Koronavirus salgınının etkisi hala devam ederken, yapılan aşı calışmaları insanları umutlandırdı. Pfizer ve BioNTech'in geliştirmiş olduğu koronavirus aşısı ABD, Kanada ve İngiltere gibi ulkelerde onaylanırken, Turkiye ise Cin aşısını vatandaşlara uygulamaya başlayacak.
Bu durum tartışma konularını da beraberinde getirirken, Pfizer ve BioNTech'in elitlere, Cin aşısının ise normal insanlara yapılacağı one surulmuştu. Gazeteci Abdulkadir Selvi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı roportajı koşesine taşıdı ve bu iddiaları sordu.
[h=3]"BİRCOK KİMSE SİNOVAC'I DAHA COK TERCİH EDECEK"[/h]Selvi'nin yonelttiği, "Pfizer ve BioNTech aşılarının elitlere yapılacağı, Cin'den gelecek aşıların normal halka yapılacağı şeklinde değerlendirmeler yapılıyor, oyle mi olacak?" şeklindeki soruya yanıt veren Koca, "Ben şunu cok rahat soyleyebilirim, bilim insanlarımız aşıların menşeine bakmadan teknolojisini vatandaşımıza anlattığı surece, bircok kimse Sinovac ya da inaktif dediğimiz aşıyı yapmayı daha cok tercih edecek" dedi.
[h=3]"İNAKTİF AŞIYI DAHA COK ONEMSEYECEKLERİ KANAATİNDEYİM"[/h]Acıklamalarına devam eden Koca, "Cin aşısını. Yani inaktif dediğimiz, bizim sozleşmeyi imzaladığımız aşıyı. Vatandaşımız teknolojisini ve kısa, orta ve uzun donem guvenilir bir aşı olduğunu oğrendikce, bircok kimse ozellikle o aşıyı tercih edecektir. Ben dunyada da bircok ulkenin imkan bulabilirlerse inaktif aşıyı daha cok; surecte onemseyecekleri kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.
[h=3]"VATANDAŞIN RİSKİNE GORE AŞIYI YAPACAĞIZ, SINIFINA GORE DEĞİL"[/h]Selvi daha sonra, "Elitler ve halk diye bir ayrımınız olacak mı?" sorusunu yine yoneltti. Soruya acık şekilde cevap veren Koca, "Boyle bir ayrım soz konusu değil, boyle bir ayrım asla soz konusu olamaz. Cunku bu aşıyla ilgili Bilim Kurulu'nun belirlediği stratejiyi acıklamış olduk. Onu detaylandıracağız. Vatandaşın riskine gore, yaşına gore, hastalık durumuna gore aşıyı yapacağız. Sınıfına gore değil. Boyle bir şey asla soz konusu olmayacak" dedi.
[h=3]TURKİYE'DE AŞI NE ZAMAN UYGULANACAK?[/h]Aşı ile ilgili Cin tarafından herhangi bir sorunun olmadığını ve sadece birkac gunluk prosedur olduğunu belirten Koca, "Onumuzdeki gunlerde Turkiye'ye geleceğini duşunuyorum. Muhtemelen ay sonu veya yılın ilk haftası uygulama başlayabilir" diye konuştu.