Antalya OSB Başkanı Ali Bahar ile Turkiye'nin ilk yerli ve milli SİDA'sının ureticisi ARES Tersanesi'nin Yonetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu, ar-ge ve inovasyon alanında hayata gecirilebilecek olası projeleri değerlendirmek icin bir araya geldi.
Antalya Organize Sanayi Bolgesi Yonetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Turkiye'nin ilk insansız muharip deniz aracını ureten Antalya merkezli ARES Tersanesi'nin Yonetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu ile ozellikle ar-ge ve inovasyon alanında yapılacak olası iş birlikteliklerini goruşmek uzere bir araya geldi. Antalya Organize Sanayi Bolge Mudurluğu İdari Hizmet Binasında gercekleşen goruşmede Başkan Bahar tarafından bolge firmaları, uretim kapasiteleri, Antalya OSB Teknopark ozelinde hayata gecirilecek projeler ile girişimcilere sunulacak imkanlar hakkında bilgi aktarıldı.

İlk yerli ve milli SİDA
Antalya Serbest Bolge'de faaliyet gosteren ARES Tersanesi ve Ankara merkezli METEKSAN Savunma ortaklığı, Turkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracının (SİDA) prototip uretimi tamamladı. ULAQ adı verilen Turkiye'nin ilk yerli ve milli SİDA'sı, govdesine entegre edilen fuze sistemleri ile 2 ay boyunca su uzerinde teste tabi tutulacak. Testlerin başarıyla tamamlanmasının ardından keşif, gozetleme, istihbarat, su ustu harbi, asimetrik harp, silahlı eskort, kuvvet koruma, stratejik tesis guvenliği gibi gorevlerin icrasında uzaktan komuta edilerek, mavi vatan ve adalar bolgesinin savunmasında buyuk bir ustunluk sağlayacak.
"Tum imkanlarımızla desteğiz"
Antalya merkezli bir firmanın savunma sanayi, ar-ge ve inovasyon alanlarında elde ettiği başarının şehrin gurur vesilelerinden biri olarak gorulmesi gerektiğini belirten Başkan Ali Bahar, Kalafatoğlu nezdinde projede gorev alan ekibi kutlayarak, teşekkur etti. Goruşmede Bolge firmaları ve Antalya OSB Teknopark ile Ares'e nasıl destek olabilecekleri sorusuna yanıt aradıklarını belirten Başkan Bahar, "Kalafatoğlu ve ekibinin şehrimize ve ulkemize kazandırdığı şey o kadar değerli ki tum imkanlarımız ile yanlarında olduğumuzu ifade etmek, bu başarıyı daha ust noktalara taşımak icin neler yapabilirizi konuşmak icin bir araya geldik. Kalafatoğlu ailesinin onculuğunde Antalya'da boyle bir girişimin olması şehrimiz icin buyuk bir katma değerdir, biz bunun farkındayız, Antalya'nın da fark etmesini istiyoruz. Teknoparkımızda savunma sanayine, ozellikle yazılım tarafında destek vermek istiyoruz. Yurt dışından temin ettikleri urunlerin Antalya OSB firmalarında uretilmesinden, bu ve bunun gibi ar-ge ve inovasyon iceren, yuksek teknolojiye sahip projelerde ihtiyac duyulacak kalifiye insan kıymetinin Teknik Kolejimiz de hangi şartlarda yetiştirilebileceğine kadar bircok alanda fikir alışverişinde bulunduk. İHA ve SİHA'lardan sonra SİDA'larımızın da yerli ve milli olarak uretilecek olması, genclerimizin geleceğe guvenle bakmasını sağlayacak, onlara yeni ufuklar acacaktır. İyi bir eğitim verilip gerekli imkanlar sağlanırsa genclerimizin yapamayacağı şey yoktur, ARES'in urettiği SİDA bunun en onemli kanıtlarından biridir" dedi.
Son aşama
ULAQ uzerinde 3 yıldır calıştıklarını, İHA ve SİHA'lardan sonra İDA ve SİDA'larında yerli ve milli olarak uretilmesinde son aşamaya geldiklerini belirten ARES Tersanesi'nin Yonetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu, "Onumuzde iki ay surecek yoğun bir test sureci var. Şu an tum ekibimizle birlikte prototipin kendini ispat etmesine, yani başarılı fuze atışları gercekleştirmesine odaklanmış durumdayız. Ali Bahar'ın hayalimize ortak olması, bizlerle aynı heyecanı hissetmesi, desteği ve samimiyeti cok değerli ve anlamlı. Ares Tersaneleri olarak Antalya OSB yonetimi ve Bolge firmaları ile ulkemizin hayrına olacak, gelişip guclenmesini sağlayacak her ortamda bir arada olmaktan buyuk memnuniyet duyar, elimizden gelenin bir fazlasını yapmak icin caba gosteririz. Geliştirdiğimiz SİDA, bu amacın ve cabanın bir urunudur. Kendi oz sermayemiz ile elimizi taşın altına koymaktan cekinmedik ve başardık. Bundan sonra da aynı ozveriyi gostermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. - ANTALYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı