Gobeklitepe ile zirveye taşıdığı turizm atağını Karahantepe ile taclandırmayı hedefliyor.
Doğal zenginlikleri, koklu tarihi ve inanc turizmi alanındaki potansiyeliyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ağırlandığı Şanlıurfa, barındırdığı guzelliklerle ziyaretcilerini kendine hayran bırakıyor.
Şanlıurfa'ya gelen ziyaretciler Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgol, "tarihin sıfır noktası" diye nitelendirilen UNESCO Dunya Mirası Listesi'ndeki Gobeklitepe, konik kubbeli evleriyle bilinen tarihi Harran ilcesi ve doğal guzellikleriyle one cıkan Halfeti gibi noktaları gezme imkanı buluyor.
Gobeklitepe semalarında bu yıl başlayan sıcak hava balonu turlarıyla artan kentteki turizm ceşitliliği, Karahantepe'deki yeni buluntularla ust noktaya taşındı.
Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, Karahantepe'ye ilişkin "Muhtemelen de dunyada tekrar ses getiren yeni bir keşfimiz olacak diye duşunuyorum" ifadeleri, Şanlıurfa'da pandemi sonrası yaşanacak turizm hareketliliği noktasında heyecan yarattı.
"Şanlıurfa cocuklarda bile heyecan uyandırmış"
Şanlıurfa Buyukşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgul, AA muhabirine, 2019'un "Gobeklitepe Yılı" olarak ilan edilmesiyle kent turizminde onemli gelişmeler yaşandığını ve ziyaretci sayısında buyuk bir artış olduğunu soyledi.
Salgın nedeniyle Şanlıurfa'nın 2020 yılında istediği kadar turisti ağırlayamadığını belirten Beyazgul, ona rağmen bu surecte bile yerli turistlerin şehirdeki oren yerlerini ziyaret ettiğini aktardı.
Beyazgul, Gobeklitepe'de balon ucuşlarının başladığını ve kentin hava durumunun bu ucuşlar icin cok elverişli olduğunu anlatarak, şoyle konuştu:
"Balonla uculduğu zaman geniş bir ufuk onunuzde var, bir taraf Harran ovası, bir taraf da Karacadağ'a kadar uzanan guzel bir gorunum var. Bu nedenle balon işletmeleri de burada olmak istediklerini ifade ettiler, inşallah renk renk balonları bizim semalarımızda goreceğiz. 2021 yılı normale donerse ben inanıyorum ki insanlar heyecanla Şanlıurfa'ya gelmeyi bekliyorlar. Bazen gelen ailelere soruyorum 'Nedir sizi buraya ceken' diye. 'Biz de gelmek istiyorduk ama cocuklarımız illa gidip Gobeklitepe'yi gormek istedi' diyorlar. Cocuklarda bile bir heyecan uyandırmış. İnşallah 2021 yılında pandemi biter Şanlıurfa turizmde yeni bir hareketlilik, ivme kazanır diye duşunuyorum."
"Karahantepe dunyada adından soz ettirecek"
Şanlıurfa'nın her koşesinde tarih yattığını ve bunun en guzel orneklerinden birinin de yakın zamanda ortaya cıkan, tum dunyanın dikkatlerini ceken Karahantepe olduğunu aktaran Beyazgul, kentin kendisinden soz ettirecek daha bicok esere sahip olduğuna inandığını ifade etti.
Beyazgul, kente gelen turistlerin Gobeklitepe'den sonra Karahantepe'yi de gormek icin buyuk bir heyecan duyacaklarına inandıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Karahantepe'de 'T' şeklinde kesilmiş taşlara rastlandı, 'T' şeklinde kesilen taşlar varsa onların olduğu mekanda da muhakkak insanlar yaşamış orada bir tarih yaşanmış diyebiliriz. Benim inancım şudur ki Karahantepe de onumuzdeki yıllarda tum dunyada adından cok soz ettirecek bir merkez olacak. Orada cıkanları goreceğiz takip edeceğiz. Karahantepe'de insanların duşunduklerini yeniden gozden gecirecek eserler bulacağımıza inanıyorum. Kultur ve Turizm Bakanımız da Karahantepe'den bahsetti. Hep beraber takip ediyoruz şimdi."
Karahantepe
Şanlıurfa'daki kultur envanterinin tespiti icin başlatılan calışmalar kapsamında, şehir merkezine 46 kilometre mesafede bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı icerisindeki Kargalı Mahallesi yakınlarında, araştırmacılar tarafından 1997'de yuzey araştırması sırasında Karahantepe'deki yapılar fark edildi.
Yore halkı tarafından "Kecilitepe" olarak da bilinen alanda, Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında 3 yıl once "Gobeklitepe Kulturu ve Karahantepe Kazıları Projesi" kapsamında yuzey araştırma calışması başlatıldı.
Bu araştırmalarda, UNESCO Dunya Mirası Listesi'nde yer alan Gobeklitepe'deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere gore neolitik doneme ait "T" biciminde 250'nin uzerinde dikili taş tespit edildi.
Envanter tespit calışmalarının ardından bolgede gecen yıl kazı calışmalarına başlandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Eşber Ayaydın