Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirus Bilim Kurulu'nda mevcut verilere dayalı olarak inaktif aşının guvenirliği konusunda elde edilen bilgilerin yanında, Turkiye'de de yurutulen Faz III calışmalarında kayda değer bir yan etkinin gorulmediğinin ifade edildiğini bildirdi.
Bakan Koca, aşı calışmalarını goruşmek icin video konferans yontemiyle yapılan Koronavirus Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yazılı acıklama yaptı.

Kovid-19 salgınının tum dunyada olduğu gibi Turkiye'de de can almaya devam ettiğini ve butun kurumlarla, mucadelenin surduğunu ifade eden Koca, "Son birkac hafta icinde uyguladığımız kısıtlayıcı tedbirlere vatandaşlarımızın daha bir titizlikle uyum gostermesinin sonuclarını almayı umuyoruz. Gerek tedbirlerin uygulamaya konması, gerek uyumun ve sonuclarının takibi yonunde Bakanlık olarak yoğun bir gayret icindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.
Koca, ulkenin seckin bilim insanlarından oluşan Bilim Kurulu uyelerinin, hicbir karşılık beklemeksizin yoğun calışmalarıyla bu surecin yonetilmesine onemli katkı sağladığına işaret ederek, Bilim Kurulu'nun bugunku toplantısında, oncelikle aşı konusundaki gelişmelerin değerlendirildiğini aktardı.
Bakan Koca, şoyle devam etti:
"Yapılan sozleşmeye bağlı olarak Turkiye'ye ilk partisinin gelmesi beklenen inaktif aşının gelişinden itibaren yurutulecek strateji uzerinde goruşmeler yapılmıştır. Temin edilecek aşı miktarının artırılması ve alternatif aşı teminine ilişkin calışmalar ve goruşmeler hakkında bilgi paylaşılmıştır. Bu arada umut vadeden yerli aşı calışmalarımızın orta ve uzun vadede sorunun cozumunde rol alacağı belirtilmiştir. Halihazırda bir inaktif aşımızın Faz I klinik calışmasında sona gelinmiş ve Faz II calışmalarına hazırlanılmaktadır. Eş zamanlı olarak 2 inaktif ve 2 adenovirus temelli aşı ile bir viruse benzer parcacık aşısı da Faz I aşamasına gelmiş ve gerekli incelemelerden sonra ilk araştırma urunleri uretilerek devreye alınacaktır.
Ancak oncelikle erken donemde yapılacak olan aşılamaya odaklanmanın onemi dile getirilmiştir. Ulkemizde bir inaktif (sinovac) bir de mRNA (pfizer) aşının Faz III calışmaları surmektedir. Bir adenovirus (sputnik V) aşısının da Faz III oncesi kronik toksisite calışmaları yurutulmektedir. Bu aşının da en kısa surede Faz III calışmasının başlaması beklenmektedir. Mevcut verilere dayalı olarak inaktif aşının guvenirliği konusunda elde edilen bilgilerin yanında, ulkemizde de yurutulen Faz III calışmalarında kayda değer bir yan etkinin gorulmediği ifade edilmiştir.
Bilim Kurulu'muz, ayrıca aşının lojistiği, oncelikle aşılanacak olan sağlık personelinin kapsamı, yaygın aşılama programı ve aşı kayıt sistemi hakkında onerilerde bulunmuştur."
"Turkiye, kızamıkcığın da tamamen yok edildiği bir ulke konumuna geldi"
Bakan Koca, acıklamasında, "Kovid-19 aşısının ve aşı yapabilme yeteneğinin gundemin en ust noktasına oturduğu bugunde, Dunya Sağlık Orgutu, verdiği mujde ile azmimizi bir kat daha artırmıştır. Bilim Kurulu uyelerimizce de sevincle karşılanan bu gelişme, polio ve tetanozdan sonra kızamıkcığın da tamamen yok (elimine) edildiği bir ulke konumuna gelmemizdir." bilgisini paylaştı.
Salgın mucadelesi ile yoğun caba icinde olunan 16 Aralık 2020 tarihinin, ulkenin bağışıklama başarısı acısından cok onemli bir gun olduğunu belirten Koca, "DSO Avrupa Bolgesi'nin resmi kurulu olan Bolgesel Doğrulama Komitesi tarafından 2017-2019 yılları arasında kızamıkcık virusu dolaşımının uc yıl art arda kesilmesi nedeniyle Turkiye'de kızamıkcığın tamamen yok edilmiş olduğu beyan edilmiş, bu nedenle kutladıklarını ve ilgili sertifikanın onumuzdeki haftalarda gonderileceği ifade edilmiştir." acıklamasını yaptı.
Bakan Koca, şunları kaydetti:
"Toplum olarak onemli bir aşı kulturune sahibiz. Cocukluk cağı aşılarında en fazla antijenle en yaygın aşılama yapan ve yuksek başarı elde eden ulkelerin başında geliyoruz. Aşı kayıt sistemi ve online takip edilen soğuk zincir lojistiği ile desteklenen guclu bir birinci basamak sağlık ağı yanında, yıllardır bu konuda emek veren sağlık personelimizin ısrarlı cabaları ve fedakarlığı bu başarının esas sahipleridir.
Sahada yıllardır emek veren, aşı uygulayan personelimizi kutluyor, hepsine teşekkur ediyorum. Kovid-19 aşı kampanyasında bu başarı hikayesi, yol gosterecektir. Bu sefer başta Aile Sağlığı Merkezlerimizde olmak uzere universite, kamu ve ozel sağlık kuruluşlarımız ve butun vatandaşlarımızla birlikte dunyaya ornek olacak bir aşılama kampanyası yapacağımıza inanıyoruz."
"Aynı başarıyı Kovid-19 mucadelesinde de gosterme kararlılığındayız"
Sağlık Bakanı Koca, Twitter'daki değerlendirmesinde de Turkiye'de kızamıkcık hastalığının elimine edilmesinde olduğu gibi aynı başarıyı Kovid-19 mucadelesinde de gosterme kararlılığında olduklarını vurguladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Selma Kasap