
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatcıları Birliği (AHKİB) Yonetim Kurulu Başkanı Gurkan Tekin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına ilişkin surecin 31 Aralık'ta tamamlanacağını hatırlatarak gerekli anlaşmaların yapılamaması halinde bu ulkeye yonelik Turk hazır giyim ve konfeksiyon urunleri ihracatında yuzde 12 ek gumruk vergisine maruz kalınacağını soyledi. Turk hazır giyim ve konfeksiyon sektorunun en buyuk ikinci ihracat pazarı konumundaki İngiltere ile muzakeresi surdurulen tercihli ticaret anlaşmaları ve serbest ticaret anlaşmalarının ivedilikle sonuclandırılması isteyen Başkan Gurkan Tekin, "Yuzde 12'lik gumruk vergisi Birleşik Krallık'ta yuzde 15-20 Pazar payımızda kayıplara neden olur" dedi.
Turkiye'nin 2019 yılında İngiltere'ye 1,9 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gercekleştirdiğini, 2020 yılının Ocak-Kasım doneminde ise sektorun Birleşik Krallık pazarında 1,7 milyar dolarlık dış satıma ulaşıldığını kaydeden AHKİB Başkanı Gurkan Tekin, "Brexit'e kadar Turkiye ile İngiltere ilişkileri AB kuralları ile bağlıydı. Turkiye ile İngiltere arasındaki ticaretin yuzde 98'i gumruk vergisinden muaftı. 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla bu durum sona erecek. Dunya Ticaret Orgutu'nun modeline gore Turkiye'nin İngiltere'ye ihrac edeceği hazır giyim ve konfeksiyon urunlerine yuzde 12 gumruk vergisi uygulanacak. Bu uygulama doğrudan maliyetlerimizin yukselmesine, fiyat artışlarına ve rekabetciliğimizin zayıflamasına neden olacak. Ortaya cıkacak vergi yukunun Birleşik Krallık pazarında hazır giyim ve konfeksiyon urunleri ihracatımızda yuzde 15-20'lik daralma getireceğini ongoruyoruz. İngiltere'nin ile ticaretimizin kesintiye uğramadan devam etmesi, 1996'dan bu yana ucuncu ulkelere karşı edindiğimiz rekabet gucumuzun korunması icin tercihli ticaret anlaşmaları ve serbest ticaret anlaşmalarının imzalanması kritik onem taşıyor. İki ulke arasındaki ticari ilişkilere yeni normlar getirilmesine ihtiyac var. Bu konuda hazır giyim ve konfeksiyon ureticileri ve ihracatcıları olarak hukumetimizden destek bekliyoruz" diye konuştu.
'Covid-19 urunleri ihracatında hibe şartının kaldırılmasını bekliyoruz'
Başkan Gurkan Tekin, Covid-19 salgınına karşı aşı calışmalarında olumlu gelişmeler olduğuna dikkat cekerek aşılanma surecinin başlaması ile dunya genelinde koruyucu cerrahi maske, onluk ve tulum talebinde azalmalar başladığını soyledi. 2020 yılının 11 aylık doneminde Turkiye'nin Covid-19 urunleri ihracatının 780 milyon dolara ulaştığını kaydeden Başkan Tekin, şunları soyledi: "Maske ve koruyucu giysi ihracatı azalmakla birlikte devam etmekte. Ancak hibe zorunluluğu nedeniyle firmalarımız uluslararası pazarlarda fiyat tutturmakta zorlanıyorlar. Tekliflerimiz pahalı geldiği icin maalesef pazar kaybetmeye başladık. Hukumetimizden maske ve koruyucu giysilerde hibe şartının acilen kaldırmasını bekliyoruz."
'11 aylık ihracatımızda Covid-19 urunlerinin payı yuzde 27,8'
AHKİB'in Covid-19 salgınına karşı koyucuyu cerrahi maske, onluk ve tulum gibi urunleri ihracatını değerlendiren Başkan Gurkan Tekin, Ocak-Kasım doneminde 366,1 milyon dolara ulaşan bolge ihracatında Covid-19 salgınına karşı koyucuyu cerrahi maske, onluk ve tulum gibi urunleri tutarının 101,9 milyon dolar olduğunu acıkladı.
Doğu Akdeniz Bolgesi'ndeki hazır giyim ve konfeksiyon firmalarının pandemi koşullarına hızla uyum sağlayarak maske, onluk ve tulum uretimine odaklandığını ve dunya genelindeki talep patlamasını en iyi şekilde değerlendirmeye calıştığını belirten AHKİB Başkanı Gurkan Tekin, "11 aylık ihracatımızın yaklaşık yuzde 27,8'ini cerrahi maske, onluk ve tulum satışımız oluşturdu. Akdeniz İhracatcı Birlikleri olarak Ocak-Kasım ayları arasında cerrahi maske, koruyucu onluk ve tulum urunleri ihracatından ulkemize 101 milyon 950 bin dolar gelir sağladık. Bu urun grubunda AHKİB'in ana pazarlarını Almanya, Hollanda, Cin, Avusturya, İspanya ve İtalya'nın oluşturdu" dedi.
'Kasım ayında 24,3 milyon dolarlık ihracata imza attık'
AHKİB'in kasım ayında 24,3 milyon dolar ihracat gercekleştirdiklerini soyleyen Başkan Tekin, Turkiye'nin kasım ayındaki 1,52 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatına AHKİB olarak yuzde 2,2 oranında destek verdiklerini belirti. Kasım ayı ihracatını ulkelere gore değerlendiren Başkan Tekin, şunları soyledi: "Yılın 11'inci ayında en fazla ihracat gercekleştirdiğimiz ulke yuzde 17 pay 4,1 milyon dolar değer ile Almanya oldu. Bu ulkeyi yuzde 16 pay ve 3,8 milyon dolar değer ile İspanya, yuzde 11 pay ve 2,6 milyon dolar değer ile Polonya takip etti." - ADANA

