
TBMM Genel Kurulunda, 2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanunu Teklifi'nin maddeleri uzerindeki goruşmeler suruyor.
Teklifin 9. maddesi uzerinde İYİ Parti Grubu adına soz alan Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Turkiye ekonomisinin, onemli bir darboğazdan gectiğini, Turkiye'nin, pandemi salgınına ciddi bir ekonomik krizden gecerken yakalandığını, var olan sıkıntıların daha da derinleştiğini savundu.
Kaynaklarını verimli ve dengeli kullanamayan hukumetin, kaynakları tuketip, israf ettiğini ileri suren Yaşar, butcede uretime, istihdama yonelik rakamlar goremediklerini iddia etti.
MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, Turkiye'de yaklaşık 3 bin 500'u endemik olmak uzere 10 binin uzerinde bitki turu bulunduğunu ancak bunlardan 2 bine yakın turun yok olma riski altında olduğunu vurgulayarak, biyolojik ceşitliliğin devamı icin bu turlerin acilen koruma altına alınmasını istedi.
Tarımsal uretim girdilerinde dışa bağımlılık ve doviz cıkışını azaltacak milli girdilerin artırılmasını oneren Kalyoncu, "Ulkemizin sahip olduğu biyolojik zenginliği, jeopolitiği, coğrafi ve ekonomik konumu, kıtalar arası geciş konumunda bulunması, medeniyet merkezlerinin beşiği olması, ulkemizin onemini bir kat daha ortaya koymasının yanında, tarımda kuresel aktorler arasında pozisyonunu koruması ve varlığını surdurmesi de onemlidir." diye konuştu.
Kalyoncu, tarım politikalarının onemli bir sorunu olarak, uygun ve surdurulebilir hal yasası değişikliğinin ortada olduğunu dile getirerek, "Tarım urunlerinde spekulatif fiyat dalgalanmalarının onune gecilmesinin yanında, sistemden aracıların cıkarılması sağlanarak uretici, ciftci meslek kuruluşlarına daha etkin rol verilmelidir. Bu sayede hem ureticinin hak ettiği geliri elde etmesi hem de tuketicinin suni olarak artırılmış fiyatlara mahkum kalmadan tarımsal gıdalara ulaşması ve halkın sağlıklı, ekonomik beslenmesi sağlanabilecektir. Kent tarımı kapsamında, kontrolsuz ve denetimsiz faaliyetler yapan ureticiler denetim altına alınmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Ozsoy, HDP'nin kapatılma tartışmalarının gundeme taşınmaya calışıldığını ifade ederek, "HDP dukkan mıdır kapatıyorsunuz? Muşterileri sizin dukkanlarınıza mı gelecek? Nasıl soylemdir?" diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıguzel, AK Parti'nin 18 yıldır adım adım uyguladığı ekonomik politikaların, ulkeyi buhran surecine suruklediğini, vatandaşı oteleyen, rantı onceleyen politikalarının pandemiyle birlikte iflas ettiğini one surdu.
Pandeminin en cok etkilediği kesimin cocuklar olduğunu vurgulayan Adıguzel, yuzbinlerce oğrencinin değil tablete, televizyona bile erişemediğini soyledi. Turkiye'de internet altyapısının sorunlu olduğunu one suren Adıguzel, Turkiye'de şahlanış doneminde, oğrencilerin internete girmek icin catıya cıktığını savundu.
Adıguzel, Turkiye'nin en yoksul yuzde 20'lik kesimini oluşturan ailelerin bir cocuğa, bir ayda harcadığı eğitim masrafın sadece 20 lira olduğunu ifade ederek, cebinden cıkardığı 20 lirayı gosterdi.
10 ayda 16 bini aşkın kişiyi, 250'yi aşkın sağlık personelini pandemiye kurban verdiklerini dile getiren Adıguzel, "Once verileri gizlediniz, algıyı yonetmeye calıştınız. Baktınız algı yoneterek pandemi yonetilemiyor gercek rakamları soylemeye başladınız. Sizin 83 milyona anlattığınız başarı hikayesi vaka sayıları ortaya cıkınca coktu." dedi.
Adıguzel, 3Y'nin coktuğunu, AK Parti'nin artık "Z" evresine gectiğini ileri surerek, "Zam, zulum, zafiyete gectiniz. Ciftcinin mazotuna, doğal gaza, ete, sute zam. Nerede zaafiyet; eğitimde, sağlıkta, dış politikada, yonetimde zafiyet. İşciye, ciftciye, emekliye zulum. Sizin bu politikasının sonu gelmiştir, alfabede de harf kalmamıştır." ifadelerini kullandı.
