Turkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) Kultur Sohbetleri kapsamında yazar Mustafa Kutlu, "Kalbin Sesi ile Toprağa Donuş" başlıklı etkinlikte konuştu.
TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin'in moderatorluğunu ustlendiği etkinlik, TYB'nin Youtube kanalından canlı yayınlandı.

Kutlu, hayatı boyunca kitaplardan cok insanlarla bir arada bulunduğunu belirterek, "Dunyanın gidişatı bir cizgi uzerinde cereyan etti. Sermaye temerkuzunden sanayi devrimine, endustriden teknolojiye, dijitalden bilgi cağına dediğimiz bu yuruyuş butun dunyaya cebren ve hileyle kabul ettirildi. Kapitalizm, kan ve gozyaşı uzerine kurulmuş bir hakimiyettir." dedi.
Toprağa donuşu modernizmin dayatmalarından kurtulma olarak tanımlayan usta yazar, sozlerini şoyle surdurdu:
"Birilerin bu itirazı kabul etmeyen cizginin dışında bir şey soylemesi lazım geliyor. Musluman camiada İslam medeniyetinin yeniden inşa ve ihyası temennisi var. Peki teklifiniz nedir? Hangi zeminde tartışacağız? Ben en azından bir teklif olarak bu utopyayı toprak uzerine deneriz ya da fikir uretiriz diye bir kıvılcım olsun istedim. Ben kitabımı yazarken kendime rehber olarak Elmalılı Hamdi Yazır, İsmail Kara, Suleyman Seyfi Oğun ve Nurettin Topcu'nun cok yardımlarını aldım."
"Kuresel sistem ekonomiyi ahlakın onune gecirdi"
Kuresel sistemin ekonomiyi ahlakın onune gecirdiğine dikkati ceken Kutlu, her şeyin ekonomi uzerinden algılanmasından rahatsız olduğunu, ahlakın onculenmesi gerektiğini savunduğunu soyledi.
Usta yazar, kapitalizm ve modernizmi eleştirilerinin sadece ekonomi uzerinden olmaması gerektiğine işaret ederek, şunları ifade etti:
"O ekonomiyi kuvveden fiile cıkaracak bir yonetim, siyaset felsefesi, iktidar, onun dayandığı bir hukuk, ahlak, eğitim ve sanat bir butun halinde ele alınması gerekir. Sadece iktisat ve ekonomiyle olmuyor. Vazettiğiniz duşuncenin bir butun olarak ele alınması gerekiyor. Dolayısıyla bu beni aşan buyuk bir iş. Kapitalizm denilen şey basite alınacak bir şey değil. 300 sene fikriyat, 200 sene uygulamayla 500 senede vucut buldu. Sayarsanız bunların filozofları 500'u gecer. Ayrıca sanayi devriminin sonunda kurulan siyasi ve ictimai duzenin kendi propagandasını yapması icin cok sayıda kurum ve kuruluşu var. Dolayısıyla bu fikri eleştirmek ve bunun karşısında durmak ancak iman gucuyle olur."
Kutlu, mevcut kuresel duzendeki işleyişin insanı, toprağı, havayı ve suyu tukettiğini vurgularak, "Hicbir guc bunları yoldan ceviremez cunku bu cıkmazdan cıkamazlar. Bu cıkmazdan cıkacak olanlar ancak amentuye inananlardır. Onlar da ancak menkıbelerle bu yola cıkabilirler. 'Bağdat'ın kapısını Genc Osman actı, kelle koltukta uc gun savaştı' menkıbesine dudak bukenler bu işi yapamaz. Buna dudak bukmeyecek kafalara ihtiyac var." şeklinde konuştu.
Yaklaşık 1,5 saat suren etkinliğin sonunda yazar, izleyicilerin gonderdiği soruları cevapladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatih Turkyılmaz