Birleşmiş Milletler Cocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yeni tip koronavirusun (Kovid-19) neden olduğu ekonomik sıkıntılardan etkilenen cocukların beslenmesine yardımcı olmak icin İngiltere'de ilk kez acil yardımda bulunacak.
Sky News'in haberine gore, UNICEF, School Food Matters adlı yardım kuruluşuna 25 bin sterlin (260 bin TL) bağış yapacak.
Yardım kuruluşu, bu parayı 2 haftalık Noel tatili boyunca Londra'nın Southwark bolgesinde ihtiyacı olan cocuklar ve ailelerine binlerce kahvaltı kutusu sağlamak icin kullanacak. Toplam sayısı 18 bin olacak kutularda, Noel tatili boyunca toplam 10 kahvaltı icin yeterli gıda bulunacak.
Yiyecek dağıtım firması Abel&Cole ise kutulara eklenmek uzere 1,2 ton meyve ve 4 bin 500 sterlinlik (47 bin TL) sebze sağlayacak.
"İngiltere'deki ilk acil mudahale"
UNICEF İngiltere Sorumlusu Anna Kettley, konuya ilişkin, "UNICEF'in İngiltere'deki ilk acil mudahalesi olan bu karar, koronavirus krizinin benzeri gorulmemiş etkisiyle mucadele etmek ve yardıma en cok ihtiyac duyan ailelere ulaşmak icin alındı." dedi.
"Utanc verici"
Ana muhalefetteki İşci Partisi'nden Angela Rayner, hukumeti eleştirerek, "UNICEF'in ulkemizin ac cocuklarını doyurmak icin devreye girmesi utanc verici ve Boris Johnson (Başbakan) ve Rishi Sunak (Maliye Bakanı) utanmalı." ifadesini kullandı.
İngiltere'nin dunyanın en zengin ulkelerinden biri olduğuna dikkati ceken Rayner, "Cocuklarımız, savaş bolgelerinde ve doğal afetlere mudahalelerde gorev alan insani yardım kuruluşlarına guvenmek zorunda kalmamalı." değerlendirmesini yaptı.
Diğer bir İşci Partisi uyesi milletvekili Richard Burgon da Twitter hesabından UNICEF'in şimdiye kadar İngiltere'de ilk kez cocuklara acil gıda dağıtımı yaptığını vurgulayarak, "Yoksulluk siyasi bir secimdir. Hukumet, aşırı zenginlerin adil vergiler odemesini sağlayarak İngiltere'deki cocuk yoksulluğunu sona erdirebilirdi. Bunu yapmayı reddediyor." paylaşımında bulundu.
"Aileleri desteklemeye kararlıyız"
Hukumetten konuya ilişkin yapılan acıklamada duşuk gelirli aileleri pandemi ve sonrasında desteklemeye kararlı olunduğu belirtilerek, "Cocukların ve ailelerin en soğuk aylarda sıcak ve iyi beslenmelerine yardımcı olmak icin 170 milyon sterlinlik Kovid kış hibe programını başlattık." denildi.
Gıda Vakfı tarafından mayıs ayında yaptırılan bir ankette, 2,4 milyon cocuğun (ulkedeki cocukların yuzde 17'si) yemek yiyebilecekleri garantisi olmayan evlerde yaşadığını gostermişti. Ekim ayında 900 binden fazla cocuk okul yemeği icin kayıt yaptırmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hasan Esen