"Butcede; şiddete, tacize, tecavuze uğrayan kadına ve cocuğa care var"
AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, 2050 yılında dunya nufusunun 9,7 milyarı bulacağını, kendi tarımını yapamayan ulkelerin, aclıkla karşı karşıya kalacağını, savaşların kıtlıklardan, doğal afetlerden, iklim krizlerinden cıkacağını anlatarak, insanları ve Turkiye'yi bekleyen bu tehditlerle mucadelenin ancak tarımla olacağını kaydetti.
Katırcıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan Tarım ve Orman Bakanlığınca yurutulen Ata Tohum Projesinin 2023, 2053, 2071 vizyonları cercevesinde Turkiye'nin geleceğinin teminatı olduğunu soyledi.
18 yıl oncesinde ithal tohum cenneti olan Turkiye'nin, bugun 86 ulkeye 255 milyon dolarlık tohum ihracatı yaptığını, 2023 hedeflerinin, 2 milyon ton uretimle 500 milyon dolarlık ihracat elde etmek olduğunu bildiren Katırcıoğlu, sozlerini şoyle surdurdu.
"Bu butce, eğitimden sağlığa, sanayiden teknolojiye, turizmden tarıma kadar insanı merkeze alan, ezber bozan, yerli ve milli, guclu Turkiye butcesidir. Bu butce, insan odaklı bir butcedir; bu butcede aile, kadın, engelli, yaşlılar, cocuklar, emekliler, genc, işci, işveren, ciftci, esnaf var, millet var. Bu butce, kız cocuklarını zorla dağa kacıran, istismar eden, cocukları canlı bomba yapan PKK/PYD-YPG ve FETO gibi tum teror orgutleriyle, tek bir terorist kalmayana kadar mucadelesine devam edecek bir butcedir. Bu butcede, şiddete, tacize, tecavuze uğrayan kadına ve cocuğa cozum var, care var. Bu butce, şiddete uğrayan mağduru siyasete malzeme yapmadan, siyaset ustu yaklaşımla siyasi somuruye alet ettirmeden, asla şiddeti meşrulaştırmadan ama, fakat, lakin cumlelerini kullanmadan, 'senin, benim mağdurum' demeden cozum ureten, samimi, icten, guven uyandıran, hak temelli, cozum odaklı bir butcedir."
-"Butceden ne ayrılması gerekiyorsa..."
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teklifin goruşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Dunyada tablet sıkıntısı bulunduğuna, ulkelerin tablete ulaşamadığına işaret eden Varank, "Bizde yerli ureticiler var birkac tane, hem onlardan alınıyor hem yurt dışından geliyor. Elde ettikce dağıtımlara devam ediyoruz." dedi.
Eğitim butcesine 2002 yılında 11,3 milyar lira kaynak aktarılırken, 2021'de 211 milyar lira kaynak ayrıldığını anımsatan Varank, "Merkezi yonetim butcesi icinde eğitime ayrılan pay yuzde 9,4'ken, şu anda 15,7 seviyesine cıktı. Gayrisafi yurt ici hasılanın yuzde 13,7'si eğitime ayrılıyor. Eğitime elimizden gelen desteği veriyoruz. " ifadesini kullandı.
Genel Kuruldaki konuşmalarda cok fazla populizme kacan soylemlerde bulunulduğuna işaret eden Varank, şunları kaydetti:
"Memlekette hic fakir yok, hic ihtiyac sahibi yok' demiyoruz, bunlarla ilgili de butceden ne ayrılması gerekiyorsa bununla ilgili calışmaları yapıyoruz. 2002 yılında sosyal yardım harcamaları 1,3 milyar lirayken şu anda sosyal yardım harcamaları 55 milyar lira, 2021 yılında bu, 70 milyar liranın ustune cıkacak. Biz kaymakamlarımıza, valilerimize bunun talimatlarını verdik; 'Gideceksiniz, nerede bir fakir varsa, ihtiyac sahibi varsa bulacaksınız, siz arayacaksınız, bunlara gerekli destekleri vereceksiniz' dedik. 2002'de genel butcedeki sosyal yardımların oranı 1,19'ken 2020 yılında bu oran 6,39 olmuş. Biz ihtiyac sahiplerine gerekli yardımları yapıyoruz. "
Konuşmaların ardından teklifin 9. maddesi kabul edildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Meltem Ozturk